Yhteistyöllä saavutettu itsenäisyys

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Haikeutta ja kiitollisuutta. Todellista demokratiaa. Omia symboleita: kieltä, laulua ja lippua. Ylpeyttä omista juurista.

Muun muassa edellä luetellut asiat nousevat esiin tänään, kun suomalaiset 94. kerran pysähtyvät pohtimaan, mitä Suomen itsenäisyys suomalaisille merkitsee. Itsenäisyyden merkitystä pohtivat varmasti myös eilen valmistuneet syksyn ylioppilaat, jotka suuntaavat joulun jälkeen kohti uutta, vapauden ja vastuun täyttämää elämänvaihetta.

Sekä Suomen valtiolla että uusilla ylioppilailla on ollut jo suhteellisen nuoresta iästään huolimatta monenlaisia haasteita matkallaan. Vuonna 1917 Venäjän vallankumouksen aiheuttaman tapahtumaketjun seurauksena Suomi onnistui julistautumaan itsenäiseksi. Poliittiset erimielisyydet repivät kuitenkin kansan kahtia, ja vastasyntynyt itsenäinen Suomi soti katkeran sisällissodan. Myöhemmin talvisota yhdisti suomalaisia, mutta jatkosodan tappion jälkeen oli jälleen edessä kova henkinen ja fyysinen suomalaisuuden jälleenrakennustyö. Erilaiset sosiaaliset ja taloudelliset kriisit, kuten vielä hyvässä muistissa oleva 1990-luvun lama, ovat olleet todellisia koetuksia.

Myös uudet ylioppilaat ovat ponnistelleet kovasti saavuttaakseen oman itsenäisyytensä. Yli kahdentoista vuoden koulutaival on takana ylioppilaskirjoituksineen. Lähes jokainen on kokenut rankkojakin kasvukipuja: itsensä hukkaamista ja uudelleen etsimistä, riitoja ja rajojen rikki repimistä, pelkoa siitä, ettei tulevaisuus otakaan koppia, jos on vähällä pudota. Valitettavan moni nuori joutuu normaaliin murrosikään kuuluvien kipuilujen lisäksi kokemaan paljon suurempia vastoinkäymisiä, kuten omia tai läheisten sairauksia, avioerojen tai jopa kuoleman aiheuttamia menetyksiä, kohtuutonta vastuunottoa itsestä, ystävistä tai perheenjäsenistä, hyväksikäyttöä, turvattomuutta, yksinäisyyttä tai syrjintää.

Onneksi kaikki ei ole kuitenkaan näin synkkää. Suomi on noussut hyvin lyhyessä ajassa maatalousvaltaisesta, melko kehittymättömästä valtiosta teollisuusyhteiskunnaksi, jossa elintaso on korkea ja joka toimii maailmalla esimerkkinä siitä, millainen on onnistunut hyvinvointivaltio. Suomalaisilla nuorilla on maailmanlaajuista keskiarvoa paremmat mahdollisuudet menestyä elämässään muun muassa ilmaisen koulutuksen ansioista.

Vaikeuksien voittamisesta syntyneen menestyksen ja onnistumista seuranneen ilon takana on suuri joukko ihmisiä, joiden ansioista vaikeuksista on selvitty, ja joiden ansiosta myös tuleviin haasteisiin voidaan vastata. Sankarit rintamalla ja kodeissa ovat puolustaneet Suomen itsenäisyyttä kun sitä on tarvittu, ja ylioppilaiden itsenäistymistä ovat olleet tukemassa niin vanhemmat, koulujen henkilökunta kuin jokainen rohkaisevan ja kannustavan sanan nuorelle lausunut.

Suomen, niin kuin uusien ylioppilaidenkin, tulisi katsoa eteenpäin avoin katse silmissään ja ottaa historian vaikeuksista oppia kaunaa kantamatta. Missään nimessä itsenäisyys ei tarkoita, että tie kuljettaisiin yksin, ei valtiollisella eikä yksilöllisellä tasolla. Sulkeutuneisuus ja eristäytyminen ovat ainakin nykymaailmassa positiivisen kehityksen este. Itsenäisyys tarkoittaa loppupeleissä samaa sekä valtiolle että sen kansalaisille: oman paikkansa löytämistä maailmasta.

Tänään, itsenäisyyspäivänä, on ilo katsella juhlallisin symbolein koristeltua Suomea: sinivalkoiset liput liehuvat jokaisessa salossa, ja tuhansissa päissä syksyn vastavalmistuneilla on valkoinen ylioppilaslakki. Tätä maata voivat kunnioittaa ja arvostaa niin suomalaiset kuin muualta tulevatkin, ja tämän maan tulee arvostaa jokaista, joka sen eteen ponnistelee. Suomen itsenäisyys, jota tänään kunnioitetaan, on yhteistyöllä saavutettu. Tätä itsenäisyyden perinnettä vaalivat kouluttautumalla ja elämäänsä suunnittelemalla myös uudet ylioppilaat, nykypäivän haasteiden taistelijat.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!