Vihaiset kadunvaltaajapossut

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Aloin ruokkia vapaaehtoisesti lamaa.

 

Näin kadulla vihaisen säästöpossun. Se tuijotti minua loskan keskeltä palavasti, kun kävelin sen ohi vastenmielisyyttä tuntien.

 

Kyse on tietenkin Helsingin katuja koristavasta kampanjasta, joka kehottaa kansalaisia ahkeraan kuluttamiseen. Sen mukaan olen nimittäin pahimmanlaatuinen yhteiskunnan petturi. Hyväksyin kuitenkin itseni ja myönsin: mitä tulee kerskakulutuksen minimointiin ja markkinakriittisyyteen, lienen tosiaan pahimman luokan kansantalousterroristi.

 

Muistaako kukaan millaista Suomenmaassa oli vielä vuosi sitten? Mielipidepalstat täyttyivät melkein rasittavuuteen asti huolestuneista ilmastonystävistä ja poliitikot peräänkuuluttivat yksilöitä tekemään ekologisia valintoja, jotta valtion ei niitä tarvitsisi tehdä.

 

Mitä tapahtuu nyt, kun muun muassa Bob Helsinki OY, ETLA ja Helsingin Yrittäjät ovat kääntäneet asetelman päälaelleen? Täytyykö yksilön sittenkin edistää ilmastonmuutosta? En usko, että ainakaan hädissään kaiken kotiinpäin vetävät valtiot ja yritykset saapuvat kompensoimaan tällöin syntynyttä ekologista taantumaa.

 

Holtittoman kulutuksen sijaan ihmisillä on kapitalismin kriisin aikana mainio tilaisuus ohjata taloudellista kehitystä kestävämpään suuntaan. Silmät kiinni ja kädet korville – ratkaisu saattaa saada aikaan uuden nousukauden taas hetkeksi ennen seuraavaa valheellisen talouskasvun aiheuttamaa lamaa. Eikö olisi kuitenkin järkevämpää panostaa vastuulliseen säätelyyn, lähituotantoon, kierrätykseen ja säästämiseen?

 

Todellisia possuja eivät taidakaan olla säästöpossut, vaan holtittomat kuluttajat ja eritoten siihen kannustavat tahot. Kestävämpi talousjärjestelmä on vain poliittisen tahdon päässä. Täten toivonkin, että kauppakeskukset tyhjenevät nyt ja heti.

 Jalmari Sarla