Turvapaikka on pakolaisen ihmisoikeus

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kun puhutaan turvapaikanhakijoista tai pakolaisista, unohdetaan se fakta, että ihmisellä, joka pakenee sotaa tai vainoa omasta kotimaastaan, on oikeus kansainväliseen suojeluun. Kaikki EU maat yrittävät tehdä itsestään mahdollisimman epähoukuttelevia, jotta juuri heidän maahansa ei tulisi pakolaisia. No jos ne haluavat onnistua siinä, kannattaa varmaan poistaa kaikki ihmisoikeudet tulijoilta, sillä ihmisoikeuksien takia Eurooppaan tullaan.

EU väittää olevansa huolissaan ihmisistä, jotka ylittävät Välimeren, mutta ei rahoita projekteja, joiden avulla mahdollisimman vähän ihmisiä hukkuisi. Yksi näistä projekteista oli italialainen Mare Nostrum, joka pelasti 170 000 henkeä. Se kuitenkin lakkautettiin vuoden 2015 alussa. Tämän jälkeen yhden viikonlopun aikana 1700 ihmistä hukkui. Vasta sen jälkeen päädyttiin aloittamaan toinen etsintä- ja pelastusprojekti, jonka avulla hukkuneiden määrä laski.

Välimeren ylitys ei kuitenkaan ole ainoa vaara matkalla Eurooppan. Monet ihmiset joutuvat ihmiskaupan uhreiksi tai kokevat seksuaalista väkivaltaa. Kun pakolaiset saapuvat Eurooppaan, alkaa syrjintä ja ennakkoluulot.

Syrjinnän lisäksi pakolaiset joutuvat kohtaamaan Suomessa lyhytnäköisen ja byrokraattisen maahanmuuttopolitiikan. Yksi sen suurimmista ongelmista on kyvyttömyys hyödyntää ihmisten aiempaa koulutusta. On ymmärrettävää vaatia täydennyskoulutusta ja kielitaitoa joillain aloilla, sillä esimerkiksi lääkärien vaatimukset Suomessa ja Syyriassa voivat erota toisistaan. Se, että yritetään pakottaa lääkäri vaikka siivoojaksi, on paitsi epäoikeudenmukaista mutta myös valitettavan yleistä. Miksi joidenkin on vaikeaa ymmärtää, että vaikka konfliktin keskellä olevissa maissa kulttuuri on erilainen kuin Suomessa, se ei tarkoita, että pakolaiset ovat tulleet viidakosta ja että suomalaisten tehtävä olisi jotenkin ”sivistää” tulijoita? Monella tulijoista on korkeakoulutausta.

Sama virhe on tehty Suomessa aikaisemmin somalien kanssa yli 25 vuotta sitten. Sen seurauksena somaleilla on tilastollisesti korkea työttömyysprosentti. Ennen sisällissotaa Somalia oli vahva talous, ja ensimmäiset pakoon lähteneistä olivat korkeakoulutettuja. Oli hyvin yleistä, että tulijoilla oli yliopistokoulutus ja he puhuivat somalin kielen lisäksi sujuvasti englantia, italiaa, arabiaa ja ranskaa. Tästä huolimatta heidän potentiaaliaan ei tunnistettu.

Ihmiselle riittää oikeus elää maassa, jossa voi perheensä kanssa elää rauhassa. Jotta saisi puolisonsa ja kaksi lasta Suomeen, pitää tienata 2600 euroa verojen jälkeen. Lakimuutoksissa on kohdistettu epärealistisia vaatimuksia perheenyhdistämiselle. Miten voi odottaa, että ihminen kotoutuu tähän maahan, kun hänen perheensä kärsii jossain muualla? Kuinka moni suomalainen saisi koko perheensä Suomeen noilla vaatimuksilla? Entä jos ihminen ei tienaa niin paljoa, ja hän on ollut naimisissa puolisonsa kanssa jo vaikka 10 vuotta ja heillä on viisi yhteistä lasta? Mitä sitten pitäisi muka tehdä? Odottaako Suomen valtio tosissaan, että tällainen ihminen on innoissaan Suomeen integroitumisesta

Suomen ja koko Euroopan maahanmuuttokeskustelussa on unohtunut inhimillisyys, vaikka Suomessa on kuitenkin muihin Pohjoismaihin verrattuna asiat vähän paremmin. Täällä tulijoita ei sentään laiteta pakkasessa telttoihin asumaan, kuten Tanskassa, tai anneta vain ja ainoastaan väliaikaisia oleskelulupia, kuten Tanskassa ja Ruotsissa. Olisi helpompaa, jos vain myönnettäisiin pakolaisuusstatus sotaa ja vainoa pakeneville ja tehtäisiin perheenyhdistämisvaatimuksista realistisemmat. Myös EU:n yhteiset pelisäännöt tasapainottaisivat tilannetta. Sillä ei voi tietää kuinka pitkään konfliktit kestävät turvapaikanhakijoiden.