Tuhkapilvi ja turhat turbiinit

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Irlanti sulki tiistaina lentoliikenteensä lähes päivän ajaksi, kun Islannin tulivuoren aiheuttama tuhkapilvi kulki saarivaltion ylitse. Eurooppalaiset kirosivat islantilaisia tuhkapilvineen ja valittivat, kuinka lentokoneet eivät pääse liikkeelle.

Tuhkapilvi saisi kuitenkin jäädä Euroopan ilmatilaan pidemmäksikin aikaa.

Ihminen ei mitä todennäköisimmin koskaan pysty hallitsemaan mannerlaattojen liikehdintää ja sen aiheuttamia reaktioita. Siksi onkin kummallista, että koko yhteiskunta pysähtyy, kun jo Pompeijin ajoista tiedossa olleet luonnonilmiöt hieman nostavat päätään.

Kun Islannin vulkaaninen aktiivisuus pysäyttää niin talous- kuin vapaa-ajanelämän ja ajaa koko mantereen paniikkiin, alkaa pieni ihminen miettiä, onko koko systeemissä mitään järkeä. Onko koko ihmiskunnan hyvinvointi ja elämä todellakin riippuvainen taivaalla pyörivistä turbiineista? Jos näin on, niin olemme suurissa ongelmissa: tulivuori purkautuu ennemmin tai myöhemmin uudelleen.

Olisikin syytä pohtia, miten voisimme käyttää arkielämässään tuotteita, joita voidaan tuoda Suomeen muutenkin kuin rautasiivin. Pidenpään säilyvät tuotteet kulkevat kätevästi laivoin tai junin ja osasta on mahdollista jopa luopua. Ylettömän tärkeät bisness-tapaamisetkin voidaan hoitaa internetin välityksellä, kuten myös valtioiden väliset neuvonpidot, vaikka juhlalliset kättelykuvat tarjoaisivat kuinka hienoa uutismateriaalia tahansa.

Onhan se toki ikävää, että monien odotetut ulkomaanmatkat peruuntuvat, kun lentoa Helsinki-Vantaalta ei saada järjestettyä. En kuitenkaan usko sen kovin monien elämää raunioittavan. Voiko sellaista reissua edes pitää tärkeänä, jos sen vuoksi ei voi paria päivää matkustaa muutenkin kuin ilmateitse?

Lentoliikenteen pysähtyminen antaa mahdollisuuden ajatella elämää uudesta näkökulmasta, antamalla vaikka mahdollisuuden kokeilla lomailua ihan kotona. Vähemmän tärkeiden matkojen sijasta ihmiset voisivatkin ottaa rauhallisesti kotimaassa ja rentoutua – vaikkapa katselemalla tuhkapilven kauniiksi punertamaa auringonlaskua.