Unelmani on toteuttaa tyttöjen unelmia

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Muutin perheeni kanssa vuoden ikäisenä Suomeen 14-vuotta sitten. Afganistanin huonon tilanteen takia vanhempani joutuivat pakolaisiksi. Vanhemmilleni ja erityisesti isälleni oli todella tärkeää, että me lapset voimme kouluttautua, sivistyä ja toteuttaa omia unelmiamme. Tämä oli kuitenkin mahdotonta Afganistanissa, varsinkin minulle, koska olen tyttö.

Nuorempana kouluttautuminen ja opiskeleminen oli minulle itsestään selvää. Opin puhumaan, kirjoittamaan ja lukemaan ilman minkäänlaista tietoa siitä, että en olisi voinut opiskella Afganistanissa.

Kävimme perheeni kanssa Afganistanissa vuonna 2011. Olin silloin 9-vuotias. Autoimme kodittomia nuoria lapsia paikallisessa koulussa. Annoimme heille rahaa, jotta he pystyisivät käymään koulunsa loppuun. Kokemus siitä, että sain auttaa ihmisiä, oli todella tunteellista minulle.

Afganistanissa minulla heräsi kysymys vanhemmilleni: miksi luokassa oli niin vähän tyttöjä opiskelemassa. Suomessa kasvaneena se oli todella outo asia, sillä täällä kaikilla on oikeus koulutukseen. Isäni vastasi että “täällä Afganistanissa asiat toimii eri tavoin kuin Suomessa. Tytöillä ei ole samat mahdollisuudet koulutukseen kuin pojilla. Meidän pitää olla kiitollisia siitä, että sinä ja veljesi saatte ilmaisen ja samanlaisen koulutuksen kuin muilla Suomen kansalaisilla.”

Silloin ymmärsin mistä on kyse ja siitä päivästä lähtien oma unelmani on ollut auttaa erityisesti tyttöjä ja nuoria naisia. Yksi unelmistani on koulun rakentaminen tytöille ja naisille johonkin kehitysmaahan. Opiskelen nyt Kulosaaren lukion yhteiskunta- ja talouslinjalla. Lukion jälkeen haluan opiskella oikeustiedettä, jonka jälkeen pyrin eduskuntaan. 

Tässä videossa kerron Rojina Ba Qatyan ja Faid Shakarchin unelmista. Rojina on jemeniläinen 15-vuotias tyttö. Hän on asunut Suomessa vajaa vuoden. Faid on syntynyt Irakissa ja hän muutti perheensä kanssa 9-vuotiaana Suomeen.

Faidin unelma on opiskella arkkitehdiksi. Rojinan suurin unelma on opiskella lääkäriksi. Rojina unelmoi jo kotimaassaan kouluttautumisesta ja opiskelee nyt suomen kieltä. https://www.youtube.com/watch?v=lwdFaxbmXuY&t=38s

Toivon, että muistamme, ettei kaikilla ole mahdollisuuksia opiskella ja toteuttaa unelmiaan. Se, että kaikki on hyvin länsimaissa ei tarkoita sitä, että meidän ei pidä miettiä niitä henkilöitä, jotka tarvitsevat apua. Meidän kaikkien tulisi ymmärtää, kuinka vaikeista olosuhteista osa, varsinkin tytöt, tulevat.