Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Tehkää itse paremmin

Okko Karvonen
Blogit Megafoni 27.2.2013 17:30

Pertti on mahdollisesti perheetön tai eronnut mies. Koska Pertti on eläkkeellä, hänellä on paljon aikaa seurata yhteiskunnallisia tapahtumia.

Pertti tilaa ja lukee paljon lehtiä, ja hän tietää paljon yhteiskunnallisista asioista. Pertti nähdään usein internetin keskustelupalstoilla keskustelemassa, esimerkiksi kommentoimassa juuri näitä Nuorten Ääni -toimituksen tekemiä blogikirjoituksia.

Sananlaskut ”ennen oli paremmin” ja ”vanhat hyvät ajat” sopivat hyvin, kun kuvaillaan Pertin tapaa ajatella yhteiskunnallisia asioita. Kun Pertti kävi kansakoulua, hänen luokallaan ei ollut maahanmuuttajia, eikä sanaa homo ollut olemassakaan. Pertti oppi jo nuorena ajattelemaan omilla aivoillaan. Tätä taitoa hän on myös käyttänyt aktiivisesti. Perttihän suhtautuu yleisesti ottaen useimpiin asioihin elämässään sekä yhteiskunnassa varsin kriittisesti. Siten on ollut jo pitkän aikaa.

Pertin ajattelun kriittinen sävy näkyy myös hänen internet-käyttäytymisessään. Pertin nuoruudessa netikettiä ei ollut keksittykään, ja kun Pertti todella innostuu kommentoimaan esimerkiksi blogikirjoitusta, kylmää kyytiä saavat vuorollaan tekstin mielipiteet, vuoroin jopa kirjoittaja itse.

Usein Pertti ei kuitenkaan viitsi perustella mielipiteitään, vaan vetoaa mieluummin omiin ennakkoluulohinsa ja -olettamuksiinsa. Kaikille muille olisi syytä olla päivänselvää, että Pertin mielipiteet ovat oikeita, eikä niitä siksi tarvitse perustella.

Erityisellä varauksella Pertti suhtautuu nuoriin, hän kun ei aina ymmärrä kovin hyvin heidän ajatusmaailmaansa tai nykyaikaa. Hän tietää, ettei nuorten elämänkokemus voi riittää ymmärtämään monia yhteiskunnallisia asioita.

Onhan se totta, että kun aiheeseen syventynyt 17-vuotias pohtii Venäjän yhteiskunnallista tilannetta monipuolisesti, ovat tekstiä paremmatkin ”yritykset” lähes automaattisesti paskaa, joka pitäisi kirjoittaa kokonaan uusiksi. Eikä aiheeseen laajasti perehtyneellä, aiheesta TV-insertin tehneellä samanikäisellä voi olla mitään käsitystä Kontulan tämänhetkisestä tilanteesta asuinpaikkana.

Pertti ei aina ole paras mahdollinen henkilö ymmärtämään poikkeavia mielipiteitä internetin keskustelufoorumeilla. Koska Pertti sattuu pysymään melko terveenä ja koska hyvinvointivaltio pitää huolta myös sen suurista ajattelijoista, Pertti todennäköisesti onnistuu harrastamaan yhteiskunnallista keskusteluaan vielä 14 vuotta. Sitten viikatemies korjaa hänet mielenkiintoisemmille keskusteluareenoille.

Sillä välin, lyhyesti kaikille teille Perteille: ennen kuin käy täysin syyttä käsiksi toisen suoritukseen, kannattaa rauhoittua ja miettiä, osaisiko itse tehdä sen paremmin. Sellaiset kommentit, joissa vain haukutaan, eikä esitetä rakentavia parannusehdotuksia tai mitään kunnon argumentteja, eivät ole vakuuttavia.

Jos itse ei osaa kirjoittaa parempaa blogikirjoitusta kuin toimituksemme jäsen, kannattaa miettiä, onko varaa loanheittoon laisinkaan. Sellainen ei muissakaan tilanteissa juuri kannata. Rakentava kritiikki sen sijaan on erittäin sallittua – jopa suotavaa.

Okko Karvonen

Keskustelu

Näillä perteillä on elämänkokemusta, jossa samat ilmiöt ja ajatukset toistuvat vuosikymmenten mittaan osin eri kaavuissa. Usein takana on huijausta, lapsellista sinisilmän uskoa ja useimmiten rahalompsalle pyrkyä. Hyvä että vanhat viisaat ampuvat haihatuksia alas tuoden esiin kritiikkiä. Kaikki uudistus ei ole edistystä ja muutosvastarintaa on aina.

Onko nyt joku perus-Pertti ollut asiaton? Kerrohan tarkemmin mistä oikein on kyse kun olet noinkin tuohtunut.

Hauska ja aika osuva kirjoitus!

On tärkeää, että vanhat ja kokeneet saavat äänensä kuuluviin, mutta myös nuorten on saatava tuoda omat näkemyksensä esiin. Keskustelemalla ja argumentoimalla voidaan puolin ja toisin hakea parempaa ymmärrystä asioista, näin nuoret oppivat näkemään maailman laajemmin ja joskus vanhakin jotain oppii.

Provosoivaa kirjoitusta saa kritisoida kärjekkäästikin, mutta asiallisuus ja asiassa pysyminen edistävät parhaiten viestin perille menemistä. Vaikka sisällöllisesti megafonin kirjoituksissa tietty kokemattomuus paistaakin, asiallisen, aikuismaisen keskustelukulttuurin ylläpitämisessä nämä nuoret blogistit keräävät monia kommentoijiaan korkeammat pisteet. Tämä luo uskoa tulevaan, sillä juuri näin tekemällä ja keskustelemalla te opitte. Kokemuksen karttuessa sisällöllinen syvyys ja osuvuus paranee, ja kehittymisen mahdollisuuksia riittää niin kauan kuin henki pihisee. SK tekee hyvän työn antaessaan teille tämän tilaisuuden, ja myös meille lukijoille mahdollisuuden keskustella teidän kanssanne. Odotan tulevina vuosina myös laatujournalismin maassamme yleistyvän, kun teistä osasta kasvaa toimittajia.

en sijaan käytöstavat näyttävät olevan asia, jota vanhat koirat eivät enää opi.

En muuten minäkään ymmärrä, mitä päämäärää palvelee nuorten ideoiden alas ampuminen perusteluitta. Onko tarkoitus saada heidät ajattelemaan, että yrittäminen ei kannata? Onko tarkoitus ehkäistä uudet Nokiat ja Roviot? Tyhmyyksiin pitää toki vastata niin, että toinen voi ymmärtää, missä oma päättely meni pieleen. Sen voi kuitenkin tehdä myös niin, että samalla kannustaa yrittämään uudelleen.

Piti siis olla:
”Typeryyden tekemisellä saadaan paljon enemmän vahinkoa aikaan kuin viisaiden tekojen suorittamisella hyvää.”

Nuorten pitää tämä yleensä aina oppia kokeilemalla ja kokemalla, mutta jos voi naljailemalla ja kritiikillä saadavarovaisemmaksi niin sen parempi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Konservatiivi

Tässä rakentavaa kritiikkiä:

Kriittinen keskustelu vaatii aiheen, itse asian. Keskustelijan näkö, koko, ikä tai sen puute, avio- tai muu sääty, eivät ole aihe, elleivät ne(kin) sijoitu täsmällisinä itse aiheen piiriin. Esimerkiksi juutalainen, joka on todella menettänyt perheensä, maansa ja kansalaisen oikeutensa sotien aikana, sijoittuu asian tuntijana keskusteluun holokaustista. Hän tuntee aiheen paremmin kuin jopa älykäs ja hyvin kirjoittava koululainen, joka sattuu innostumaan yhdestä tai kahdesta tapahtumaa epäilevästä kirjasta. Esimerkki on tavallaan karkea, osin ajankohtainen – monella tavalla.

Siis tässä tuo faktilinen ”nuoruuden pulma,” joka joskus näkyy Megafonissa. Muistelen itse kritisoineeni hyvin kirjoittelevaa tyttöä, jonka – mielestäni itsekkään ja tyhjät – mielipiteet tarpeesta osalistua – muistaakseni – oman kansan sotaiseen puolustamiseen, olivat täysin kaikkea sellaista vastaan. Kysyin: vieläkö siellä on kouluja ja niissä opettajia? Historian opetusta?

Kysymys kuvasi omalla kohdallani ikää, kasvamista sotaa käyvässä maassa, pommituksia ja hautajaisia kokemuksina. Tuo kokemus oli Suomessa ainutlaatuinen. Maa kun selvisi siitä itse. Muualla Euroopassa siitä ei selvinnyt hengissä, kodeissaan yhtä paljon ihmisiä kuin Suomessa. Siis tämä on koettu fakta. Voiko asiaa ymmärtää ilman kokemusta. Siinä siis yksi kysymys, joka on juuri Suomessa myös kysymys sukupolvieroista.

Omana kouluaikanani muuten opettaja sai napauttaa karttakepillä, heittää ulos luokasta, jos ei tykännyt jostakin tai oppilas teki liikaa virheitä. Onko tämä nykyään kiellettyä? Tai toinen asia: mitä ajattelet filosofi Himasen ”Sinisestä?”

Blogistille: se, että PERtti saa (vielä) kirjoitella, sitä kutsutaan demokratiaksi.
(PER…tti tarkoitti tietysti uusiosuomella Persussuomalaisia?).

Ehkäpä siellä Tampereen Yhteiskunnallisessa Korkeassa Koulussa (v. 66 joku kännipäissään rupesi kutsumaan tätä kommarihautomoa ’yliopistoksi’) annettiin ymmärtää että IHAN PIAN tulee se aika jolloin persut ja muut vääräuskoiset pannaan hiljaisiksi. Joko pysyvästi tai sitten kaivamaan kuokalla kultaa jäätyneestä tunturista kun heidän oikeauskoisten vartijoidensa rytmikkäät askeleet kaikuvat Napapiirin yössä.

Nyt nuori blogisti on kärsimätön:koska, koska??!! Kun kerran Valtakunnanjohtajakin on sanonut että ne pitää SAVUSTAA ulos ja eräs ’kommunistinen halonhakkaaja’ vaatii että näiltä otetaan kansalaisluottamuskin pois.

Blogisti.
Ei Sinun tarvitse olla huolissasi että te nuoret yksin joutuisitte puhdistamaan Suomen yhteiskunnan spekulanteista, kulakeista ja kulakkien kätyreistä…tälläkin kommenttipalstalla ’tapa-naisia’ löytyy kyllä kavereiksi kun trossaus alkaa. Ja vihreiden wannabe-kansanedustelijoita ja muita lintujen rengastelijoita.

Odota nyt hiukan. Pian tulee se oikeauskoisten Suomi, siellä kaivellaan taas Nummenmaan oppikirjat esille.

Tietysti kun oikein ahdistaa, katolle ja torrakko mukaan ja pampam…

Kirjoittaja on nuori ja ilmeisen kokematon? Netti on täynnä kaiken maailman sönköttäjiä, joilla joillakin ei ole muuta tekemistä kuin haukkua kaikkea. Sitten on trollaajia, jotka ärsyttävät tahallaan. Jo aikojen alussa opin itse, että kun teet nettiin tarkoin harkitun ja rakennetun kirjoituksen, tulee näitä turhautuneiden ihmisten sönkköviestejä vastaukseksi. Netissä kun ei ole portsaria katsomassa missä kunnossa tänne pääsee selittelemään.

Vähitellen opit silmäilemään nopeasti ohi nämä ö-viestit ja poimimaan järkevät esiin. Tai aika äkkiä siihen harjaantuu. Kirjoittele vaan mielipiteitäsi. Ei niitä moni tosissaan otettava lue, mutta aina joku. Ja niin ajatusvirta kehittyy väjitellen.

Onko Okko oikeassa, jätän sen hänen itsensä arvioitavaksi. Työ tekijäänsä neuvoo. Pertistä en tiedä, mutta juuri työttömyys oli se joka minulla aiheutti ja mahdollisti mielipidekirjoittelun. Olen mielipidekirjoitellut vasta tuolta 90-luvun puolivälistä. 80-luvulla oli lähdettävä opiskelemaan, kilvoittelemaan nuorten kanssa paikasta auringossa. Pari vuotta opiskeltuani huomasin kaksi pääasiaa, jotka estävät teknisesti lahjakkaita poikia menestymästä opinnoissa. Ehdottomasti pahin on pakkoruotsi ja toinen feminismipiikillä rokotetut naisopettajat. Miesopettajia ei oikeastaan enää olekaan ja sitä mukaa ei ole teknisiä aineita. Kaikki naiset eivät osaa opettaa teknisiä aineita ja suuttuvat hirveästi jos joku pojan kloppi pääsee neuvomaan. Kosto on sen mukainen.
Se oli pakkoruotsi joka laukaisi kirjoitushaluni. Olin naiivi, ajattelin, hyvä ihme eikö kukaan ole huomannut miten paljon tehdään vahinkoa Suomelle kansakuntana pakkoruotsilla. Ei kun pari hyvää juttua perusteluineen, niin päästään eroon koko pakkopullasta. Jaa-a. Ei se jäänyt pariin juttuun. Päinvastoin etenkin pakko- ja virkamiesruotsin vastustaminen on rönsyillyt muillekin elämänaloille. Joskus ihmettelen suomenruotsalaisten intoa säilyttää rikollinen pakko- ja virkamiesruotsi, vaikka se onkin tuonut heille valtaa, vaurautta ja koko suomalaisen median. Luulisi heidän tajuavan, että joskus tämä vedätys tulee tiensä päähän, kakku aloitetaan ja katsotaan mitä siellä on sisällä. Miten silloin suomenruotsalaisten käy jää nähtäväksi. Jotenkin heidän käy joka tapauksessa, sillä Suomesta ei tule ruotsalaista.
Pakkoruotsista alkoi kirjoitteluni ja toivossa on, että näen pakko- ja virkamiesruotsin poistuvan. Ehkä silloin saan rauhan ja lopetan kirjoittamisen.

Kouliintumista tarvitsee sellainen nuori joka ei jää takariviin istumaan.

Jos tuo itseään ja ajatuksiaan esille, aina joku ”besserwisser” löytää ronkkimisen aihetta…se tie on vaan nuoren miehen kuljettava.

Toivotan pärjäämistä…tämän päivän nuorten käsissä on Suomen huomispäivä.

Kirjoituksesta huokuu kirjoittajalta se sama asenne vanhempia ihmisiä kohtaan, josta hän itse heitä syyttää.
Nuoret ovat hyvinkin torjuvia ja syrjiviä itseään vanhempia kohtaan, onhan jo 3-kymppinenkin liki pitäen haudan partaalla. Parikymppisenä moni nuori tunnetusti tietää kaikesta kaiken, on kuolematon ja kaikkivoipa. Mitä se sitten onkaan kun jo liki molemmat jalat haudassa.
Valitettavasti kaikki tämä näkyy myös työelämässä vanhemman sukupolven suoranaisena syrjintänä.

”Pertti ei aina ole paras mahdollinen henkilö ymmärtämään poikkeavia mielipiteitä internetin keskustelufoorumeilla”

Internetin keskustelufoorumit ovat täynnä ihmisiä, perttejä, okkoja, tiinoja ja miinoja, jotka eivät ole niitä parhaita mahdollisia ymmärtämään poikkeavia mielipiteitä foorumilla. Kun itse pelaan erästä nettipeliä, jossa on myös chatti, en voi olla huomaamatta miten siellä esiintyy tämä sama ilmiö, nimen omaan nuorten kohdalla. Onneksi on vanhempaakin väkeä joka saa välillä asiat kohdalleen.
Nuoruuden ominaisuuksiin kun tuntuu kuuluvan erityisesti mustavalkoisuus, itsekkyys ja empatian puute.

Kirjoittajan kannattaa laittaa tekstinsä jemmaan ja lukea se uudelleen 40 vuoen kuluttua.

Cimmerian on valitettavan oikeassa.

Suomen kuvalehti ei ole profiloitunut mitenkään teinilehdeksi, joten kolumnistille ei varmaan tullut yllätyksenä, että keskustelupalstan osallistujat on pääosin megafoni-kirjoittajia vanhempia?

Kolumnissa viitatussa keskustelussa oli mielestäni sekä asiallisia että asiattomia kommentteja. Kokemukseni mukaan SK:n netissä keskustellaan paremmin kuin useimmissa muissa vastaavissa paikoissa. Törkyä on kaikkialla, mutta täällä loppujen lopuksi aika vähän. Kolmnisti voinee nimetä muutaman lehden, jossa keskustelu sujuu paremmin?

Eri mielipide on ihan eri asia kuin asiaton kommentti. Viitatussa keskustelussa keskustelijat olivat pääosin eri mieltä kolumnistin kanssa. Vastakkaista mieltä olevien kommenttien lukeminen kiihkottomasti on taito, jota kaikki eivät opi koskaan.

Jotta en itsekin syyllistyisi pelkkään haukuntaan, niin kannan korteni kekoon: Jos kirjoittajat reagoisivat asiallisiin huomioihin muutenkin kun itseään puollustellen, niin keskustelijat saattaisivat oppia kirjoittamaan entistä selkeämmin. Väärinymmärtämiset vähenisivät puolin ja toisin. Jään odottamaan.

Moi Okko!

Leimaat kyllä hetipaikalla meidät Pertit? Hankalaa on sitten kommentoida..

Eivät kaikki kalkkikset ole vielä dementiassa. Ikä parhaassa tapauksessa antaa perspektiiviä.

Ja oma poika, nyt intissä, tuo tuoreen näkökulman nuorten maailmaan.

Tosin ikä tuo kriittisyyttä. Ei nielaise ihan kaikkea. Pitää vaan olla malttia kuunnella…vai mitä?

ent. kapinallinen

Tsemppiä Okko! Kuuntelin juuri haastattelusi.

Aktiiivisia nuoria tarvitaan. Toivottavasti et haksahda äärilaitaan..

Aikoinaan…olin saada lemput lyseosta kun tein esitelmän rotusorrosta Etelä-Afrikassa, reksi lähetti kotiin lyhentämään hiuksia, erosin kirkosta heti kun voin, masennuin Martin Luther Kingin murhasta…

Parahin OKKO. Se oli nuoren vihaisen miehen kirjoitus. Jatka kirjoittamista ja maailman seurailua. Kehitä itseäsi ja muista ottaa oppia muilta. Pertitkin ovat olleet nuoria ja vihaisia. Sananvapaus ja kirjoittelu näillä sivuilla on tärkeää, siinä ollaan isänmaan asialla, me kaikki. Tsemppiä

Pertissä on muitakin huomioonotettavia ominaisuuksia. Hän esimerkiksi muistaa vanhoja asioita usein väärin. Hän ei jaksa tai osaa tarkistaa tosiasioita, vaan luottaa omiin muistijälkiinsä. Ne eivät tunnetusti ole kovin luotettavia, saatetaanpa asiat alunperinkin käsittää väärin.

Aina Pertti ei edes pidä väliä sillä, ovatko hänen muistonsa ja tietonsa tarkkoja, kunhan ne sopivat hänen rakentaviin tarkoituksiinsa. Moni Pertti siis seuraa vanhaa pragmatistista periaatetta ”Tarkoitus pyhittää keinot”. Toinen Pertti ottaa sitten kaimansa kertomat täytenä totena ja levittää niitä edelleen jollakin toisella palstalla. Näin syntyy legendoja ja myyttejä, joita lopulta kukaan ei osaa tai rohkene epäillä.

— Muuten, jos käyttää nimiä, pitäisi käyttää omaansa eikä leimata aiheettomasti muita. Mikä kyseisen peroonan nimi siis on?
Itsekin erehdyin menemään mukaan. Pahoittelen, Pertit…

Voi hirveää parkua, että perttejä isolla alkukirjaimella on yleisesti haukuttu ja häpäisty, nyt on meidän muiden etunimisten joukolla pahastuttava moisesta ja loukkaannuttava verisesti. Tehdään siis kanelu tasa-arvo – tai vähemmistövaltuutetulle, jotta saamme tunnetilallemme auktoratiivista tukea. Kuika keräisi nimilistan ?

Nelmille:

Kukahan tässä ”hirveästi parkuu”? :)

Vaihdapa sitten Pertin nimeksi Nelmi. Tunnistatko itsesi kuvauksista?

hra K:lle ! Nelmi ultraliberaalina demokraattina ja tarkkailijana on päivänpolitiikan ulkopuolella oleva nimimerkki, jonka kirjalliset kyvyt monesta näkökulmasta nähtyinä ovat ränkätty eri akkuihin mm. viranomaisten tietokantoihin ja on kutsuttu kuulusteluihin jopa turvallisuuselimeen epäsovinnaista näkemyksistä.

Näitä luetaan juuri nyt