Venäjän lakisoppa

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Mikä aiheuttaa paniikkia, pelkoa ja stressiä, ja se ei ole Ebola?

Se on uutinen tai huhu siitä, että Venäjällä tulee voimaan uusi kaksoiskansalaisia koskettava laki. Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisena tunnen tämän sydäntä ahdistavan aiheen.

Venäjältä on tullut kaikenlaisia lakeja viime vuosina: bloggaajia on pakotettu rekisteröitymään viranomaisille, jos blogilla on yli kolmetuhatta lukijaa päivässä, ulkomaalaiset teknologiayritykset, kuten Google ja Facebook, on pakotettu säilyttämään venäläisten tietoja Venäjällä, ja tietysti kiistelty homopropagandalaki. Osa näistä laeista koskettaa myös Venäjän ulkopuolella asuvia Venäjän kansalaisia, joihin minä, minun perheeni ja monet tuttavani kuuluvat. Vuoden 2012 lopussa Suomessa asui 19 441 ihmistä, joilla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus.

Laeista eniten ovat herättäneet huomiota kaksi: uudistunut asevelvollisuuslaki, joka vaatii kaksoiskansalaisia suorittamaan asepalveluksensa Venäjällä, vaikka sen olisi suorittanut jo toisessa kotimaassa, sekä vaatimus rekistöröityä kaksoiskansalaiseksi Venäjällä. Molempien lakien kanssa oli samoja ongelmia: ei tiedetty, keitä ne tarkalleen koskettavat, eivätkä viranomaisetkaan osanneet kertoa mitään. Vanhempani soittelivat suurlähetystöön, mutta siellä ei osattu vastata kysymyksiimme.

Tämän jälkeen yritin itse selvittää, koskettaako asevelvollisuuslaki minua vai ei. Venäjän puolustusvoimien sivuilta en löytänyt asiasta mitään tietoa, enkä myöskään Venäjän suurlähetystön sivuilta. Suomen Venäjän-suurlähetystön sivuilta löytyi vain varoitus, että laki on muuttunut ja suositeltiin kysymään viranomaisilta lisätietoja.

Lopulta löysin keskustelun venäläisestä sosiaalisen median palvelusta vk.comista. Siellä ihmiset olivat yhtä ymmällään ja olivat jo selvittämässä tätä asiaa. Siellä päädyttiin tulokseen, että jos henkilö ei ole rekisteröity Venäjällä kuten minä, niin laki ei periatteessa kosketa, mutta koska viranomaisetkin ovat asiasta huonosti perillä, olisi turvallisempaa olla menemättä Venäjälle.

Välillä tuntuu, että Venäjän viranomaiset tekevät tämän tahallaan kiusataakseen ”maanpettureita”. Tietysti oudoin asia on, että presidentti allekirjoittaa lait voimaan, vaikka ne olisivat keskeneräisiä ja epäselviä. Kunhan kansalaiset tajuavat jotenkuten, mitä uusi laki tarkoittaa.

Suomalaiset valittavat, että valtio on yliholhoava, mutta Venäjä on pahempi. Se holhoaa meitä yli rajojensa.