Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Vanhojentansseista tullut lukion rahasyöppö

Megafoni
Blogit Megafoni 14.2.2017 09:37

Vanhojen mekko, vannehame, sopivat kengät, kampaus, meikki, valokuvat, vanhojen jatkot… Vanhojentanssit ovat nykyään aivan liian suuri menoerä useimpien lompakoille.

Tanssimatta jättäminen ei ole minulle kuitenkaan vaihtoehto. Vanhojentanssit ovat traditio, jossa lukion tokaluokkalaisena haluan olla mukana. Parikin on jo löydetty ja tanssiaskeleet opeteltu. Silti mekkoa ostaessani kysyin itseltäni, onko kaikki tämä sen yhden päivän arvoista.

Maksan omat vanhani itse, ja annan raikuvat aplodit sille, joka selviää vanhoista alle 200 eurolla. Omani maksavat kaiken kaikkiaan yli 500 euroa.

On tietenkin monia tapoja säästää vanhojen kuluissa. Mekon voi vuokrata, ostaa käytettynä tai tehdä itse. Tosin netistä ostetun ja käytetyn mekon voi joutua viemään ompelijalle. Ainakaan omasta lähipiiristäni ei löydy henkilöä, joka osaisi tuunata tai ommella kokonaista vanhojen mekkoa itse. Eikä käytetyn mekon ostaminenkaan ihan halpaa ole. Niidenkin keskihinta kun on 100–200 eurossa.

Eikä mekko ole ainoa rahasyöppö. Rahaa palaa asioihin, joita ei etukäteen osannut miettiä. Se että vanhemmat joutuvat vielä maksamaan pääsylippunsa illan esitykseen on ehkä kaikkein absurdeinta. Siis oikeasti?

Sitten ovat vielä kampaus ja meikki. Tee itse, ni ei mee rahaa turhaan -tyyppinen lausahdus on valitettavan yleinen. Totta, mutta mitäs sitten, jos ei osaa tehdä juhlameikkejään itse. En ole koskaan välittänyt meikata, enkä lähde ostamaan kasaa kosmetiikkaa, joita käytän vain kerran.

Helmikuinen prinsessapäivä on vedetty ihan överiksi. Moni lukiolainen jättää vanhat väliin ihan vain sen takia, ettei omasta tai vanhempien taskuista löydy sitä kahisevaa. Vanhojen loppulasku tuskin tulee pienenemään tulevaisuudessa.

Mitä jos kelattaisiin kaikki ajassa vähän taaksepäin ja otettaisiin takaisin ne vanhanajan vanhojen puvut? Ne, mitkä on väsätty äidin ja mummon vaatekaapin tarjonnasta. Kaikki voisivat osallistua vanhoihin, oli rahaa tai ei. Ei niitä vanhoja tarvitse ottaa niin vakavasti.

– Taru Haikarainen

Megafoni

Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Keskustelu

Näinhän se valitettavasti on, kovasti on meno kallistunut omasta nuoruudestani. Hienoa, että maksat kulut omista säästöistäsi! Työkaverini, pienituloinen yksinhuoltaja, katseli jo hätäpäissään lainaa netistä kun ei oikein muutakaan tapaa keksinyt, millä puvut ja muut vermeet olisi tytölleen saanut. Ja kauhulla odottaa YO-juhlia, jotka ilmeisesti nykyään tuppaa olemaan entistä pröystäilevämpiä. Todella surullista, että nuoret joutuvat eri arvoiseen asemaan jo tällaisissakin asioissa.

Näitä luetaan juuri nyt