Onko sinullakin maailman paras isä?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Isät leikkivät lentokonetta ja tekevät maailman parhaita silakoita peruna-maa-artisokkamuhennoksen kera. Isät pelaavat lastensa kanssa ja ovat hurjan hyviä tekemään kompromisseja. Isät voittavat kaikki möröt eivätkä pelkää yhtään mitään. Näiden ja useiden muiden syiden ansiosta suomalaisilla, ruotsalaisilla, norjalaisilla, islantilaisilla ja virolaisilla isillä on huomenna juhlapäivä.

Isänpäivää alettiin viettää Suomessa 1970-luvulla vastapainoksi keväiselle äitienpäivälle. Alkuaikoina se ei tuntunut niin tärkeältä ja vakiinnuttikin asemansa virallisena liputuspäivänä vasta 1987. Isänpäivästä on tullut viime vuosina yhä tärkeämpi yleistyvien avioerojen ja kiireellistyvän maailman takia. Isien ja lasten välinen aika on vähentynyt huomattavasti ja toisinaan tuntuu, että arkisista asioista on vaikea kiittää. Ilman erillisiä juhlapyhiä saatamme unohtaa kertoa läheisillemme kuinka tärkeitä he meille ovat.

Isänpäivässä on hienoa myös se, että kulutusyhteiskuntamme ei ole ottanut sitä pahasti hampaisiinsa. Liekö lähenevä joulu syynä siihen, että kaupat eivät pursuile ”I Love Dad”-mukeja ja ”Maailman ihanin isä” -tyynyliinoja edes viikkoa ennen varsinaista päivää. Muutamat yritykset hyödyntävät isänpäivää markkinoidessaan tuotteitaan, mutta varsinaista tyrkytystä ei ole havaittavissa. K-kauppa toivottaa ”Maikoisaa isänpäivää”, televisiossa multivitamiineja tarjotaan nimen omaan isien jaksamista ajatellen ja kirjoituksen otsikko on lainattu suoraan Stadiumin mainoksesta. Isänpäivämainontaa pystyy kuitenkin halutessaan välttelemään melko kiitettävästi, vaikka avaisikin päivän lehden tai katsoisi muutaman ohjelman televisiosta.

Nordean tekemän lahjatutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät 1,9 miljardia euroa lahjoihin vuodessa ja tästä noin 2 prosenttia menee isänpäivälahjoihin. Vähäinen mainonta vahvistaa isänpäivässä sitä vanhan ajan tuntua, kun kaikki oli vielä hyödyllistä ja itsetehtyä. Yhä tänä päivänä lapset askartelevat kouluissa ja päiväkodeissa kortteja ja pikkuruisia lahjoja eikä perinteinen aamiainen sänkyyn kakkukahveineen ole menettänyt hohtoaan. Kaupasta pakettiin päätyy lähinnä käyttötavaraa kuten alusvaatteita ja kirjoja, oma isänikin saa huomenna uudet Reinot vanhojen ja kuluneiden tilalle. Isien ihanuuden osoittaa myös se, että jokaisessa nettikeskustelussa, jonka aiheena on ”paras isänpäivälahja”, ainakin yksi isä on vastannut: ”Lapsen hymy kylmänä syysaamuna.”

Isille on omistettu vain päivä vuodesta, mutta lehtiä lukiessa huomaa, että maailmassa isiä on paljon. Suurimmaksi osaksi mediasta on kuultu pelkkää pahaa: yksi isä raiskasi tyttärensä, toinen tukisti poikaansa ja kolmas tappoi koko perheen. Avioeron jälkeen isä saa usein viettää vähemmän aikaa lasten kanssa kuin äiti ja työnarkomaani-isistä kuulee useammin kuin -äideistä. Tästä kaikesta huolimatta yleinen isäkäsitys on positiivinen. Mielikuvissamme isät ovat isoja ja turvallisia, pystyvät ratkaisemaan kaikki ongelmat, auttavat läksyissä ja opettavat rahan käytön jalon taidon. Isät ehdottomasti ansaitsevat päivänsä marraskuun toisena sunnuntaina.

Mukavaa isänpäivää kaikille isille!