Verkkominä ei tunne vastuuta
Tietokone ja internet-yhteys ovat nykyajan ihmiselle itsestäänselvyyksiä. Internet on hyvä tiedonlähde; sen käyttäminen on nopeaa ja helppoa ja se mahdollistaa niin uutisten seuraamisen ja muiden ihmisten kanssa kommunikoimisen kuin vaikkapa päiväkirjan kirjoittamisenkin. Facebook ja Twitter ovat nykyään arkipäivää, ja ilman Wikipediaa moni asia voisi jäädä epäselväksi.
Internetillä on kiistatta myös ongelmansa. Se aiheuttaa helposti esimerkiksi riippuvuutta, eikä omista asioista liiallista avautumistakaan pidetä kovinkaan suotavana. Anonyymiteetti ja mahdollisuus keskustella ihmisten kanssa tapaamatta heitä kuitenkaan fyysisesti luo myös mahdollisuuden loukata muita aivan uudella tavalla.
Internetissä voi olla melkein kuka tahansa ja luoda itselleen täysin todellisuudesta poikkeavan identiteetin. Uuden internetidentiteetin avulla on helppo kommentoida muita ihmisiä. Tosielämän ujo seinäkukkakin muuttuu nimimerkin turvin helposti muita piikitteleväksi kiusaajaksi tai tappouhkauksia lähetteleväksi häiriköksi.
Hyvää makua noudattelevien käyttäytymissääntöjen pitäisi päteä niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin, eikä nimimerkki oikeuta järkevää ihmistä käyttäytymään typerästi. Esimerkiksi netin maahanmuuttokeskusteluita lukemalla huomaa, kuinka nimimerkin turvin esitetään toinen toistaan muukalaisvihamielisempiä kommentteja. Uskaltaisivatko keskustelijat sanoa samat asiat kadulla vastaantulevalle maahanmuuttajalle?
Ehdotankin, että miettisimme, millaisia asioita uskallamme sanoa ääneen ja miten käyttäydymme omana itsenämme verkon ulkopuolella ja toisimme samat säännöt myös nettikeskusteluihin. Näin internetistä tulisi entistäkin parempi tiedonhaku- ja viestintäväline, jota kaikki voisivat käyttää ilman pelkoa turhaan loukatuksi tulemisesta.