Stop saastuttamiselle!

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Mietin usein, miksi ihmiset saastuttavat ja pilaavat luontoa. Luulen, että ihmiset ovat laiskoja. Onko niin vaikeaa laittaa yksi roska roskiin vai onko pakko jättää se maahan? Yksi roska ei ehkä vaikuta heti, mutta jos kaikki jättävät roskat maahan, näkyy se maapallon hyvinvoinnissa.

Ihmiset saastuttavat ja pilaavat luontoa monin tavoin.

Esimerkiksi McDonald’sin ja Hesburgerin lelut, jotka tulevat lasten aterian mukana, ovat turhia ja saastuttavia. Muovileluihin on todennäköisesti käytetty öljyä, jota voisi käyttää muuhunkin kuin turhien lelujen tekemiseen. Ja lelut heitetään kuitenkin pian roskiin, koska niitä ei tarvita.

Myös autoilu saastuttaa. Ihmiset eivät pärjäisi ilman kulkuvälineitä, mutta julkista liikennettä voisi käyttää paljon enemmän.

Vesikin saastuu. Kelvottomia juomavesistöjä on esimerkiksi kehitysmaissa. Vuosittain likaisen veden takia kuolee arviolta 1,5 miljoona lasta.

Ihmisten pitäisi opetella lajittelemaan enemmän sillä, muovia, paperia, metallia ja lasia voi uusiokäyttää. McDonald’sin ja Hesburgerin pitäisi lopettaa lelujen tekeminen. Roskaruokapaikat voisivat alkaa käyttää lautasia, ettei paperia ja muovia menisi hukkaan.

Myös julkista liikennettä pitäisi lisätä, sillä se saastuttaa vähemmän kuin se, että kaikki menisivät omilla henkilöautoilla. Roskia ei saa pudotella mihinkään muualle kuin roskakoriin.

Toivon, että alat tekemään asioita maapalloon hyvinvoinnin eteen. Voit vaikuttaa helposti tärkeään asiaan.

img_5474

Kirjoittaja on 12-vuotias helsinkiläinen, joka osallistui Nuorten Ääni -toimituksen medialeirille.