Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Tuntemattomille juttelu kannattaa

Anna Sojunen
Blogit Megafoni 22.1.2010 12:07

Suomessa ihmiset tuskin koskaan kommunikoivat tuntemattomien kanssa matkustaessaan julkisilla kulkuneuvoilla. Kulttuurissamme pidetään outona juttelun aloittamista täysin vieraalle ihmiselle, etenkin jos ei ole varsinaista asiaa.  Omat kokemukseni tuntemattomille juttelemisesta ovat kuitenkin positiivisia.

 Kerran istuin bussin takaosassa lukemassa lehteä, jonka hauskalle artikkelille nauroin hiljaa itsekseni. Lähellä istuneet pojat ihmettelivät käyttäytymistäni ääneen, joten aloin jutella ja kertoa heille artikkelista, jolle nauroin. Keskustelu jatkui koko bussimatkan ajan. Selvisi, että meillä on yhteisiä tuttuja ja toinen pojista jopa asui aivan lähelläni. Nykyään juttelemme pojan kanssa bussissa kuin vanhat tutut.

 Toinen mielenkiintoinen kohtaaminen tapahtui illalla bussipysäkillä. Olin fiiliksissä juuri soittamastani biisistä, ja muista välittämättä lauloin sitä ääneen. Lisäksi soitin näkymätöntä pianoa. Samaa bussia odottanut mies kysyi, mitä biisiä harjoittelin. Vastasin hänelle ja jatkoimme keskustelua vielä bussissakin. Noin kaksikymmentä minuuttia kestäneen matkan aikana vaihdoimme ajatuksia muun muassa kulttuurista. Tälläkin kertaa maailma osoittautui pieneksi: kyseinen mies opiskeli elokuvaleikkaajaksi ja oli ollut mukana tekemässä erästä koulussani näytettyä lyhytelokuvaa.

 Jälkeenpäin ajateltuna oli todella kannattavaa olla noudattamatta kirjoittamatonta sääntöä siitä, että tuntemattomille ihmisille juttelu on epäsopivaa. Sain matkakeskusteluista hauskoja muistoja ja bussimatkani kuluivat miellyttävämmin kuin vain maisemia katsellen.

 Usein ajatellaan, että antaa itsestään hullun kuvan, jos lähestyy tuntematonta kiinnostavan oloista henkilöä spontaanilla juttelulla. Jos kuitenkin käyttäytyy asiallisesti, ihmiset vastaavat usein avoimuudella ja sosiaalisuudella. Jos taas juttelun aloittaminen tuntuu hankalalta, suosittelen suhtautumaan tilanteeseen ”kannattaa tehdä ja katua kuin katua ettei tehnyt” -asenteella. Aina on vähintään viidenkymmenen prosentin mahdollisuus saada aikaan hymy tai hyvä mieli sekä kanssamatkustajalle että myös itselleen.

 

Anna Sojunen

Keskustelu

Oi, rohkeaa! hienoa että jotkut uskaltavat rikkoa tämän sulkeutuneen maan vanhoja arvoja. koeilen itsekkin pian, viidenkymmenen prosentin todennäköisyydellä! tai hieman isteluottamusta, kuudenkymmenen :)

Eikö kaikki olekkaan Suomessa umpihulluja ja täällä asuukin ihan fiksua ja kivaa porukkaa, ihmeellistä.

Muumio,

mainitsemani esimerkit kuulostavat kieltämättä täydellisiltä, mutta niin vain on tapahtunut.
Uskon, etten ole poikkeus, vaan kaikille voi käydä yhtä hyvä tuuri.

Opoiuy,

suomalaiset ovat kyllä fiksua ja kivaa porukkaa, mutta ainakin itseäni usein häiritsee hiljaisuus ja katseiden välttely sellaisissa tilanteissa, joissa ihan hyvin voisi myös esimerkiksi puhua.

Olet mies. Keski-ikainen tai vanhempi, puperteetti-vanhus.
Yritat jutella.
1. Vanhalle miehelle
-kohta tuo kuupo yrittaa pummata rahnaa
2. Vanhalle naiselle
-kuulet vanhan eukon koko elamankaaren Karjalan Kannakselta Turkuun. Lastenteot, synnytykset, sodan kauhut.
3. Nuorelle miehelle
-kuulet millainen supermies tama dildotehtaan Disciplin Manager on. Saat ihan kullatun bisneskortin jos jaksat kuunnella retostelua yli 22 minuuttia.
4. Nuorelle pojalle
-saatanan homo, anna rahnaa kossupulloon tai tulee turpaan
5.Nuorelle tytolle
-turjake pyrkii ukkovarpaiden valiin. Huudan apua, tulee poliisi, syytan raiskauksesta. Rahaa ukolta ja mainetta, koulussakin ihailevat. Ja saahan ukko turpaansa joka tapauksessa, huvittavaa sekin

ALKAA KOSKAAN JUTELKO KENELLEKAAN. OLKAA KUIN MUITA IHMISIA EI OLISIKAAN. ALKAA KOSKAAN YRITTAKO AUTTAA KETAAN. SAATTE SYYTTEEN ETTA YRITITTE VIEDA VANHAN NAISEN MATKALAUKUN TAI OLETTE MUUTEN PETOFIILARI.

Kyllä, tuntemattomille kannattaa jutella, vaikka siinä ottaakin pienen riskin,
että varsinkin pitkällä matkalla saa vierustoverilta kuulla kaikki hänen ja hänen
sukulaistensa taudit. Olen ehdottomastii itse voiton puolella siinä, että kymmenet
pitkätkin lento – tai junamatkat ovat kuluneet joskus liiankin nopeasti.

Olen saanut kuunnella mielenkiintoisia tapahtumia, niin ihmisten omasta elämästä
kuin myös matkoista ja eri ammateista, olen pelannut shakkia ja jakanut eväitä..
Olen haastatellut vanhoja sotaveteraaneja, jotka ikänsä puolesta ovat herättäneet
kiinnostusta ja saanut tietoa ihan ”toisesta maailmasta”, josta en ole tiennyt mitään
muuta kuin mitä kirjoista olen lukenut.

Joten ehdottomasti kannattaa jutella, tosin ensin herkällä korvalla kuunnella, miten on
vastapuoli suhtautuu. Kaikki eivät pysty tai halua keskustella vieraiden kanssa, mutta
itse en ole juuri sellaisiin törmännyt.

Näitä luetaan juuri nyt