Sunnuntaipäivä

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Mikä tuo yhteen norjalaisen lauluntekijän, persialaisen maahanmuuttajan, suomileijona-paitaiset kantasuomalaiset, hippitytöt ja kaksi somalimiestä?
Kysymys oli minullekin epäselvä, ennen kuin päätin lähteä Helsingin Alppipuistoon lukemaan ruotsin kokeeseen. Vaikka nurmea oli paljon, epäröin minne heittäisin vilttini. Huomatessaan ongelmani, arabialaisen näköinen mies viittilöi minut luokseen, ja kysyi poltanko tupakkaa. Jäin istumaan hänen viereensä.
Hän esitteli itsensä ja maassa nukkuvan ystävänsä, jota hän kutsui norjalaisella nimellä. Kun katsoin ympärilleni, oli nurmikolla mitä ihmeellisin porukka. Ihmettelin, ja tunsin hienouden tunnetta siitä, miten niin erilainen joukko ihmisiä on päätynyt yhteen. Kun syvennyin kirjaani hetkeksi, tilanne valkeni minulle.

Norjalainen heräsi, ja persialaiseksi ilmennyt mies, joka oli kutsunut minut luokseen, pisti joukossa piipun kiertoon. Piippu kiersi kaikilla paitsi minulla, koska kieltäydyin. Norjalainen alkoi soittaa kitaraa, ja paikalle saapui myös kaksi somalimiestä. Näiden ihmisten ilta sujui mukavasti auringossa nauraen ja rupatellen. Miehet, jotka vaikuttivat erittäin tavallisilta suomalaisilta miehiltä, keskustelivat Kallion kaduista ja naisten perimmäisestä olemuksesta. Persialainen kertoi tarinoita, norjalainen soitti kitaraa ja kaikki kuuntelivat Bobin vanhoja hittejä. Näky ei ollut ollenkaan sellainen, miten suomalaisten päihteiden käyttöä kuvailisi. Yhtäkkiä Alppipuisto täyttyi koiranpennuista, ja suomileijona-paitainen mies ryntäsi halailemaan niitä. Tilanne auringonpaisteessa oli kaikin puolin hellyttävä.

Arabialainen kertoi tarinan siitä, kuinka hän oli ollut matkalla Amsterdamissa. Suurin erottava tekijä Suomen hamppukulttuuriin oli se, ettei Amsterdamissa toisten polttelua ei seurata millään tavoin. Se on siellä sanomaton sääntö. Suomessa polttelua seurataan joko pahentavin katsein tai janoavin silmin. Toisaalta huomasin päihteiden huonon vaikutuksen: kun seurasin tilannetta, jäi ruotsin kokeeseen luku vähemmälle.