Pelkääkö Suomi pakolaisia?
Mikseivät kaikki kannusta Suomea vastaanottamaan lisää pakolaisia? Tuntuu, että täällä vain ajatellaan kustannuksia, joita he aiheuttaisivat tulollaan, vaikka voisimme auttaa todellisessa hädässä olevia oikeita ihmisiä.
Suomi ei ole täyttänyt pakolaiskiintiötään kymmenen viime vuoden aikana, raportoi Kainuun Sanomat. Suomen pakolaiskiintiö on 750. Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkaa Suomesta haetaan esimerkiksi Irakista, Iranista, Afganistanista ja Zimbabwesta.
Miten 500 pakolaista Syyriasta sitten muuttaa mitään? Sen verran Suomi on luvannut ottaa Syyrian pakolaisia vastaan ensi vuonna.
Mielestäni pakolaiskiintiötä ei pitäisi kasvattaa eikä laskea, milloin Suomi tahtoo. Sen pitäisi nousta ja laskea tarpeen mukaan. Jos voisimme auttaa toisia jollakin tavalla, niin miksei?
Olen itsekin pakolainen. Tulin Suomeen tammikuussa 2000 entisen Jugoslavian alueelta. Olin silloin kaksivuotias. Nyt olen täyttämässä 16.
Osaan nyt suomea. Ymmärrän, mitä minulle puhutaan, enkä näe juuriani tai taustaani esteenä, vaan rikkautena. Tunnen oloni todella kotoisaksi Suomessa, enkä osaisi kuvitella muuttavani takaisin kotimaahani. Tietysti kaipaan kotimaatani useinkin, mutta olen jo tottunut Suomeen ja sen toimivaan systeemiin.
Olen todella kiitollinen, että Suomi otti meidät tänne ja antoi minulle paremman tulevaisuuden kuin olisin kotimaassani todennäköisesti saanut. En siis näe ongelmaksi sitä, että meitä pakolaisia tulisi lisää. Eihän se olisi pahitteeksi, jos vaikkapa minun kaltaisiani vastuutuntoisia nuoria otettaisiin lisää tänne. Kaksoistutkinnon lisäksi teen pari iltaa viikossa töitä. Aikaa jää myös tanssimiseen.
Ymmärtävätkö kaikki, kuka on pakolainen? Amnesty Internationalin mukaan pakolaisella ”on perusteltu aihe pelätä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta. Pakolaisaseman saa henkilö, jolle jokin valtio antaa turvapaikan tai jonka YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun virasto UNHCR toteaa olevan pakolainen.”
Pakolainen ei ole tavallinen maahanmuuttaja vaan henkilö, jolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin paeta maastaan elääkseen. Eivät pakolaiset halua jättää kotiaan taakse ja muuttaa äkillisesti toiseen maahan. Mutta heidän on pakko.
Miltä itsestäsi tuntuisi, jos pakenisit juuri sotaa, jossa näit monen kuolevan? Muutat toiseen maahan, missä sinua ei haluta. Sinusta ei pidetä. Sinua syrjitään. Sinua ei arvosteta. Tunnet itsesi ulkopuoliseksi kaikkien rankkojen kokemuksiesi jälkeen. Kokeilkaa laittaa itsenne heidän saappaisiinsa, sitten vasta voitte arvostella.
Ei ole mikään salaisuus, että Suomen kansa alkaa vanheta, eikä uusia veronmaksajia synny enää yhtä paljon kuin ennen. Findikaattorin väestön ikärakenne -diagrammi muistuttaa siitä, että huoltosuhde heikentyy. Pakolaiset voisivat tässä olla avuksi.
Tietysti pakolaisiin pitäisi sijoittaa alussa: koulutus, kielen oppiminen, kotoutuminen, asuinpaikat. Tätä myös Kuntaliitto perää. Vaihtokauppana tulevaisuuden turvaamisesta ja turvapaikan antamisesta Suomi saisi uusia veronmaksajia ja työntekijöitä.
Suomen pitäisi hyödyntää pakolaisten omia ammatteja. Pienellä avulla saa jo yrityksen pyörimään, ja työpaikkoja muodostuu enemmän kaikkien iloksi. Samalla Suomi voisi ylläpitää kansainvälistä imagoaan.
Meidän pitäisi toivottaa uudet asukkaat tervetulleiksi. Heidän pitäisi tuntea olonsa kotoisiksi. Meidän pitäisi auttaa mielellämme avun tarpeessa olevia, jos meillä on mahdollisuus. Miksei näin siis ole?
Pelottavatko uudet tavat ja kulttuurit, joita pakolaiset tuovat mukanaan? Pelätäänkö erilaisuutta? Pelätäänkö heitä? Pakolaisilla on enemmän syytä pelätä kuin meillä.