Suomifutis nousuun

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Jalkapallon ystävävänä minua ihmetyttää se, miksi Suomen maajoukkue ei ole yrityksistä huolimatta päässyt arvokisoihin. Viime kuussa Suomi pelasi komean 1-1 tasapelin MM-karsintaottelussa hallitsevaa maailmanmestaria Espanjaa vastaan. Tavoitteena olisi päästä vuoden 2016 EM-kisoihin, jonne pääsee mukaan vain 24 joukkuetta.

Maajoukkueella on menossa sukupolvenvaihdos, ja se näkyy pelikentällä tasapeleinä Georgian tasoisia heikkoja maita vastaan. Miten saataisiin aikaiseksi pitkäkestoista menestystä, josta voitaisiin olla ylpeitä?

Asiasta on keskusteltu paljon. Kiihkeimmät syyttävät menestymättömyydestä jääkiekon suosiota, joka vetää lahjakkaita junioreita futiskentän sijaan kaukaloon.

Itse koen ongelmaksi median kärsimättömyyden. Iltapäivälehtien toimitukset odottavat heti menestystä, vaikka todellisuudessa menestyvän joukkueen rakentaminen kestää kauan. Sen on myös huomannut nykyinen päävalmentajamme Mika-Matti Paatelainen.

Muistan, kun vuonna 1997 Suomi oli lähellä päästä MM-jatkokarsintoihin tanskalaisen Richard Möller Nielsenin johdolla, ja kymmenen vuotta myöhemmin, kun valmentajana oli Roy Hodgson, Suomi olisi tarvinnut vain maalin päästäkseen EM-kisoihin. Näihin kokemuksiin pohjautuen olisi hyvä, jos jatkossakin haettaisiin valmennusoppia ulkomailta.

Kun katsoo Ruotsin menestystä jalkapallossa, tulee mieleen, pitäisikö heiltä ottaa mallia juniorityön kehittämisessä. Ruotsi pääsi vuonna 2009 alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa välieriin.

Konkreettisia toimia olisi palkata ammattitaitoiset valmentajat ja kerätä parhaat nuoret jalkapalloakatemioihin Saksan malliin, jossa taitavimmat nuoret harjoittelevat kahden ammattivalmentajan johdolla. Toisaalta kylmä ilmastomme aiheuttaa ongelmia, sillä talvisin pitää harjoitella hallissa, kunnes lumet sulavat.

Kotimainen pääsarjamme Veikkausliigankin voisi tehdä yleisöä kiinnostavaksi, jos HJK ei voittaisi joka vuosi, vaan mestaruudesta kamppailisi ainakin neljä joukkuetta. Palloliitolla on siis paljon työtä tehtävissä, mutta uskon että kärsivällisyys palkitaan menestyksellä tulevaisuudessa.