Reilusti reissuun - mikä on matkailijan vastuu?

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Hlö X matkusti paikaan Y, mitä seuraamuksia siitä on?

Uutisissa kerrottiin, että Thaimaa aikoo sulkea suositun Koh Tachai -saarensa turisteilta. Syynä liiallisen turismin aiheuttamat ongelmat. Tämä on yksi hyvä esimerkki siitä, mitä turismi voi aiheuttaa. Muita huonoja puolia matkustamisessa on jo kohteeseen lentäminen.

Kuvitellaan, että haluaisit matkustaa Thaimaahan ja lentäisit sinne. Päästöjä tulisi lentolaskurin mukaan 1 788 kiloa hiilidioksia per henkilö. Se on verrattavissa sähkömäärään, jolla pystyisi pitämään kannettavaa päällä 47 110 tuntia, eli reilut viisi vuotta

Reilun matkailun -yhdistys luettelee matkailijoiden synneiksi myös tietämättömyyden kohteestaan, matkustamisen huippusesongin aikaan sekä ihmis- ja eläinoikeuksia loukkaavien palveluiden käyttämisen.

Erkki Esimerkki matkusti edellä mainittuun Thaimaahan: lentopäästöt. Kävi isolla porukalla Koh Tachai -saarella: luonto tuhoutui. Ratsasti norsulla: norsu kärsi, kun sitä koulutettiin  turistien kuljettamiseen ja se joutui pois omasta elinympäristöstään. Osti seksiä paikalliselta naiselta, joka oli ihmiskaupan uhri.

Huono turisti voi olla muuallakin kuin Thaimaassa: missä päin maailmaa tahansa, myös Suomessa. Oletetaan, että turistit ovat jättäneet rojunsa Nuuksion kansallispuistoon vastoin yhteisiä sääntöjä, jolloin seurauksena on luonnon koskemattomuuden järkkyminen.

Ihmiset eivät yleensä ajattele näitä asioita. Lomalla on tarkoitus vain rentoutua ja viihtyä. Tietämättömyys vai välinpitämättömyys? Molemmat! Ihmisten pitää hankkia tietoa siitä, minne he ovat lähdössä. Samalla kun etsii nähtävyyksiä ja ravintoloita, voi tutkia kohteen poliittista sekä ihmis- ja eläinoikeustilannetta. Tämän perusteella voi tehdä oikeat valinnat, jotka tukevat paikallista kulttuuria, elämää ja ympäristöä.

Reilu matkailija lähtee kohteeseen mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi junalla tai laivalla, majoittuu paikallisten omistamassa majatalossa tai hotellissa, osallistuu paikallisten järjestämään toimintaan, ei hyväksikäytä ihmisiä eikä luontoa vaan on mukana ruohonjuuritasolla.

Matkailija on tekemisissä ympärillä olevan maailman ja ihmisten kanssa eikä ghettoudu hotelliinsa koko loman ajaksi nauttimaan all-inclusive palveluista. Reilu matkailija avartaa maailmaansa ja toimii uuden tiedon pohjalta eikä pysy omassa kuplassaan.

Matkailu on avartava ja kaunis etuoikeus, joka on vain harvalla. Mutta se sisältää myös vastuuta. Joten yksinkertaisesti sanottuna: eletään ihmisiksi.

Teksti: Aleksei Myller ja Taru Rutanen