Sähköautobuumin esteet

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Paluu tulevaisuuteen! Ensimmäiset sähköautot tulivat viime vuosisadan alkupuolella ja nyt ne palaavat räjähdysmäisesti  (huom. eivät lennä vielä). Tarjontaa löytyy sekä ”halvemmasta” päästä, että kalliita luksusautoja monilta perinteisiltä autojen valmistajilta kuten BMW:ltä ja uusilta tulijoilta kuten Teslalta. Sähköautot tuovat mahdollisuuksia puhtaampaan tulevaisuuteen, mutta samalla päävaivaa päättäjille. Miten hoidetaan teiden ylläpito? Kuka maksaa siitä? Voittavatko hyödyt haitat?

Katsotaan esimerkkiä lähinaapurista. Sähköautoilu on suosittua ainakin Norjassa, jossa viime vuonna joka viides uusi auto oli sähköauto. Monet suomalaiset kuskit varmaankin kadehtivat norjalaisia sähköautojen omistajia: latauksista, parkkipaikoista ja tietulleista ei tarvitse maksaa ja kaupan päälle saa verokevennykset, vain muutaman edun nimetäkseen.  Näillä kevennyksillä ja helpotuksilla Norjan valtio on saavuttanut tavoitteen liittyen sähköautojen määrään. Silti maa päätti jatkaa etuja vielä vuonna 2017. Sen jälkeen helpotuksia kevennetään. Pitäisikö Suomenkin yrittää saada aikaan sähköautobuumi väliaikaisilla kevennyksillä? Suomessa on nytkin pieniä kevennyksiä sähköautoilijoille: ilmaiset pikalatausparkit, tavalliset parkit puoleen hintaan…  Siihen ne etuudet jäävätkin.

Kuvitellaan, että etuuksien ja verokevennysten myötä kaikki suomalaiset vaihtavat tavalliset autonsa sähköisiin (tarjotaan vielä ilmainen ämpäri kaupan päälle). Seurauksia: kaupunkien ilma on puhtaampi, vaikka autojen määrä pysyy ennallaan. Toisaalta myös ruuhkatkin säilyvät. Ja kun ei tarvitse maksaa veroja polttoaineesta, niin millä rahoilla ylläpidetään infrastruktuuria? Lisätäänkö sähkön verotusta tai maksetaanko auton hankinnan aikana suurempi, vuosittainen tiemaksu tai vero? Toinen ongelma on uusien latausasemien asentaminen. Jos Bermudan kolmiolla (Helsinki, Turku ja Tampere) liikkuu vielä helposti, niin Lapissa taas auto hyytyy jonnekin Pyhätunturin juurelle. Eli taas kuluja verkon rakentamiseen. Tällaisia ongelmia löytyy lisääkin. Esimerkiksi litiumin riittävyys akkuja varten?  Mitä tehdä akuille käytön jälkeen? Sähköautoilu näyttää olevan taloudellisesti epäkannattava vaihtoehto. Tässä taas näkyy politiikan yksi perusongelmista: Mikä tulee ensin, talous vai ympäristö? Lyhyemmän ajan hyöty vai pidemmän?

Oma mielipiteeni on tietysti sähköautojen puolella. Kannatan kaikkea teknologiaa, joka parantaa elämänlaatua ja planeettamme olotilaa. Myös Nuorten parlamentissa nuoret olivat kiinnostuneita ympäristöstä. Yksi nuori oli valmistellut kysymyksen sähköautoilusta täysistuntoon. Valitettavasti sille ei riittänyt aikaa.