Suorittaminen ei luo hyvinvointia

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Savon Sanomien pääkirjoituksessa (21.12.) ollaan huolestuneita nuorison henkisestä hyvinvoinnista. Lehti kertoo arviosta, jonka mukaan 60 000 suomalaisnuorta voi jatkuvasti äärimmäisen pahoin. Luvut ovat hurjia, vaan eivät epätodellisia.

Nuorten henkinen pahoinvointi on suurimmaksi osaksi yhteiskuntamme syytä. Nuorista halutaan mahdollisimman nopeasti palkkatyötä tekeviä veronmaksajia, eikä tärkeää aikaa oman itsensä löytämiselle anneta. Yhteiskunnan mielestä nuorella pitäisi olla suora putki koulusta työelämään – ilman välivuosia tai hengähdystaukoja.

Urakeskeisyyden idea sisältyy jo koulujärjestelmäämme, joka vaatii nuorta uhraamaan suuren osan vapaa-ajastaankin koulutöille. Ura-ajattelu lähtee jo ala-asteelta, kun aletaan puhua siitä, kuinka tärkeää on saada jatko-opiskelupaikka yläasteen jälkeen. Urakeskeisyysajatteluun ei myöskään mahdu kavereiden kanssa hengailu. Se on aliarvostettua, koska se ei tuota hyötyä yhteiskunnalle.

On väärin, että ihmisen arvoa mitataan pelkällä suorittamisella. Elämää ei pidä eikä voi suorittaa – se pitää kokea. Hyvin voidakseen ihmisellä täytyy olla aikaa tehdä myös hyödyttömiä juttuja.