Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Vessahätä ei kysele maksukykyä

Ina Mikkola
Blogit Megafoni 20.11.2009 20:13

Kun vessahätä yllättää muualla kuin kotona, kylässä, työpaikalla tai koulussa, eli esimerkiksi kaupungilla kierrellessä, ovat konstit vähissä. Ilmaisia vessoja saa nimittäin metsästää.

Ainoat ilmaiset vessat ovat oikeastaan kauppakeskuksissa ja elokuvateattereissa, mutta esimerkiksi usein myös osa kauppakeskusten vessoista on maksullisia.
Lisäksi kauppakeskuksia ei kasva ihan joka kulmassa ja niiden vessat on tarkoitettu tasantarkkaan vain asiakkaille, vaikka niitä muutkin käyttäisivät.

Etenkin ostoskeskusten tulisi tarjota asiakkaileen maksuton tarpeiden tekeminen, mutta yleisellä tasolla tämä tehtävä kuuluu kaupungeille ja valtiolle.

Tällä hetkellä kaupungit ja valtio ajavat ihmisen pahaan tilanteeseen: Puskaan pissiminen on laitonta, mutta laillisesta pissimisestä pitää maksaa. Rahaa menee siis joka tapauksessa ja siihen ei voi edes itse vaikuttaa. Minun rakkoni päättää ainakin ihan itsekseen, missä ja milloin alkaa kiusata. En ole koskaan sen kuullut kyselevän silloisesta maksukyvystäni.

Yleensä maksu on jopa ärsyttävän suuri verrattuna siihen, miten niin sanotusti tyhjästä asiasta maksaa. On vain päästettävä yksinkertaisesti itsestään ulos jotakin, mikä nyt on vaan pakko ulos päästää.
Helposti voi tulla toki mieleen, että eihän euro ole iso raha, mutta opiskelija saa sillä kuitenkin ostettua kuukausien makarooninsa, eläkeläinen joka aamuisen kahvikuppinsa ja koululainen koko vuoden kestävät värityskynänsä.
Lisäksi on naurettavaa vaatia, että tällä muovikorttien aikakaudella jokaisella olisi taskussaan kolikoita, saati sitten se oikeanlainen kolikko.

Vaikka yleisistä vessoista aiheutuu lisäkuluja, niin aiheutukoot! Minä en nimittäin puskaan sakkojen uhalla kaki, enkä muutenkaan mielelläni pyllistele kadulla. En halua käyttää päivän aterian ruokarahojani edellisen aterian poistumisen mahdollistamiseen, enkä maksa todellakaan ihmiselle kuuluvasta perustarpeesta.

Vessoja lisää kiitos! Ja jotta tämä tapahtuisi, ehdotankin ainakin seuraavaa: Mennään pissimään kansanedustajien ja valtuuttetujen kotikontujen puskiin ja katsotaan alkaako niitä vessoja lorista!

Ina Mikkola

Keskustelu

Äijille tämä ei ole mikään ongelma. Senkun vetäsee housusta ja rupeaa lirottamaan johonkin puun kylkeen. Minusta tästäkin pitäisi tehdä tasa-arvo kysymys ja vaatia ihmisiä barrikadeille. Kaikessa muussa tuntuu positiivinen syrjintä ja tasa-arvo toteutuvan paitsi pissaamisessa.

Kyllähän tuo naisiltakin onnistuisi pienellä apuvälineellä: Muoviletkun yläpäähän sopivan kokoinen kumisuppilo, sepaluksella varustetut housut ja sitten vain sopiva haara-asento…

Olipa hyvä huomata, tämä wessakirjoitus arvostetussa lehdessä!

Liikenne- ja ympäristöyhdistys HYVÄ MATKA ry on jo vuosia sitten ajanut tätä Wessa-asiaa. On soiteltu ja kirjoiteltu asiaaan vaikuttaville tahoille. Laadittu jäsenille aikanaan pikku ”opaskin” avuksi hädän kohdatessa.
Kysymys on jokaiselle luonnollisesta tarpeesta, joka tulee kun tulee silloinkin, kun läheltä ei löydy sopivaa apua. Arkipäivisin on enemmän mahdollisuuksia löytää WC, mutta pyhän seutu voi olla vaikeampi. Kun helpotuspaikka löytyy, kustannus itsepalvelusta on kohtuuton. Usein kallis palvelu ei edes salli kasvojen kunnon tarkistusta vaikka peili olisikin, kun valaistus on tummansininen.
Tätä ihmettelen ja wessan huonoa kuntoa palkintoja saaneella Kouvolan asemallakin.
Voisi antaa vinkkejä ilmaisista, mutta tässä ei tohdi, kun WC:n omistajat eivät ehkä halua julkista mainontaa. Sen voi vihjata, että korkealaatuisissa tavarataloissa nykyisin tämä palvelu on ilmaista aukioloaikana.

Suuri syy, miksi k.o. yhdistys puuttui asiaan, on törkyisyys, mitä käymälöiden puute ja maksullisuus aiheuttaa vaikkapa Helsingin rautatieaseman liepeillä. Siellä saa paikoin kävellä ja seistä pissalammikoissa. Ilmaisia pisuaareja ei vain ilmesty, vaikka siivouskaan ei ole ilmaista vai eikö liasta ja lätäköistä välitetä. Aivan varmaan jaloissa kantautuu myös tautien aiheuttajia näistä saastaläköistä.

Näitä luetaan juuri nyt