Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Riisi takaisin kouluihin!

Robert Sundman
Blogit Megafoni 11.5.2010 17:53

Kouluruokailu Keravalla muuttui jokin aika sitten, kun riisin sijaan aterian lisukkeena alettiin tarjoilla ohralisäkettä. Myös muualla Suomessa kotimainen ja lähellä tuotettu ohra on korvannut riisin kaupunkien ruokalistoissa.

Kotimaisen tuotannon tukeminen on tietenkin tärkeää ja on hienoa, että lähiruokaa voidaan tuoda myös kouluihin. Kaipaisin kuitenkin itse vanhaa kunnon riisiä takaisin ruokalistoille.

Harva koululaiskolleeganikaan pitää eettisten periaatteiden mukaisesti tuotetusta ohralisäkkeestä, joka on ikävän puuromaista ja liukasta. Mutta ei hätää: jos ohralisäke ei maistu maanantaina, tarjoillaan tiistaina ohralisäkepuuroa. Ja se vasta pahalta maistuukin!

Ohralisäkettä joudutaan huonon menekkinsä takia varmasti heittämään pois, joka on silkkaa tuhlaamista. Eettisyys häviää ruoasta äkkiä, kun sitä menee kaatopaikalle mielin määrin.

Toivon, että koulujen keittiöt huomaisivat ohralisäkkeen epäsuosion ja harkitsisivat vielä nykyisessä kuntien kurjassa taloustilanteessa riisin palauttamista koulujen ruokalistoille. Koulut voisivat välttää ruoan ja rahan tuhlausta, jos oppilailta kysyttäisiin, mitä he oikeastaan haluaisivat syödä.

Robert Sundman

Keskustelu

Hyvä idea! Kysytään oppilailta mitä he haluavat syödä! Nuorison idealismi kunniaan, ei tyrmätä tätäkään hienoa ajatusta vaan kannustetaan lisää itsenäiseen ajatteluun. Kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu.

Tässä ovat nyt ruokatrendit menneet oppilaiden tuntemuksen ja mieltymysten edelle. Ohra on nimittäin tällä hetkellä todellinen muotilisuke, sitä hehkutetaan terveyslehdissä ja tarjotaan aikaansa seuraavissa ravintoloissa. En kuitenkaan usko, että koulun ruokala on välttämättä oikea paikka ohralle vielä, kun se kuitenkin toistaiseksi on melko harvinainen lisuke. Jos ohra joskus lyö itsensä läpi perheiden päivällispöytiin riisin, pastan ja perunan rinnalle, voi sitä ehkä jo kaupitella kouluruokailijoillekin.

Ehkäpä riidan voisi löydä puoliksi ja käyttää riisi-ohraa tai omaa suosikkiani riisi-kauraa?

No, ehkä tämäkin riippuu siitä, kuinka se ohralisäke valmistetaan ts. kauan keitetään? Koskaan en nimittäin puuromaista ohralisäkettä ole joutunut syömään. Itse olen kyllä siitä tykännyt, makuakin mielestäni löytyy enemmän kuin valkeasta riisimössöstä, ravintoarvosta nyt puhumattakaan. Ja kyllä siihen vielä totutaan.

harva inhoaa riisiä. sitten taas en ole kuullut kenestäkään, joka tykkäisi ohralisäkkeestä. ja vaikka varmasti joku siitäkin tykkää, riisi ei herätä kenessäkään vahvoja tunteenpurkauksia. ei pahaan ohraan tarvitse tottua, kun riisi on just hyvää, ja kaikki(keliaakikko-kaverit ovat nyt vähän pulassa tämän ohran takia) voivat sitä syödä. riisi takas. ohra on ällöä ja pahaa…

Oikein valmistettuna ohralisäke muistuttaa hyvinkin paljon koulussa jo nyt tarjoiltua täysjyväriisiä, olennaisimmaksi ja ratkaisevaksi eroksi jää siis hiilijalanjälki. Koululla on vastuu opettaa ekologisempaa ja terveellisempää ruokailua, siinä missä matematiikkaa tai äidinkieltäkin. Vai tulisiko oppilaiden puoleen kääntyä suunniteltaessa lukuaineiden aihesisältöjä vain koska yhtälöparit tai kielioppi ovat epämiellyttävää opiskeltavaa?

Näitä luetaan juuri nyt