Työ- ja opiskelupaikat tasaukseen

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Opinto-ohjaaja kehottaa etsimään unelmien opiskelupaikkoja. Pääsykokeista ja muista pääsyvaatimuksista puhutaan paljon. Liian usein jätetään kuitenkin mainitsematta todellinen haaste.

Monilla aloilla on nykyään kovin vaikeaa saada töitä. Ja vastavuoroisesti on aloja, joilla työvoimaa tarvitaan jatkuvasti ja halukkaita löytyy, mutta koulutuspaikkoja on aivan liian vähän.

Opiskelupaikka.fi-sivuston mukaan esimerkiksi psykologiaa pääsee opiskelemaan vain noin 3-10 prosenttia hakijoista, mutta silti monia potilaita jää hoitamatta työvoiman ja ajan puutten vuoksi. Mielestäni tässä ei ole mitään järkeä.

Välillä tämä saa myös miettimään kannattaako unelmiensa opiskelupaikkaan ylipäätään hakea. Esimerkiksi luoville aloille riittää kysyntää, vaikka töitä ei ole tarjolla kaikille halukkaille. Henkilökohtaisesti en halua tästä kuitenkaan valittaa, koska olen taideopiskelija itsekin ja pidän kulttuuria ensiarvoisen tärkeänä.

Ehdotukseni onkin, että koulutuspaikkojen ja työpaikkojen määrää tulisi tasata. Ajat myös muuttuvat jatkuvasti, eikä voida olettaa että suhteet pysyisivät samoina, joten koulutuspaikkojen määrän tulisi muuttua tarpeen mukaan.

Voitaisiin esimerkiksi viiden vuoden välein arvioida työpaikkojen määrää ja asettaa opiskelupaikat sen mukaan. Näin opiskelijoiksi hakevat saisivat realistisen kuvan tulevista työllistymismahdollisuuksista ja työttömyysaste voisi parantua.