Pelko vie Suomesta kekseliäisyyden

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Jos pyöräilee hiljaa voi välttää törmäämiset muiden pyöräilijöiden kanssa. Jos taas pyöräilee kovaa on törmääminen varmempaa. Jos löytää tien, jota kukaan ei käytä, voi ajaa niin kovaa kuin ikinä haluaa.

Suomen lukiokoulutus on hieno asia, ja varsinkin peruskoulutus on hyvä paketti jokaiselle. Miksi se kasvattaa meistä niin pelokkaita?

Pelkäämme nykyään tehdä virheitä niin paljon, että se haittaa taiteita, harrastuksiamme ja uusien ideoiden syntymistä. Koulun opetuksia sovelletaan moniin taiteen aloihin. Musiikin, maalausten ja tanssin tekemiseen on tietyt kaavat. Pelkkien kaavojen mukaan toimiminen haittaa kekseliäisyyttä, jota eritoten tarvitaan maassa, jossa kekseliäisyys usein rajoittuu Nokiaan ja astiankuivauskaappiin.

Opimme pelkäämään virheitä jo peruskoulussa, jossa lahjakkaat oppilaat itkevät saatuaan huonon koenumeron ja pelkäävät näyttää sitä vanhemmileen. Tytöstä voi tuntua virheeltä aloittaa jääkiekon pelaaminen, koska liikuntatunneilla vain taitoluistellaan. Kuitenkin suuri vaikutus on myös yleisellä keskustelulla oikeista ja vääristä asioista, esimerkiksi siitä saako poika harrastaa balettia. Emme kadu ollenkaan asioita, joita jätämme tekemättä vaan niitä, joita teemme.

Suomi on vaiheessa, jossa 150 000 nuorta on ilman toisen asteen koulutuspaikkaa. Monen heistäkin pitää keksiä jotain, millä elää. Ihmisillä ei pitäisi olla takaraivossa ajatusta siitä, että täytyy opiskella valtavasti, että voi vaikka perustaa oman yrityksen. Kun osaa hyvin perusasiat, joita koulu opettaa, voi niitä soveltaa melkein mihin tahansa.

Kaikki eivät osaa matikkaa. Voi olla että taidot ja kiinnostuksen aiheet ovat suuntautuneet johonkin muuhun. Vanhemmat tai muut läheiset henkilöt voivat kuitenkin yrittää tehdä sinusta matikkaneron. Suomessa tilanne on vielä verrattaen hyvä. Eräs vaihto-oppilas Kiinasta kertoi 13 tunnin koulupäivistä, jotka pääasiassa koostuvat matematiikasta ja testeistä. Juuri näistä maista, joissa pääelinkeino on ylioppilastodistukset, löytyvät myös suurimmat itsemurhaluvut. Vaikka jotkin Amerikan osavaltiot ovat säätäneet lakeja itsemurhia vastaan, on se silti kolmanneksi suurin kuolinsyy nuorten keskuudessa Amerikassa.

Välillä tuntuu että kouluissa yritetään liikaa tehdä meistä jotain, mitä emme itsekään ole tai josta emme ole tietoisia. Onko joku mahdollisesti laskenut jonkun tietyn kaavan avulla, että näin on parempi?

Tästä lisää aiheesta!