Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Sossun tädit kunniaan!

Ilmari Huhtala
Blogit Megafoni 4.12.2012 12:00

Me kaikki teemme virheitä, niin tekevät varmasti sosiaalityöntekijätkin. Tuntuu silti raskaalta, että kahdeksanvuotiaan tytön murha ja venäläistaustaisten lasten huostaanottokohu on vieritetty sosiaalityöntekijöiden niskaan. Sosiaalityö ei ansaitsisi tulla tällaisen parjauksen kohteeksi, koska työ on tärkeää.

Sosiaalityöntekijä voi pelastaa ihmiselämän siinä missä lääkärikin, oli kyse sitten lastensuojelusta tai vanhuspalveluista. Ei ole oikein, että koko alaa kohtaan ollaan hyökätty vihamielisesti, ja se on mustamaalattu, koska ilman sosiaalityötä Suomessa voitaisiin vielä huonommin.

Sosiaalityöntekijät työskentelevät jatkuvassa stressissä ja kiireessä. Heillä voi olla satoja asiakkaita yhtä aikaa, palkka on pienehkö, eikä työstä puutu haastavia ihmisiä. Alan opiskelijat saattavat palaa loppuun jo työharjoittelussa. Ongelma on se, että Suomi tarvitsee sosiaalityöntekijöitä esimerkiksi vanhustenhuoltoon ja lastensuojeluun. En tunne yhtäkään nuorta, joka haaveilisi sosiaalityöntekijän ammatista.

Tiedotusvälineiden tulee tietysti puuttua virheisiin yhteiskunnassa ja sosiaalityössä. Toivoisin silti reiluuden nimissä sosiaalityön vaikeuden tuomista ilmi ja onnistuneista tapauksista kertomista. Monta elämää on voitu pelastaa sosiaalityön avulla.

Jos suomalaiset tulevaisuudessakin haluavat saada kriiseihin apua yhteiskunnalta, olisi nuoria kannustettava sosiaalityöhön. Opiskelupaikkojen lisäys, sosiaalityöntekijöiden palkkojen korottaminen tai opinto-ohjauksen kehittäminen voisivat lisätä kiinnostusta. Opinto-ohjaajat voisivat kertoa, miten työ auttaa ihmisiä, ja ohjata potentiaalisia opiskelijoita eteenpäin. Työ on varmasti vaikeaa, mutta auttamisen ilo ja työn elintärkeys voittanevat vaikeudet.

Ilmari Huhtala

Keskustelu

Juniori nyt unohtaa sellaisen asian, että ollaan Suomessa. Suomessa, jos on töissä valtiolla tai kunnalla, on loinen; Yhteiskunnan parasiitti, joka imee oikeassa työssä kädet rakoilla raataneiden sydänverta byrokraattisen holhouskoneiston rattaita voitelemaan. Paitsi, jos on poliisi, palomies, sotilas tai presidentti (silloin kun se on kunnon suoraselkäinen mies, kuten nyt).

Sosiaalityö on arkaluonteista, koska on kysymys ihmisten ja perheiden itsetunnosta ja maineesta. Tämä koskee etenkin perheiden sisäisiä asioita ja suhteita. Varsinkin lasten ottaminen huostaan voi olla vanhemmille ankara kolaus. Siksi näissä asioissa on vahvat lataukset, jotka estävät sosiaaliviranomaisia toimimasta kovin kevyin perustein, mikä joskus saa kohtalokkaat seuraukset. On kysymys tasapainotaiteilusta yhteiskunnan ja vanhempien etujen ja näkökulman välillä. Seuraa väistämättä erehdyksiä suuntaan ja toiseen.
Paremman kuvan Suomen tilanteesta saisimme vertaamalla sitä muiden maiden oloihin. Ei kannata keskittyä omiin erityistapauksiin, sillä ei sosiaalityö voi olla täydellistä missään. Emme vain tiedä muiden maiden epäkohdista ja konflikteista, mutta siellä ne tunnetaan vähintään yhtä kipeästi kuin me täällä omamme. Elleivät ihmiset sitten saa kohdella lapsiaan rauhassa huonosti tai ole jostakin syystä tyytyväisiä huonoihinkin oloihinsa. Eiköhän maailmalla ole kaikenlaista.

Sosiaalityön taso ja maine ovat romuttuneet palvelujen ulkoistamisen takia. Kun lasten huostaanotostosta on tehty bisnes – ja kyse ei todellakaan ole mistään yksittäisistä erehdyksistä tai virhearvioista – on koko toiminnalta pohja pois. Liiketaloudellinen voitonmaksimointi sopii lastensuojeluun äärimmäisen huonosti. Yhtä hyvin voitaisiin perustaa vaikkapa yksityisiä vankiloita.

Sosiaalitoimessa näyttää olevan kolme vakavaa epäkohtaa. 1)Henkilöstöä on aivan liian vähän, joten asioihin ei ehditä paneutua ja usein toimenpiteet ovat pahasti myöhässä. 2)Henkilöstön vaihtuvuus on suuri ja pätevyystasossa on suurta kirjavuutta. 3)Hyvinkin rankkoja pakkotoimia toteutetaan pelkästään hallintopäätöksillä. Kun rikollisenkin vangittuna pitämiseen yli 3 vrk:n ajan pitää olla tuomioistuimen päätös, olisi kohtuullista, että myös esim. lasten huostaanotot saatettaisiin oikeuden ratkaistaviksi. Virkamiesten kurinalaisuutta olisi myös parannettava, sillä oikeuden päätökset tulee aina viivytyksettä panna täytäntöön, ja näin ei lasten kohdalla aina tapahdu.

Näitä luetaan juuri nyt