R.I.P. Kylmä Sota 1945-2009

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Viime sunnuntaina Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kertoi aloittavansa taistelun ydinaseita vastaan. Obama pyrkii muun muassa saattamaan täydellisen ydinkoekiellon voimaan Yhdysvalloissa. Kuullessani tämän aloin oikein hihkua riemusta

Tämä on taas yksi kivi myllyyn rauhan puolesta, eikä mikään pieni olekaan.

Itse olen kauan ollut tiukasti monien muiden lomassa kaikenlaisia aseita, armeijaa ja sotilasliittoja vastaan. Kannatan täysin sydämin monien mielestä absurdia ja epätodennäköistä ajatusta Suomen ja sitä mukaan kaikkien maiden demilitarisoimisesta.

En tajua ihmisten puhetta siitä, että aseista riisuminen ja armeijan lopettaminen tarkoittaisivat saman tien luovuttamista ja olisi merkki siitä, että marssikaa meidän maalle vaan ja ottakaa. Nationalistinen aate oman maan paremmuudesta on jo aikansa elänyt. Esimerkiksi sodat Euroopan maiden kesken ovat jo mahdoton ajatus.

Ymmärrän kyllä, miksi tällaista touhua vielä on: perinteistä on vaikea luopua. Tänään kotimatkallani teki mieli oikein ravistella niitä armeijapoikia, joita läjäpäin asemalla virui. Moni näistäkin pojista on varmasti mennyt armeijaan vain perinteen vuoksi ja koska isäpappa sekä vaari käskevät. Ja sepäs vasta vallan miehistä. Siviilipalvelushan on ihan homojen hommaa!

Tämän kaiken tulee edes jotenkin muuttua. Minulle olisi erittäin okei, jos metsissä harjoiteltaisiin mieluummin metsien pelastamista ja ympäristökatastrofeihin varautumista kuin ihmisten ampumista.

Vaikka me täällä Suomessa kuinka varustautuisimme, ei niillä kuitenkin muihin maihin verrattuna melko pienillä resursseilla pärjäisi tosi tilanteen sattuessa. Enää ei talvisodan aikainen keksintö Suomi-konepistooli ja hiihtämistaito auta.

Sotilasliitot voisivat puolestaan jättää kaiken muun ja keskittyä ainoastaan rauhanturvaamiseen. Sillä jo historia osoittaa, että sotilasliitoista seuraa vain sotia ja suuria sellaisia.

Miten voimme oikeastaan olla enää nykypäivänä niin tyhmiä, että meillä on niinkin järjettömiä instituutioita kuin sotilasliitot ja armeijat, puhumattakaan ydinaseista?


Niin kauan, kun me ylläpidämme sotaa niin sanotusti odottavia ja sotiin varautuvia instituutioita ja aseita, niin niin kauan me tuemme ja odotamme sotimista ja sotaa, emmekä voi päästä koskaan niistä eroon. Emmekö halua muka koskaan rauhaa?