Tuhansien järvien ja neljän maapallon maa

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Me suomalaiset pidämme maatatamme ja kansaamme suhteellisen ympäristöystävällisenä. Kansamme edustajat kuittailevatkin maailmalla niin kiinalaisille kuin yhdysvaltalaisillekin näiden massiivisista hiilidioksiidipäästöistä ja niistä aiheutuvista ongelmista. Maanmieheni ovat tainneet jättää tilastot lukematta, sillä me suomalaiset olemme jo kuluttaneet loppuun tämän vuoden luonnonvaramme. Näin ollen kulutamme moninkertaisesti sen verran luonnonvaroja vuodessa, kuin saisimme kuluttaa.

Suomalaisten ongelmana on esimerkiksi tottumattomuus joukkoliikenteeseen tai sen vähäisyys. Pienissä kaupungeissa joukkoliikennettä on hyvin vähän tai ei ollenkaan, jolloin yksityisautoilu on ainoa mahdollinen vaihtoehto. Omaa autoa pidetään ehkä myös varallisuuden symbolina, kun taas joukkoliikennettä hävettävänä. Iso pomo ei voi astua isosta bemaristaan rahvaiden raitiovaunuun.

Yleiset positiiviset käsitykset johtuvat siitä, että kestävän ympäristöpolitiikan vertailuissa Suomi on jo useampana vuotena sijoittunut maailman kärkeen. Valitettavasti suomalaisen ekologinen jalanjälki taas on maailmassa viidenneksi suurin; jos kaikki maailmassa eläisivät kuten suomalaiset, käyttöön tarvittaisiin 4,5 maapalloa. Jos taas kaikki eläisivät kuten yhdysvaltalaiset, käyttöön tarvittaisiin 5,6 maapalloa. Lähellä ollaan! Hyvin kehittyneenä teollisuusvaltiona on kuitenkin mahdotonta palata esimerkiksi intialaisten keskimääräiseen kulutustasoon. Jos kaikki olisivat kuten he, tarvittaisiin vain puolikas maapallo.

Tosiasia on, että olemme kehittäneet itsellemme ekologista velkaa. Nyt me olemme tästä velasta vastuussa. Miten olisi vaikkapa enemmän tukea joukkoliikenteelle? Tai joukkoliikennekasvatusta, jonka mukaan iso pomo voi ja haluaa matkustaa raitiovaunun kyydissä?

Pienet valinnat toimivat ikään kuin lainanlyhennyksinä ekologista velkaamme takaisin maksettaessa. Yhdessä teemme Suomesta yhden maapallon maan!