Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Pahamaineinen Woodstock

Daniela Hassinen
Blogit Megafoni 9.2.2010 11:08

Eräs ystäväni kertoi, että hänen koulunsa musiikinopettaja oli tyrmännyt oppilaiden ehdotuksen tehdä vuonna 1969 järjestetystä pop- ja rock-festivaali Woodstockista musiikkiprojektin. Perusteluna opettaja esitti, että Woodstock kannusti ihmisiä huumeiden käyttöön.

En tiedä, ajatteliko opettaja loppuun asti asiaa, vai oliko idean tyrmäys huolimaton möläytys. Möläytys sai minut kuitenkin pohtimaan, miksi Woodstockilla on niin paha maine, johon sisältyy mielikuvia huumeista ja niin sanotusta ”hävyttömästä vapaasta rakkaudesta.”

 

Woodstockissa oli kysymys hyvästä musiikista, jossa laulettiin osittain rauhasta ja rakkaudesta. Ihmiset tulivat paikalle kuuntelemaan sen ajan nousevia ja suuria nimiä, kuten The Whota ja Janis Joplinia sekä pitämään hauskaa. Woodstock tunnetaan hippifestarina, sillä sitä pidetään hippiliikkeen ja 60-luvun kulta-ajan päättymisenä. Uskon, että ihmisten itse luomaa stereotypiaa hipeistä voidaan pitää syynä siihen, miksi Woodstockin ajatellaan olevan huumeisiin kannustava festivaali. Festareilla tapahtuneet muutamat huumekuolemat olivat kuitenkin hyvin pieni prosentti kävijämäärään katsottuna.

 

On ärsyttävää, kun ihmiset luovat stereotypioita asioista, joista ei tiedetä mitään. Vielä ärsyttävämpää on, että stereotypioihin jopa uskotaan. Kyllä huumeita on muuallakin kuin Woodstockissa käytetty. Jos siis otetaan kirjaimellisesti opettajan perustelu, että ”Woodstock kannustaa huumeiden käyttöön”, me oppilaat emme voisi tehdä enää musiikkiprojekteja mistään aiheesta.

 

Toisaalta asiaa voi pohtia myös siltä kantilta, että onko oikein pakkolaulattaa lapsilla lauluja kuten Siniristilippumme, jossa lauletaan halusta kuolla maansa puolesta ( Siniristilippumme sanat ). Woodstock-musiikkiprojekti olisi puolestaan keskittynyt festivaaleilla soitettuun musiikkiin eli esityksessä olisi laulettu rauhasta ja rakkaudesta. Voisikin kysyä, olisiko opettaja vastustellut, jos oppilaat olisivat ehdottaneet projektin teemaksi Suomen sodat Woodstockin sijaan?

 

 

Daniela Hassinen

Keskustelu

Onneksi nykymeno, ihmisten pahoinvointineen on niin pirun hienoa, että laulakaapa musikaali vaikkapa. Koulukiusaamisista, työpaikkakiusaamisista, ampumisista, työttömyydestä, köyhyydestä, syrjäytymisistä jne jne. Aiheita on loputtomiin asti, mutta tuskinpa näistäkään mitään kritiikkiä tai musikaalia saa esittää, koska kaikki ovat oikeasti onnellisia ja parempi pitää vain turpansa kiinni, että kukaan ei vain vahingossakaan loukkaantuisi.

Olen sitä mieltä, ettei opettajan henkilökohtainen mielipide saisi estää tämän loistavan idean kehittämistä! Oppilaiden tehtävänä olisi pistää vastaan kyseenalastamalla tämä perusteeton kielto. Tai järjästää musiikkiprojekti samantien koulun ulkopuolella…!

Nykyfestareillakin kuolee ihmisiä huumeiden käyttöön, ja miksei kaikkialla muuallakin maankamaralla, missä aineita voi käyttää..

Konservatiivisuus (kuten isänmaallisten laulujen hoilaus) on mielestäni suurempi paha kuin rauhan liikeen humaanit aatteet.

Jos Woodstock-musiikkiprojekti olisi tehty, juuri kuten nimikin kertoo, musiikkiperspektiivistä olisi ehkä koko pilvihommeleita tuskin mainittukaan. Olihan se musa todellakin Woodstockin, ja muidenkin vastaavien festereiden, ydin. Eri asia jos oppilaat olisivat ehdoittaneet tekevänsä ”Woodstock-huumeprojektin”. Silloin olisi varmaan musiikinopettaja jo mielellään myöntänyt luvan ;-) Kaiiki asiathan voi valaista eri näkökulmista ja ideologioista jotka parhaiten sopivat omiin tarkoituksiin.

Näitä luetaan juuri nyt