Sammuttakaa valot (ja järki)

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Tänään uskovaiset ympäri Suomea aloittavat vuosittaisen rituaalinsa. Puhun tietenkin Earth Hourista. Kyseessä on WWF:n järjestämä tapahtuma, jossa ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi. Ja nähtävästi myös järkensä, sillä en ole vieläkään tajunnut koko tapahtuman ideaa.

Earth Hour on täydellinen esimerkki viheruskovaisten tyhmyydestä ja siitä että ”vihreys” on oikeasti uskonto. Ajatellaan yksinkertaisesti: Earth Hourin ”tarkoituksena” on ”säästää” sähköä. Jo tässä vaiheessa hälytyskellojen pitäisi soida. Tärkeintähän ei ole se kuinka paljon käytämme sähköä, vaan kuinka me sen tuotamme. On eri asia, tuotetaanko sähkömme hiilivoimalla, ydinvoimalla vaiko uusiutuvilla energiamuodoilla.

Tämän jälkeen voisimme miettiä, mitä valojen sammuttamisella tunnin ajaksi saadaan aikaan, kun kotitalouksien energiankäytöstä valaistuksen osuus on vain 5%. Kuinka uskottavaa tämä oikein on? 60 minuuttia pimeässä tietäen, että teollisuussivilisaatiomme hedelmät ovat katkaisinpainalluksen päässä. Unohtakaa tämä pelleily. Miten olisi Earth Month? Aivovammavihreät voisivat kokeilla elää kuukauden ilman lämmitystä, sähköä tai jääkaappia, ilman mitään teknologiaa… Vain tällä tavalla kahvilafilosofit voisivat tajuta, miksi degrowth on mahdotonta ja kestämätöntä.

Lisäksi voisimme miettiä vaihtoehtokustannuksia – viime vuonna sattui kuolemaan johtanut onnettomuus, koska joku virkamies oli järkensä lisäksi sammuttanut myös tievalaistuksen.

Toisaalta on ihan hyvä, ettei energiaa oikeasti säästy. Energiapiikkihän vahingoittaisi ssähkönsiirtoverkkoja, mutta tämä ei tietenkään viheruskovaista häiritse, sillä hänen tietämyksensä jää tasolle ”x määrä tuulivoimaloita vastaa yhtä ydinvoimalaa”. Yritä siinä sitten kertoa, miksi on tärkeätä ylläpitää vakaata, tasaista ja korkejännitteistä sähköverkkoa.

Vihreiden pitäisi tajuta, että vaikka jokin teko vähentäisikin hiilidioksidipäästöjä, se ei tarkoita että sen tekeminen olisi hyödyllistä. Ihmisillä on vain rajallinen määrä resursseja, joita he ovat valmiita käyttämään ympäristön hyväksi. Mikäli ihmiset ajattelevat tehneensä jotakin hyödyllistä, he eivät kiinnitä enää huomiota muihin ilmastoasioihin. Näin ollen olisi paljon tärkeämpää tehdä jotakin oikeasti hyödyllistä. Ei siis esimerkiksi pakkosyöttää kasviksia koululaisille tai sammuttaa valoja tunniksi. Vihreät voisivat esimerkiksi järjestää mielenosoituksia hiilivoimaloita vastaan. Sellaisia ei ole näkynyt kymmeneen vuoteen. En kuitenkaan pidätä hengitystäni asian suhteen.

Rituaalin tavoitteena ei siis ole säästää energiaa, taistella ilmastonmuutosta vastaan tai suojella luontoa, vaan tarkoituksena on tuottaa uskonnon harjoittajalle hyvä mieli – sekä tietenkin syyllistää katumaasturilla ajavaa valkoista lihaa syövää heteromiestä.
Mikäli joku vihreä haluaa tehdä jotakin ”oikeasti” hyödyllistä, niin en voi auttaa. Meitä on 7 miljardia, eikä yksittäisen ihmisten valinnoilla ole minkäänlaista merkitystä, varsinkaan täällä Suomessa. Mikäli vihreät haluaisivat oikeasti vaikuttaa äänestämällä, he muuttaisivat Yhdysvaltoihin, saisivat kansalaisuuden ja äänestäisivät siellä.

Jokainen älykäs ihminen tietää tämän. Kukaan, joka oikeasti välittää ympäristöstä, ei osallistu tähän rukousmyllyjen pyörintään.
No, onneksi valojen sammuttaminen ei ole pakollista, ainakaan vielä. Toivonkin, että ihmiset voisivat miettiä kuinka vastenmielistä ja kamalaa elämämme olisi ilman teknologiaa ja sen seurauksesta johtuvaa joutilaisuutta. Itse aionkin viettää Human Achievement Houria syömällä teollisesti valmistettua ruokaa, katsoa jotakin elokuvaa ja laittamalla saunan päälle.