Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Silmänsä sulkeva sukupolvi

Megafoni
Blogit Megafoni 26.11.2013 10:57

Maapallo on ollut olemassa arviolta 4,5 miljardia vuotta. Jos Maan ikä muutetaan vuodeksi, on ihminen ollut paikalla vasta viimeiset 22,5 sekuntia.

Tällä logiikalla teollisen vallankumouksen alusta on kulunut noin 0,024 sekuntia. Ei tarvitse kuin katsoa ympärilleen huomatakseen, miten radikaalisti olemme tätä planeettaa ja sen ekosysteemejä muuttaneet silmänräpäykseltä tuntuvan ajan kuluessa.

Alun perin meidät tähän tilanteeseen saattaneet ihmiset eivät ole aikanaan täysin ymmärtäneet tekojensa seurauksia ja vakavuutta. Nykyisin informaatiota kuitenkin tulee joka suunnasta.

Meillä on viimeinkin käytettävissämme tieto ja mahdollisuus kantaa vastuuta ja kääntää suunta. Asiassa vain on pieni mutta: kukaan ei reagoi. Ympäristöongelmat on helppo sysätä teollisuuden hartioille. Harva muistaa, että yritykset valmistavat epäekologisia tuotteita juuri siksi, että me tavalliset kuluttajat ostamme niitä.

Itse olen huomannut pystyväni luokittelemaan lähipiirini ihmiset tämän suhteen kolmeen ryhmään. On niitä, jotka muuttavat arkeaan ekologisemmaksi ja niitä, joita ei yksinkertaisesti kiinnosta. Suurimman joukon ja samalla suurimman potentiaalin muodostavat kuitenkin ne, jotka kokevat yksilön valinnat täysin merkityksettömäksi tai sulkevat silmänsä välttyäkseen surulta ja syyllisyydeltä.

On totta, että ilmaston lämpeneminen ei pysähdy sillä, että juuri sinä siirryt autoilusta joukkoliikenteeseen ja kierrätät kaikki roskasi. Yksikään kana tuskin loppupeleissä hyötyy siitä, että jätät häkkikanaloiden munat hyllyyn. Muurahaiskekoakaan rakentaessa ei ole mitään väliä, lorvaileeko yksi muurahainen vai ei. Mutta, kun kaikki kantavat kiltisti kortensa kekoon, kohoaa pesä hitaasti mutta varmasti. Ympäristöongelmien kohdalla kyse on siitä, että liian moni on valinnut juuri lorvailijan roolin.

Ympäristöystävällisen, mutta hankalan valitseminen helpon sijaan voi tuntua turhauttavalta. Emme kuitenkaan voi omia Maata 22,5 sekuntimme perusteella. Asiat eivät koskaan muutu paremmiksi, ellei yksilöistä koostuva massa muuta ensin tapojaan ja myöhemmin normejaan.

En tällä tekstillä yritä saada ketään muuttumaan yhdessä yössä työmatkapyöräileväksi aurinkopaneelinomistajaksi. Seuraavan kerran kauniina aamuna jätä auto kotiin ja kävele bussipysäkille. Tee palvelus ympäristölle ja ihollesi lyhentämällä kuumaa suihkuasi viidellä minuutilla. Selvitä kaupassa, mistä käyttämistäsi tuotteista on saatavina ekologiset versiot ja mitkä niistä sopivat lompakollesi.

Suuret asiat rakentuvat pienistä.

Megafoni

Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Keskustelu

”Tällä logiikalla teollisen vallankumouksen alusta on kulunut noin 0,024 sekuntia. Ei tarvitse kuin katsoa ympärilleen huomatakseen, miten radikaalisti olemme tätä planeettaa ja sen ekosysteemejä muuttaneet silmänräpäykseltä tuntuvan ajan kuluessa.”

Niin, radikaali logiikkahan tuo on. Liian radikaali, kenties. Nykyisin informaatiota kuitenkin tulee joka suunnasta — puolesta ja vastaan ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta kohtaan. Ei ihminen välttämättä ole tätä ratkaisevasti aiheuttanut.

On selvää, että yksi ihminen hyvin, hyvin, hyvin epätodennäköisesti ratkaisee tällaista maailmanlaajuista ongelmaa: hän on pikemmin vain tippa järveen. Yksilö voi kuitenkin näkyvästi vaikuttaa ympäristöönsä. Mitä hän ikinä pudottaakin mökkialueensa ympäristöön ja järveen näkyy mahdollisesti muutoksena nopeasti kalakannassa, viimeistään lapsenlapset nämä seuraukset havaitsevat, jollei saastuttaja itse.

Liiallinen kierrätys ei ole hyvä sekään, sillä sekin puolestaan saastuttaa (kuljetusautojen pakokaasut jne.) ja sitä aikaa voisi käyttää muuhunkin.

Olen pannut merkille, että monet ns ekologiset kuluttajat ostavat täysin epäeettisen firman, Applen, tuotteita. Nokian yhteydessä Suomessakin aina aika ajoin nostettiin esiin Kongon verimetallit. Nokia joutui asiaa selvittelemään ja todistelemaan olevansa eettinen firma. Applelta tällaista ei edes kysytä. Verojakaan sitä ei kiinnosta maksaa, eli se muistuttaa näitä paheksuttuja veroparatiisifirmojen kanssa kikkailevia pahiksia.

Silti se on ekovalintoja tekevien ns tiedostavien ihmisten keskuudessa cool. Hauska juttu.

Arhinmäen väki on vailla lisää tulonsiirtoja ja hyvinvointia. Toisten on paiskittava lujemmin töitä eli kynsittävä maan antimia jaettavaksi toisten nautintaan. Jospahan lopetettaisiin liika anteliaisuus, jolloin olisi pakko palata omaehtoiseen luointaistalouteen, mikä olisi yksi askel kestävään kehitykseen.

Nyyh, mikä kirjoitus. Puhutaan paljon, muttei sanota juuri mitään.

Me tarvitsemme teknologisoituneempaa yhteiskuntaa, jotta pääsisimme eroon kehittymättömistä energianlähteistä. Me tarvitsemme juuri ydinvoimaa sekä sopivassa määrin uusiutuvia energianlähteitä, emme ehkä enää tuulivoimaa sen toivottomuuden vuoksi.

Maailman tulee kuitenkin kehittyä, jotta ongelmia kyettäisiin ratkaista. Vastaus ei ole se, että tehokkuutta ja kehitystä rajoitetaan, näitä asioita juuri tulee suosia.

Olen DuPontin kanssa muuten samoilla linjoilla, mutta sanoisin kuitenkin, että ” maailman tulee kehittyä, jotta ongelmia kyettäisiin ratkaisemaan – ei ratkaista, koska niin ei voi kielessämme sanoa, vaikka yhä useammat eivät sitä tiedä, eivät edes toimittajat, joiden työkaluna toimii kieli.

Meitä on liikaa. Kiina,Indonesia ja Intia nousevat,ne myös kuluttavat. Suomen politiikkaa tulee korjata omavaraisesksi,se korjaa kulutustottumuksiakin. Kertakäyttöhyödykkeistä on luovuttava.

Kun luin kirtjoituksen, pidin sitä hyvänä.

Kun katsoin, kuinka tämän palstan itseään toistavat ja menneisyyteen jumittuneet papparaiset reagoivat, ymmärsin sen olevan loistava.

Aasian tekstiilitehtaat ovat niin ekologisia että niiden seinien rakentamiseen ei ole käytetty kestävää betonia ja tuhansia ihmisiä kuolee kun ompelukoneet täristävät talot murskaksi. Samoista maista tuleva kansainväliset lääkkeet on valmistettu niin ekologisesti että niiden jätteet kaadetaan suoraan jokiin puhdistamatta, kaloja kuolee miljoonia tonneja ja ihmisiä menehtyy myrkkyihin.
Politikkojen on tehtävä jotain näille asioille eikä syyttää kuluttajia.
Idealismiin turvautumalla ei voi ratkaista ahneuden ongelmia.

”Yksikään kana tuskin loppupeleissä hyötyy siitä, että jätät häkkikanaloiden munat hyllyyn.”

Eipä niin, koska häkkikanalathan kiellettiin jo viime vuodenvaihteessa.
Mutta suloista tuo nuoruuden angsti joka tapauksessa on, tulee niin nostalginen olo. Mitä enemmän päiviä ja niistä kokemusta kertyy, sen merkityksettömämmäksi tuon ymmärtää.

Pekka Raukko, voisitko perustella väittämääsi?

Katsotaan, kumman argumentti kestää päivänvaloa.

”Liiallinen kierrätys ei ole hyvä sekään, sillä sekin puolestaan saastuttaa (kuljetusautojen pakokaasut jne.) ja sitä aikaa voisi käyttää muuhunkin.”

Mutta viimekädessä kun pula luonnonvaroista iskee, on pakko alkaa kierrättää kaikki arvokkaat ainekset uuteen käyttöön, harvinaiset metallit, jne.

Keskiverto suomalaisen CO2 päästöistä selvästi merkittävin osa tulee asumisesta ja lämmityksestä. Toisena on kulutustaravoiden ostaminen. Yksityinen autoilu tekee vain noin viidenneksen.

Näitä luetaan juuri nyt