Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Sammuttakaa valot (ja järki)

Maxim Moshnyakov
Blogit Megafoni 26.3.2011 07:21

Tänään uskovaiset ympäri Suomea aloittavat vuosittaisen rituaalinsa. Puhun tietenkin Earth Hourista. Kyseessä on WWF:n järjestämä tapahtuma, jossa ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi. Ja nähtävästi myös järkensä, sillä en ole vieläkään tajunnut koko tapahtuman ideaa.

Earth Hour on täydellinen esimerkki viheruskovaisten tyhmyydestä ja siitä että ”vihreys” on oikeasti uskonto. Ajatellaan yksinkertaisesti: Earth Hourin ”tarkoituksena” on ”säästää” sähköä. Jo tässä vaiheessa hälytyskellojen pitäisi soida. Tärkeintähän ei ole se kuinka paljon käytämme sähköä, vaan kuinka me sen tuotamme. On eri asia, tuotetaanko sähkömme hiilivoimalla, ydinvoimalla vaiko uusiutuvilla energiamuodoilla.

Tämän jälkeen voisimme miettiä, mitä valojen sammuttamisella tunnin ajaksi saadaan aikaan, kun kotitalouksien energiankäytöstä valaistuksen osuus on vain 5%. Kuinka uskottavaa tämä oikein on? 60 minuuttia pimeässä tietäen, että teollisuussivilisaatiomme hedelmät ovat katkaisinpainalluksen päässä. Unohtakaa tämä pelleily. Miten olisi Earth Month? Aivovammavihreät voisivat kokeilla elää kuukauden ilman lämmitystä, sähköä tai jääkaappia, ilman mitään teknologiaa… Vain tällä tavalla kahvilafilosofit voisivat tajuta, miksi degrowth on mahdotonta ja kestämätöntä.

Lisäksi voisimme miettiä vaihtoehtokustannuksia – viime vuonna sattui kuolemaan johtanut onnettomuus, koska joku virkamies oli järkensä lisäksi sammuttanut myös tievalaistuksen.

Toisaalta on ihan hyvä, ettei energiaa oikeasti säästy. Energiapiikkihän vahingoittaisi ssähkönsiirtoverkkoja, mutta tämä ei tietenkään viheruskovaista häiritse, sillä hänen tietämyksensä jää tasolle ”x määrä tuulivoimaloita vastaa yhtä ydinvoimalaa”. Yritä siinä sitten kertoa, miksi on tärkeätä ylläpitää vakaata, tasaista ja korkejännitteistä sähköverkkoa.

Vihreiden pitäisi tajuta, että vaikka jokin teko vähentäisikin hiilidioksidipäästöjä, se ei tarkoita että sen tekeminen olisi hyödyllistä. Ihmisillä on vain rajallinen määrä resursseja, joita he ovat valmiita käyttämään ympäristön hyväksi. Mikäli ihmiset ajattelevat tehneensä jotakin hyödyllistä, he eivät kiinnitä enää huomiota muihin ilmastoasioihin. Näin ollen olisi paljon tärkeämpää tehdä jotakin oikeasti hyödyllistä. Ei siis esimerkiksi pakkosyöttää kasviksia koululaisille tai sammuttaa valoja tunniksi. Vihreät voisivat esimerkiksi järjestää mielenosoituksia hiilivoimaloita vastaan. Sellaisia ei ole näkynyt kymmeneen vuoteen. En kuitenkaan pidätä hengitystäni asian suhteen.

Rituaalin tavoitteena ei siis ole säästää energiaa, taistella ilmastonmuutosta vastaan tai suojella luontoa, vaan tarkoituksena on tuottaa uskonnon harjoittajalle hyvä mieli – sekä tietenkin syyllistää katumaasturilla ajavaa valkoista lihaa syövää heteromiestä.
Mikäli joku vihreä haluaa tehdä jotakin ”oikeasti” hyödyllistä, niin en voi auttaa. Meitä on 7 miljardia, eikä yksittäisen ihmisten valinnoilla ole minkäänlaista merkitystä, varsinkaan täällä Suomessa. Mikäli vihreät haluaisivat oikeasti vaikuttaa äänestämällä, he muuttaisivat Yhdysvaltoihin, saisivat kansalaisuuden ja äänestäisivät siellä.

Jokainen älykäs ihminen tietää tämän. Kukaan, joka oikeasti välittää ympäristöstä, ei osallistu tähän rukousmyllyjen pyörintään.
No, onneksi valojen sammuttaminen ei ole pakollista, ainakaan vielä. Toivonkin, että ihmiset voisivat miettiä kuinka vastenmielistä ja kamalaa elämämme olisi ilman teknologiaa ja sen seurauksesta johtuvaa joutilaisuutta. Itse aionkin viettää Human Achievement Houria syömällä teollisesti valmistettua ruokaa, katsoa jotakin elokuvaa ja laittamalla saunan päälle.

Maxim Moshnyakov

Keskustelu

Olet oikealla asialla, Maxim, vaikka Earth Hour taisikin olla alunperin huolenilmaus ilmastonmuutoksesta. Eihän siitä todellakaan ole yhtään mitään hyötyä. Mutta ihminen kun on laumaeläin niin tällä tavalla voinee tuntea kuuluvansa joukkoon.
Jotkut saanevat osallistumisesta peräti hyvän mielen: ”Nytpä olen tehnyt jotakin konkreettista.” Voi kysyä vaan, että mitä konkreettista, koska jopa se sähkön säästö on aivan olematonta!

Meillä valot kyllä palavat koko illan.

Jos kysytään miltä tahansa firmalta, että kannattaako tuhansien eurojen arvoinen kahden minuutin spotti telkkarissa, niin vastaus on, että kyllä kannattaa. Earth hour tapahtuman merkitystä voi ajatella samassa hengessä. Jos vihreän liikkeen joukosta löytyy ajatuspieruja, niin tämmöset blogi-kirjoitukset edustavat vastakaisen puolen ilmanpäästöjä. Toivottavasti olo helpottu, kun sait kakistettua ulos.

Meitä on 7 miljardia, eikä yksittäisen ihmisten valinnoilla ole minkäänlaista merkitystä, varsinkaan täällä Suomessa päläpälä

Miksi Suomen Kuvalehti julkaisee tällaista teiniangstia, väsynyttä provo-ranttia, jolla tuskin saisi korkeita pisteitä äikäntunnin ainekirjoituksessakaan? Eikö nämä pikkunassut voisi jättää Uuden Suomen nettiin kisailemaan keskenään siitä, kuka känättää tykimmin.

Earth Hourin idea menee metsähallituksen puolelle, sillä kulutuksen määrä ei ole yhtään tärkeä, vaan se kuinka me ”rahoitamme” tämän kulutuksen. Ei ole mitään järkeä olla kuluttamatta jos sähkö tuotetaan tuulivoimalla. Eri asia jos kyseessä olisi ”Water Hour” – emme kuluttaisi vettä tuntiin. Siitä ympäristö saisi edes jonkinlaista hyötyä.

@Dada – väitätkö että yksittäisellä ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa ilmastonmuutokseen? EI ollut angstia, vaan toteamus. Jos pidät omia mielipiteitäsi parempina, niin siitä vain kirjoittamaan!

En ymmärrä miten jengi ei tajua että tempauksen tarkoituksena on saada ihmiset ajattelemaan kuutusta eikä sähkön säästäminen..

Kuulin tänään 50 v miesten marmattavan juuri samalla tavalla. Mielenkiintoista havaita, että nuoret aktiivit voivat olla myös patavanhoillisia, se toki heille suotakoon. Toisaalta pitäisi ehkä katsoa peiliin jos tulevaisuuden toivo kuulostaa keski-ikäiseltä punaniskajuntilta.

Kuittaen Aleksanterin kommentin lisään, että 13-vuotiaana olisin saattanut pitää tätä tosi kovana juttuna. En enää 17-vuotiaana.
Joogalentäjien liitto (viheriöt) tyylilleen uskollisena meluavat tällaisista irrallisista faktoista huomaamatta niiden keskinäistä evidenssiä.

Mielenkiintoista on nähdä millaisia vihan purkauksia saa Virallisen Hyvän kyseenalaistaminen taas(kin) aikaiseksi. Tätä ilmiötä sietäisi analysoida!

”En ymmärrä miten jengi ei tajua että tempauksen tarkoituksena on saada ihmiset ajattelemaan kuutusta eikä sähkön säästäminen..”

En ymmärrä miten jengi ei tajua että ainoat oikeasti tehokkaat keinot kulutustottumusten muuttamiseen lähtevät valtiolliselta tasolta. Romanttinen ”yksikin ihminen voi vaikuttaa”-höpinä ei kerta kaikkiaan päde globaalissa massataloudessa. Kuten TV1:ltä tulleessa Hehkulamppuhuijaus-dokkarissa todettiin, estääkseen luonnonvarojen totaalisen loppumisen kehittyneiden maiden pitäisi palata 50-60 -lukujen kulutustasolle samalla kun nykyaikaisen teknologian avulla vähennettäisiin niitäkin päästöjä paremmalla jätteenkäsittelyllä ja kierrätyksellä ym. Earth Hourit ovat todellakin vain turhaa omatuntonäpertelyä, valojen sammuttamisen sijaan roosameriläisen kaltaiset cityvihreät voisivat jättää sen vuosittaisen goa/thaikku/jokumuueksoottinenkaukomaa -matkansa tekemättä.

Hei Maksim,

Vaikka ajatuksemme monelta osin tuntuvan olevan kaukana toisistaan kuin avaruudelliset kappaleet, olen yhdessä asiassa kanssasi samaa mieltä: earth hour on mielestäni maailman ympäristön tilan kannalta vähämerkityksellinen tempaus. Se voi tosiaan olla myös haitallinen, jos se saa ajattelemattomat ihmiset luulemaan, että maailma on sillä pelastettu. Ajattelemattomuutta on valitettavan paljon, ja kylläpä on ajattelematonta myös kirjoituksesi, jossa purkitat ”vihreät” yhdeksi ja samaksi aivovammaiseksi ja järjen valot sammutettuina kulkevaksi massaksi.

Oletko koskaan urhannut ajatusta sellaiselle, että joku voi olla elämänarvoiltaan vihreä, vaikka ei uskokaan pelkästään omilla valinnoilla olevan vaikutusta kaiken maailman tilaan? Vihreä siksi, että kohtuullisesti luonnonvaroja kuluttava ja säästeliäs tapa elää on mukava, luova ja onnellinen. Tällaisen ihmisen purkauksesi saa hieman hymyilemään, hieman surulliseksi. Tunnen monta tällaista järkevää ja onnellista ihmistä. Ja mikä parasta, he usein ovat myös älykkäitä ja aktiivisia. Tällaisten ihmisten ansiosta monta asiaa maailmassa on saatu sekä ihmisten että ympäristön kannalta toimimaan paremmin. Ei aina tarvitse puhua koko maailma mittakaavasta. Maailma muodostuu paikoista ja alueista ja yhteisöistä ja yksilöistä.

Olen elänyt monta kuukautta ilman jääkaappia, se olikin mielenkiintoista ja kekseliästä aikaa, kun piti miettiä erilaisia vaihtoehtoja elintarvikkeidein säilymiseen. Eilen ihastelin pimeää kaupunkia. On jännittävää nähdä tuttu ympäristö yhtäkkiä erilaisena kuin sen yleensä näkee. Sellainen saa ajattelemaan esimerkiksi, miten riippuvainen yhteiskuntamme valaistuksesta on. Toivottavasti liikkeellä ei ollut paljoa sellaisia luonnosta vieraantuneita, jotka eivät kykene suhteuttamaan tarkkaavaisuuttaan ja vaovaisuuttaan ympäristön oloihin. Olkoonkin, että earth hour ei paljoa energian kulutksen haittoihin vaikuteta, mielestäni se ajaa kyllä asiansa erilaisuudellaan. Ihmiset tarvitsevat muutoksia ja totuttujen olosuhteiden vaihtelua. Sellainen saattaa jopa altistaa ajattelulle ja luovuudelle.

Yleensä jo se kertoo kommentista kaiken kun siihen sisällytetään ajatus kuinka yksi ihminen ei voi vaikuttaa. Ei, jos se yksii ihminen jää yksin, mutta jos niitä ”yksiä ihmisiä” on tarpeeksi monta, niin vaikutusta kyllä on.

Ja todellakaan en nyt tarkoita että tämä tapahtuma muuttaisi maailmaa, muuten kuin ehkä pistämällä ihmiset ajattelemaan asiaa. Ja ehkä katsomaan maailmaa eri kannalta ja miettimään mitä kaikkea pidämme itsestäänselvyyksinä.

Mirjamilta aivan loistava kommentti muuten!

Olen lukenut muitakin nuorten ääni-toimituksen juttuja ja täytyy sanoa, että muilla kirjoittajilla on vähän avarampi maailmankatsomus ja osaavat käsitellä asioita muutenkin kuin vain yhdeltä kantilta. Ja paljon aikuismaisemmin eikä kuten räksyttävä ja nimittelevä Maxim joka yrittää olla niin kovin naseva.

Kirjoituksen punaisena lankana oli tapahtuman järjettömyys ja kaksinaismoralismi. ”Kunnioitan” paljon enemmän ihmisiä jotka elävät kuten opettavat (vert. Pentti Linkola ja Al Gore).

Earth Hour on symbolinen tapahtuma? Kenelle? Mitä varten? Mitä sillä halutaan todistà? Miten sillä muka saadaan jonkinlaisia konkreettisia lopputuloksia?

Kyllä, tapahtuma saa ihmiset ajattelemaan – väärällä tavalla. (Kulutuksen määrä > tapa jolla se on tuotettu).

”Ei, jos se yksii ihminen jää yksin, mutta jos niitä ”yksiä ihmisiä” on tarpeeksi monta, niin vaikutusta kyllä on. ”

Tässä tapauksessa jos…

1)Kaikki maailman ihmiset osallistuvat
2)kaikki maailman valot sammutetaan
3)tapahtuma kestää koko VUODEN
…energian kulutus vähenee n.1-2%. That’s it. Käyttännön syistä tämä ei ole mahdollista.

Kuten jo mainitsin, vedetön tunti olisi paljon järkevämpi tapahtuma (joskaan ei välttämättä järkevä).

Earth Hour edustaa samantasoista idiotismin muotoa kuin kesäaikakäytäntö. Väitän, että EU:n yhteinen kesäaika ei suinkaan vähennä energiakulutusta vaan päinvastoin lisää sitä. Euroopan kesäaika palvelee erityisesti Etelä- ja Keski-Euroopan turismia. Siellä ylimääräinen valoisa iltatunti pystytään hyödyntämään jopa kansantaloudellisesti merkitsevissä mittasuhteissa. Me valoisan Pohjolan ajattelemattomat tollot menimme Paavo Lipposen johdolla mukaan tähän touhuiluun.

itseasiassa Maksimi, sähkön kulutuksen määrän vähentäminen, tällä tapahtumalla tai ilman sitä, se juuri oleellista maailmassa on. Yksityiset ihmiset, yritykset ja kaupungit voivat tehdä sillä ihmeitä. Meidänkin tehtaassa rahassa 250000 Eur säästöt /vuosi selvityksen ja toimenpiteideo jlk. Ei käytetä, ei tarvitse tuottaa. Enegia proffaa kuunnellut ja uskonut.

Yksittäiselle pienelle toimijalle ja jopa suuryritykselle energiansäästö voi toki olla merkittävääkin, kuten ”7” kirjoitti. Maailmanlaajuisesti sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, kun samaan aikaan suuret kehitysmaat kuten Intia, Kiina, indonesia, Brasilia, koko Afrikka, jne haluavat kukin vähintäänkin miljoonakertaisesti lisää tuon säästetyn määrän omiin tarpeisiinsa. Ja ne haluavat sen heti eikä vasta ensi vuosisadalla.

Vaikeaapa länsimaiden on sanoa, että stop, stop, pysykääpä kiltisti siellä kurjuudessa, missä nyt olette!

No nyt kun se jengi on saatu tällä tempauksella ”ajattelemaan kulutusta”, mitenkäs tästä nyt sitten edetään? Mitä muuta olette tehneet ympäristön hyväksi kuin ”ajatelleet asioita”?

Jos haluat säästää luonnonvaroja, lopeta autolla kulkeminen, rupea kasvissyöjäksi ja kieltäydy lentomatkoista. Lamppujen sammuttelu ja ”asioiden funtsiminen” on pelkkää rituaalista teeskentelyä, eikä se tee teistä yhtään parempia ihmisiä kuin hänestä, joka vinoilee koko tempaukselle.

Jos joku suuttuu siitä, että teeskentelyä kutsutaan teeskentelyksi, se osoittaa vain miten naurettavaa ihmisjoukkojen käytös on ja on aina ollut. Miksi ette saman tien rukoilisi ympäristön hyväksi?

Tempauksella saatiin aikaan aivotoimintaa kuten tämänkin blogin kommentit osoittavat. Tosin näyttää siltä, että kaikilla siihen ei ole työkaluja. Jos maailman säästämisestä ei puhuta, ei sitä myöskään tapahdu. Muistuttamalla asiasta asenteet pikkuhiljaa muuttuvat.

Maximin kirjoitus sopii paremmin Kevätpörriäiseen kuin Suomen Kuvalehteen. Kun kirjoittajalta puuttuu ymmärrys tarkastella oman tekstinsä sanomaa ja asennetta, toimituksen pitäisi tehdä se.

Hiljentäkää kerettiläinen! Hiljentäkää kerettiläinen! Älkää päästäkö kerettiläistä pakoon!

Näitä luetaan juuri nyt