Pipopolitiikkaa

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Jos tulen koululuokaan pipo päässäni, ehdin tuskin istua paikalleni, kun opettaja jo käskee minua ottamaan pipon pois. Ensimmäisenä mieleeni käskyn jälkeen nousee kysymys miksi. Miksi pipoa tai muuta hattua ei saa pitää tunnilla? Mitä haittaa siitä on, että oppilaalla on pipo päässään?

Kun kysyn ne ääneen, vastaus molempiin kysymyksiin on useimmiten sama: koulun säännöt nyt vain ovat sellaiset. Jos edes opettajat eivät tiedä, miksi koulussa on sellaiset säännöt, on niitä vaikea niellä kyseenalaistamatta. Toisinaan vastaus on, että se on tasa-arvoista, eiväthän pojatkaan saa pitää lippalakkia, vaikka naiset ennen saivat pitää hattua sisällä . Yhtälailla sekin olisi tasa-arvoista, että kaikki koulumme oppilaat, tytöt ja pojat, saisivat pitää hattua tunnilla, jos haluavat. Minua ihmetyttää kuitenkin suunta, johon tasa-arvo on mennyt eli on valittu kieltoja suosiva tie sen sijaan, että suosittaisiin vapauksia. Kerran yläasteella kuului myös kaikista selityksistä ehkä naurettavin eli se, että minun tulee kuuma. Kyllä minä itse tiedän, milloin tulee kuuma.

Opettaja voi myös vedota käytöstapoihin. Siihen, että sisällä ei pidetä hattua ja siihen, että se ei ole kohteliasta. En usko, että yksikään opettaja todella kokee loukkaavaksi sen, että hänen tunnillansa pidetään pipoa. Enemmän närää syntyy siitä, että asiasta joudutaan keskustelemaan ja käyttäämään aikaa, jonka opettaja voisi käyttää opettamiseen.

Lisäksi on kummallista, että suinkaan kaikki opettajat eivät valvo sääntöä. Toiset eivät huomioi ollenkaan pipopäitä ja toiset taas päinvastoin ovat heti heidän kimpussaan. Varsinkin, jos on itselleen uuden opettajan tunnilla, ei voi tietää, onko hatun pitäminen huono asia vai ei. Toiset opettajista antavat tytön pitää hattua, jos se on asuste. Sekin on epäloogista, koska mistä opettaja voi tietää, onko hattu todella asuste vai pitääkö tyttö sitä, koska hiukset sattuvat olemaan sinä päivänä huonosti.

Kaikista helpointa olisi, jos kaikki vain saisivat käyttää hattua. Jos sääntö olisi poistettu aikoja sitten, olisi vältytty päivittäisiltä kiistoilta siitä, että onko hatun pitäminen tunnilla todella niin paha asia. Ainakin minun mielestäni suurempi haitta syntyy itse säännöstä.