Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Turvapaikka on pakolaisen ihmisoikeus

Megafoni
Blogit Megafoni 29.6.2016 15:30

Kun puhutaan turvapaikanhakijoista tai pakolaisista, unohdetaan se fakta, että ihmisellä, joka pakenee sotaa tai vainoa omasta kotimaastaan, on oikeus kansainväliseen suojeluun. Kaikki EU maat yrittävät tehdä itsestään mahdollisimman epähoukuttelevia, jotta juuri heidän maahansa ei tulisi pakolaisia. No jos ne haluavat onnistua siinä, kannattaa varmaan poistaa kaikki ihmisoikeudet tulijoilta, sillä ihmisoikeuksien takia Eurooppaan tullaan.

EU väittää olevansa huolissaan ihmisistä, jotka ylittävät Välimeren, mutta ei rahoita projekteja, joiden avulla mahdollisimman vähän ihmisiä hukkuisi. Yksi näistä projekteista oli italialainen Mare Nostrum, joka pelasti 170 000 henkeä. Se kuitenkin lakkautettiin vuoden 2015 alussa. Tämän jälkeen yhden viikonlopun aikana 1700 ihmistä hukkui. Vasta sen jälkeen päädyttiin aloittamaan toinen etsintä- ja pelastusprojekti, jonka avulla hukkuneiden määrä laski.

Välimeren ylitys ei kuitenkaan ole ainoa vaara matkalla Eurooppan. Monet ihmiset joutuvat ihmiskaupan uhreiksi tai kokevat seksuaalista väkivaltaa. Kun pakolaiset saapuvat Eurooppaan, alkaa syrjintä ja ennakkoluulot.

Syrjinnän lisäksi pakolaiset joutuvat kohtaamaan Suomessa lyhytnäköisen ja byrokraattisen maahanmuuttopolitiikan. Yksi sen suurimmista ongelmista on kyvyttömyys hyödyntää ihmisten aiempaa koulutusta. On ymmärrettävää vaatia täydennyskoulutusta ja kielitaitoa joillain aloilla, sillä esimerkiksi lääkärien vaatimukset Suomessa ja Syyriassa voivat erota toisistaan. Se, että yritetään pakottaa lääkäri vaikka siivoojaksi, on paitsi epäoikeudenmukaista mutta myös valitettavan yleistä. Miksi joidenkin on vaikeaa ymmärtää, että vaikka konfliktin keskellä olevissa maissa kulttuuri on erilainen kuin Suomessa, se ei tarkoita, että pakolaiset ovat tulleet viidakosta ja että suomalaisten tehtävä olisi jotenkin ”sivistää” tulijoita? Monella tulijoista on korkeakoulutausta.

Sama virhe on tehty Suomessa aikaisemmin somalien kanssa yli 25 vuotta sitten. Sen seurauksena somaleilla on tilastollisesti korkea työttömyysprosentti. Ennen sisällissotaa Somalia oli vahva talous, ja ensimmäiset pakoon lähteneistä olivat korkeakoulutettuja. Oli hyvin yleistä, että tulijoilla oli yliopistokoulutus ja he puhuivat somalin kielen lisäksi sujuvasti englantia, italiaa, arabiaa ja ranskaa. Tästä huolimatta heidän potentiaaliaan ei tunnistettu.

Ihmiselle riittää oikeus elää maassa, jossa voi perheensä kanssa elää rauhassa. Jotta saisi puolisonsa ja kaksi lasta Suomeen, pitää tienata 2600 euroa verojen jälkeen. Lakimuutoksissa on kohdistettu epärealistisia vaatimuksia perheenyhdistämiselle. Miten voi odottaa, että ihminen kotoutuu tähän maahan, kun hänen perheensä kärsii jossain muualla? Kuinka moni suomalainen saisi koko perheensä Suomeen noilla vaatimuksilla? Entä jos ihminen ei tienaa niin paljoa, ja hän on ollut naimisissa puolisonsa kanssa jo vaikka 10 vuotta ja heillä on viisi yhteistä lasta? Mitä sitten pitäisi muka tehdä? Odottaako Suomen valtio tosissaan, että tällainen ihminen on innoissaan Suomeen integroitumisesta

Suomen ja koko Euroopan maahanmuuttokeskustelussa on unohtunut inhimillisyys, vaikka Suomessa on kuitenkin muihin Pohjoismaihin verrattuna asiat vähän paremmin. Täällä tulijoita ei sentään laiteta pakkasessa telttoihin asumaan, kuten Tanskassa, tai anneta vain ja ainoastaan väliaikaisia oleskelulupia, kuten Tanskassa ja Ruotsissa. Olisi helpompaa, jos vain myönnettäisiin pakolaisuusstatus sotaa ja vainoa pakeneville ja tehtäisiin perheenyhdistämisvaatimuksista realistisemmat. Myös EU:n yhteiset pelisäännöt tasapainottaisivat tilannetta. Sillä ei voi tietää kuinka pitkään konfliktit kestävät turvapaikanhakijoiden.

Megafoni

Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Keskustelu

Katsoppas kun suurin osa tulijoista saa kielteisen päätöksen eli suurin osa on systeemin väärinkäyttäjiä ja sosiaalitukishoppailijoita, eivät oikeita turvaa hakevia pakolaisia. Näiden systeemin väärinkäyttäjien vuoksi resurssit eivät riitä ja oikeat suojelua tarvitsevat ihmiset jäävät ilman suojelua.

Ja millainen ihminen muuten jättää perheensä kriisialueelle ylipäätään?

Monet ihmisoikeudet ovat halpoja (vapaus, puheoikeus, yksityisyydensuoja, omaisuudensuoja…), mutta jotkut ovat hyvin kallita (riittävä terveydenhuolto? Kestovalitusaihe Suomessakin). Lisäksi perustuslakimme lupaa ”kaikille” muutakin hyvää, kaunista ja kallista.

Kolumnissa moititaan sekä sitä, että Suomeen ei haluta ottaa kaikkia tänne tulevia, että sitä että integraatio tehdään huonosti. Nämä ovat osin ristiriitaisia moitteita, koska kotoutusresurssit ovat rajalliset.

Muualta tulee vieraita kulttuuriaineksia, mistä tulee kitkaa. ”Ne vievät meiltä suvivirren”. Missä määrin Suomalaisten pitää sopeutua monikulttuurisuuteen, missä määrin tulijoiden pitää sopeutua täkäläisiin perinteisiin? Pitkän aikaa Ruotsi oli euroopan pakolaissuurvalta. Nyt kolumnissa moititaan Ruotsin käytäntöjä. Miksi kelkka kääntyi, oliko syynä monikulttuurisuuskitka?

Jos käännytetään kaikki, en tarvitse miettiä hankalia kysymyksiä. Reilua se ei tietenkään ole niille, jotka tavitsevat turvapaikan ja ovat valmiita sopeutumaan Suomalaiseen yhteiskuntaan.

Ja hämmästyttävintä kotoutumisessa on se, että Aasiasta tulleet ihmiset löytävät paikkansa yhteiskunnassa nopeasti mutta -90-luvulla tulleiden somalien Suomessa syntyneet jälkeläiset eivät osaa kunnollista suomea ja vanhemmista suurin osa on edelleen tukitoimien varassa. Tämä on hämmästyttävää, ja tuskin kiinni siitä, mitä kaikkiea Suomi on heidån puolestaan uhrannut.

Miksei maahanmuuttaja kysy itseltään mikä mättää, vaan syyttää ruokkivaa kättä pahuudeksi?

USAssa kotoutuminen toimii, koska ilman vastuuta omasta itsestä päätyy katuojaan, yhteiskunta ei elätä laiskoja. Ei pitäisi Suomessakaan niin toimia, vaan suoraan kaikille tulijoille työlupa kuoraan ja onnentoivotukset ilman mitään turvapaikkakäsittelyä. Sosiaaliturvan piiriin pääsisi vaikkapa viiden vuoden työnteon jälkeen. Veikkaan, että turvapaikkaturismi loppuisi kuin seinään joistakin maista, mutta joistakin muista maista saataisiin kovasti ahkeraa työvoimaa.

Olen ihmetellyt samaa. Venepakolaisetkin tunnisti mamuiksi matkan päästä, joten eron pitää johtua muusta kuin Suomalaisten ksenofobioista.

Näitä luetaan juuri nyt