Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Stressistä eroon nelipäiväisellä työviikolla

Henri Miettinen
Blogit Megafoni 7.4.2010 13:49

Helsingin Sanomissa pohdittiin taannoin työurien pidentämistä. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Guy Ahosen ja pääjohtaja Harri Vainion mielestä nelipäiväinen työviikko olisi taloudellisesti kannattavampaa yhteiskunnalle ja näin ihmiset jaksaisivat myös töissä pitempään.

Nelipäiväistä työviikkoa voisi soveltaa myös kouluihin, joskin sen toteuttaminen olisi vaikeaa. Opetushallitus voisi suhtautua asiaan nihkeästi tukeutuen jo pitkään jatkuneeseen viiden koulupäivän perinteeseen, sillä jo 1970-luvulta lähtien koulua on käyty nykyisen mallin mukaan. Lisäksi tuntijakoa pitäisi muuttaa, jotta se soveltuisi neljän päivän mittaiseen työviikkoon. Asiaa kannattaisi kuitenkin harkita nyt, kun peruskoulun tuntijakoa mietitään muutenkin opetusministeriön asettamassa työryhmässä.

Olisi mukavaa saada yksi vapaapäivä lisää. Sitä tarvittaisiin ihmisten aivojen lepuuttamiseen ja samalla luovien ratkaisujen syntymiseen niin työ- kuin koulumaailmassakin! Ainakin itselleni vapaapäivä olisi hyödyllinen. Voisin vaikka nukkua pidempään ja juoda rauhassa aamulahvit. Luovuus vaatii väljyyttä.

Henri Miettinen

Keskustelu

Asun ulkomailla ja itse teen 6 päiväistä työviikkoa, eikä minulla ole koskaan ollut stressiä töiden takia. Olen tavallisissa päivätöissä ja teen noin 30 tuntia viikossa. Viikonloput olen aina töissä! Mielestäni on paljon mukavampaa tehdä lyhyempiä päiviä, kuin olla kolme päivää viikossa vapaalla, se olisi todella tylsää! Varsinkin sunnuntaisin on mukavaa olla töissä, kun mitkään paikat eivät ole kuitenkaan auki.

Ihmisistä puristetaan Suomessa työpaikoilla kaikki mehut. Enkä yhtään ihmettele, että työt aiheuttavat stressiä. Tuntuu, että ihmiset ovat siellä käsittämättömiä puurtajia jotka hammasta purren raahautuvat joka päivä pakosta töihin ja kouluun. Uudessa kotimaassani on paljon rennompi kulttuuri ja työnteko on ihan kivaa!

Tämä hyvä huomio – ainoa ongelma vain on, että matalapalkkaiset eivät pärjää nykyisilläkään tuloilla. Malli sopii hyvin keskituloisilla ja sitä varakkaammilla.

Kannatan ehdottomasti asian harkitsemista. Työelämä ja opiskelu on tällä hetkellä niin hektista, että suorittamisesta palautuminen vaatii yhä enemmän aikaa.
Suomalaisilla niin nuorilla kuin aikuisilla on todella paljon univaikeuksia ja jos ei nuku lopulta kuolee. Onhan se urheilussakin niin, että ”lepopäivänä” kehittyy.
Ei aivot loputtomiin kestä. Maailma on muuttunut voitaisiin muuttaa siihen liittyviä tottumuksia, uskomuksia ja tapoja.

Näitä luetaan juuri nyt