Vatsani on häiriötilassa (niin kuin joka neljännellä muullakin länsimaalaisella)

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Meeri Mäkinen

Ai siis mikä IBS?

Ärtyneen suolen oireyhtymä on viime aikoina ollut paljon esillä ja yhä useammalla esiintyy sitä. Kaikki ovat kuulleet FODMAP-ruokavaliosta, mutta kuitenkin IBS:ää vähätellään eikä oikein ymmärretä, mistä siinä on kyse.

IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä ei ole itseasiassa sairaus vaan toiminnallinen vaiva, jossa suoliston kivunsäätelymekanismi on häiriötilassa. Se voi aiheuttaa esimerkiksi kivuliasta turvotusta ja vatsakipua, jonka voi laukaista muun muassa tietyt ruoka-aineet, huono ruokarytmi ja stressi. Syytä IBS:n ei tunneta eikä parannuskeinoa ole, mutta oireita pystytään lieventämään erilaisilla kuitulisillä ja ruokavalioilla.

IBS:lle altistavia elämäntilanteita ovat stressaavat tai traumaattiset tilanteet, mutta se voi alkaa myös rajusta vatsataudista“, kertoo ravitsemusterapeutti ja IBS-asiantuntija Leena Putkonen.

Suomessa noin joka kymmenes ihminen kärsii ärtyneen suolen oireyhtymästä, länsimaissa noin joka neljäs. Lukua on suhteellisen hankala arvioida, koska monet voivat sairastaa sitä tietämättään tai eivät halua käydä hankkimassa diagnoosia testejä peläten. Pelko on kuitenkin minusta turha, koska jos mitään hälyttävää ei löydy diagnoosia varten ei tarvita tähystys- tai ultraäänitutkimuksia.

Itse olen sairastanut IBS:ää nyt vähän yli vuoden. En ollut sairastumistani ennen kuullutkaan koko oireyhtymästä ja kärsinkin tietämättömänä sen oireista monia kuukausia. Kun sain diagnoosin, aloin lääkärin ehdotuksesta noudattamaan FODMAP-ruokavaliota, jossa vältetään huonosti imeytyviä hiilihydraatteja kuten kaalia, sipuleita ja papuja. En kuitenkaan saanut siihen perustuvaa kouluruokaa peruskoulussa. Jouduin tuomaan aina omat eväät, koska lääkäri sanoi minulle, etten voi saada allergiaruokavalioon perustuvaa kouluruokaa koska IBS ei ole sairaus. Kun kysyin häneltä mitä minä sitten syön sain vastaukseksi “Voit sinä perunaa ainakin syödä.”En saanut edes lähetettä ravitsemusterapeutille tai tietoa uudesta ruokavaliostani. Tuntui siltä, että minulle vain heitettiin sanat IBS ja FODMAP ja toivotettiin onnea loppuelämään.

Myöhemmin varasin itse ajan yksityiselle  ravitsemusterapeutille ja sain häneltä hoitoon tarkat ohjeet. Nyt minulla on IBS:n kanssa hyviä ja huonoja jaksoja, mutta yleisesti minulla on helpompaa kuin vuosi sitten. Vatsani ei oireile enää niin paljon, olen tottunut ruokavaliooni ja siihen, että sitä kummastellaan aika ajoin.

Minusta ikävimpiä kommentteja joita IBS:tä voi kuulla, ovat ne, joilla vähätellään sitä. Vaikuttaa välillä siltä, että ihmiset ajattelevat, että koska IBS ei ole sairaus, siitä ei voi kärsiä: Usein oireita vähätellään ja olen itsekin kuullut tokaisuja, kuten “on minullakin joskus turvotusta.” tai “Kaikilla on vatsaongelmia joskus.” IBS:n oireet ovat kuitenkin usein paljon tavallisia vatsaongelmia kivuliaampia, monimuotoisempia ja erittäin yksilöllisiä, joka tuntuu monelta unohtuvan. Kipu voi olla niin kova, että se estää töissä, harrastuksissa tai koulussa käynnin.

On vaikea ymmärtää vaivoja, jotka eivät näy ulospäin. Kaikki ovat joskus kokeneet vatsakipuja, koska kivunsäätely on ärtyvässä suolessa yliherkkä, kipu tunnetaan tavallisia vatsakipuja paljon voimakkaammin” Leena Putkonen kertoo.

IBS on hyvin yksilöllinen vaiva, jonka syntysyyt ja oireiden vakavuus voivat olla erilaisia. Myös oireiden aiheuttajat, oireet sekä ruokavalio vaihtelevat. Syynä tähän Putkonen listasi muun muassa vatsan erilaisen mikrobiston, perimän ja elintavat. Kokemusten vertailu ei ole siksi aina erityisen kannattavaa. Kaikki ihmiset ovat erilaisia, ja niin ovat meidän vatsammekin.

IBS:ssä on positiivista se, että se ei nykyisten tutkimusten mukaan lyhennä elinikää eikä aiheuta muita sairauksia tai hengenvaarallisia oireita. Mutta vaikka se ei ole vaarallinen, se pitäisi ottaa vakavasti. Oireyhtymä on vaiva siinä missä sairauskin ja on myös tutkittu että suoliston terveys vaikuttaa merkittävästi psyykkiseen terveyteen. Vatsan toiminta vaikuttaa todella paljon mielialaan ja jokapäiväiseen elämään. Voin omakohtaisesta kokemuksesta sanoa, että se kipu jota IBS voi pahimmillaan aiheuttaa, ei ole leikin asia. Jos joku kertoo kärsivänsä IBS:stä ottakaa se vakavasti, älkääkä verratko kipuja omiin vatsanpuruihinne!