Vahvistetaanko kieliloukkua?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Nykyiset hallituksen budjettileikkaukset pakottavat valtion kouluja vähentämään tuntimääriä. Peruskouluissa maahanmuuttajille suunnatut kielikurssit ovat vaarassa vähentyä niiden vapaaehtoisuuden takia. Niitä muodostetaan sen mukaan kun on rahaa ja oppilaita. Vapaaehtoisuus vaarantaa maahanmuuttajien tasa-arvoisen mahdollisuuden integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Kurssien lakkauttamisen takana voi olla myös muitakin motiiveja.

Yksi niistä liittyy varmasti siihen, miten maahanmuuttaja liitetään usein somaleihin tai arabeihin. Heihin liitetään hyvin usein negatiivisia stereotyyppejä heidän kyvystä oppia ja ymmärtää asioita. Arabit nähdään usein terroristeina ja Somalit sosiaalipummeina. Mustiin on yleisesti liitetty erilaisia negatiivisia stereotyyppejä heidän oppimiskyvystä ja henkisestä tasosta. Miksi elintasopakolaisia pitäisi kouluttaa?

Koulun ja vanhempien välinen keskustelu on hyvin korostettua nykyisessä systeemissä. Ongelmaksi nousee maahanmuuttajavanhempien kohdalla kielimuuri. Vanhemmat eivät joko puhu suomea tai se on kangertelevaa. Silloin koulu ei saa tärkeää informaatiota maahanmuuttajalasten opinnollisista vaatimuksista. Se johtaa lyhytnäköisiin budjettileikkauksiin, joka kohdistuu kielikursseihin ”Mitä pahaa voisi siitä seurata, kun kyllä he oppivat suomea sosiaalisilla tavoilla. Koulussahan sinun on pakko käyttää kieltä.” Tällainen logiikka tuhoaa maahanmuuttajien mahdollisuuden päästä eteenpäin. Ei lukiossa saati yliopistossa voi puhua puolikielistä suomea. Sellainen suomi ei myöskään käy työpaikalla. Maahanmuuttaja on tehty valmiiksi työttömäksi.

Työttömyydestä seuraa helposti jumittuminen ja ghettoutumista. Maahanmuuttajasukupolvet jumittuvat lähiöihin ilman toivoa paremmasta. Samalla kantasuomalaiset muuttavat pikku hiljaa pois. Värillisten kaupunginosilla tämä ilmiö saattaa saada vainoharhaisia piirteitä. Valkoiset suomalaiset luulevat, että koko lähiö on vallattu, kun he näkevät värillisiä kaupoissaan, päiväkodeissa ja kouluissaan. Paniikin omaisesti he sitten muuttavat pois rahojensa kanssa. Tätä kutsutaan White Fly -ilmiöksi.

Kantasuomalaisten on järjestettävä laki, joka takaa maahanmuuttajalle tietyn määrän suomen kielen kursseja. Häntä ei myöskään saisi päästää läpi armoarvosanoilla. Oppilas opiskelee suomea kunnes se menee sujuvasti suullisesti ja kirjallisesti.