Taikauskoinenko itänaapuri?

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Älä vihellä kotona, muuten ei tule olemaan rahaa. Älä manaa! Sylkäise kolme kertaa olkapään yli, ja koputa puuta. Muuten manaus toteutuu.

Puoliksi venäläisenä kuulen tällaisia ja muitakin käskyjä melkein päivittäin. Idässä perinteet ovat voimassa.

Synnyin ja kasvoin Suomessa. Kun me vierailemme sukulaisillamme Venäjällä, monimuotoinen usko tulee heti näkyviin. Syntymästä häihin ja sieltä hautajaisiin.

Kaikkialla on jonkinlainen oma perinne taikauskoineen. Häissä huudetaan gorko, joka tarkoittaa katkeraa. Silloin hääparin pitää pussata toisiaan, jotta elämä olisi makeaa. Kuolleelle taas tarjotaan kuolinpäivänä tuopillinen väkevää viinaa ja leipää haudan päällä. Laskiaisena myös lettuja.

Mummoni on kertonut, kuinka nuoruudessaan hän teki ennustustempun, jonka jälkeen hän näki tulevan sulhasensa, eli vaarini.

Venäjällä on suosittua katsoa kaikenlaisia yliluonnollisia asioita käsitteleviä tv-ohjelmia, kertoivatpa ne jonkun ikonin ihmeistä tai meedioiden taistelusta keskenään. Aamu-tv:ssä on osio astrologialle. Välillä meedioita näkee kriminaaliuutisissa Rossya 1 -kanavalla.

Meediolle on myös kysyntää. Se näkyy lehtien ilmoituspalstoilla, joissa yli puolet ilmoituksista on värikkäitä laatikoita ennustajineen, noitineen ja ynnä muine yliluonnollisine tovereineen, jotka auttavat huoleen kuin huoleen.

Monet venäläiset ovat ortodokseja ja ovat herkkiä uskontoaan kohti. Autossa pitää olla ikoni, joka suojaa kolareilta ja tiekuopilta. Eikö ortodoksinen uskonto asetu pakanallisuutta ja noituutta vastaan? Pieni paradoksi.

Ehkä tämä kaikki kertoo vain yhteiskunnan tilanteesta. Ehkä ihmiset ovat turhautuneita auktoriteetteihin ja elämänsä tilanteeseen.