Silmänsä sulkeva sukupolvi

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Maapallo on ollut olemassa arviolta 4,5 miljardia vuotta. Jos Maan ikä muutetaan vuodeksi, on ihminen ollut paikalla vasta viimeiset 22,5 sekuntia.

Tällä logiikalla teollisen vallankumouksen alusta on kulunut noin 0,024 sekuntia. Ei tarvitse kuin katsoa ympärilleen huomatakseen, miten radikaalisti olemme tätä planeettaa ja sen ekosysteemejä muuttaneet silmänräpäykseltä tuntuvan ajan kuluessa.

Alun perin meidät tähän tilanteeseen saattaneet ihmiset eivät ole aikanaan täysin ymmärtäneet tekojensa seurauksia ja vakavuutta. Nykyisin informaatiota kuitenkin tulee joka suunnasta.

Meillä on viimeinkin käytettävissämme tieto ja mahdollisuus kantaa vastuuta ja kääntää suunta. Asiassa vain on pieni mutta: kukaan ei reagoi. Ympäristöongelmat on helppo sysätä teollisuuden hartioille. Harva muistaa, että yritykset valmistavat epäekologisia tuotteita juuri siksi, että me tavalliset kuluttajat ostamme niitä.

Itse olen huomannut pystyväni luokittelemaan lähipiirini ihmiset tämän suhteen kolmeen ryhmään. On niitä, jotka muuttavat arkeaan ekologisemmaksi ja niitä, joita ei yksinkertaisesti kiinnosta. Suurimman joukon ja samalla suurimman potentiaalin muodostavat kuitenkin ne, jotka kokevat yksilön valinnat täysin merkityksettömäksi tai sulkevat silmänsä välttyäkseen surulta ja syyllisyydeltä.

On totta, että ilmaston lämpeneminen ei pysähdy sillä, että juuri sinä siirryt autoilusta joukkoliikenteeseen ja kierrätät kaikki roskasi. Yksikään kana tuskin loppupeleissä hyötyy siitä, että jätät häkkikanaloiden munat hyllyyn. Muurahaiskekoakaan rakentaessa ei ole mitään väliä, lorvaileeko yksi muurahainen vai ei. Mutta, kun kaikki kantavat kiltisti kortensa kekoon, kohoaa pesä hitaasti mutta varmasti. Ympäristöongelmien kohdalla kyse on siitä, että liian moni on valinnut juuri lorvailijan roolin.

Ympäristöystävällisen, mutta hankalan valitseminen helpon sijaan voi tuntua turhauttavalta. Emme kuitenkaan voi omia Maata 22,5 sekuntimme perusteella. Asiat eivät koskaan muutu paremmiksi, ellei yksilöistä koostuva massa muuta ensin tapojaan ja myöhemmin normejaan.

En tällä tekstillä yritä saada ketään muuttumaan yhdessä yössä työmatkapyöräileväksi aurinkopaneelinomistajaksi. Seuraavan kerran kauniina aamuna jätä auto kotiin ja kävele bussipysäkille. Tee palvelus ympäristölle ja ihollesi lyhentämällä kuumaa suihkuasi viidellä minuutilla. Selvitä kaupassa, mistä käyttämistäsi tuotteista on saatavina ekologiset versiot ja mitkä niistä sopivat lompakollesi.

Suuret asiat rakentuvat pienistä.