Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Onko sinullakin maailman paras isä?

Maija Koivistoinen
Blogit Megafoni 12.11.2011 13:20

Isät leikkivät lentokonetta ja tekevät maailman parhaita silakoita peruna-maa-artisokkamuhennoksen kera. Isät pelaavat lastensa kanssa ja ovat hurjan hyviä tekemään kompromisseja. Isät voittavat kaikki möröt eivätkä pelkää yhtään mitään. Näiden ja useiden muiden syiden ansiosta suomalaisilla, ruotsalaisilla, norjalaisilla, islantilaisilla ja virolaisilla isillä on huomenna juhlapäivä.

Isänpäivää alettiin viettää Suomessa 1970-luvulla vastapainoksi keväiselle äitienpäivälle. Alkuaikoina se ei tuntunut niin tärkeältä ja vakiinnuttikin asemansa virallisena liputuspäivänä vasta 1987. Isänpäivästä on tullut viime vuosina yhä tärkeämpi yleistyvien avioerojen ja kiireellistyvän maailman takia. Isien ja lasten välinen aika on vähentynyt huomattavasti ja toisinaan tuntuu, että arkisista asioista on vaikea kiittää. Ilman erillisiä juhlapyhiä saatamme unohtaa kertoa läheisillemme kuinka tärkeitä he meille ovat.

Isänpäivässä on hienoa myös se, että kulutusyhteiskuntamme ei ole ottanut sitä pahasti hampaisiinsa. Liekö lähenevä joulu syynä siihen, että kaupat eivät pursuile ”I Love Dad”-mukeja ja ”Maailman ihanin isä” -tyynyliinoja edes viikkoa ennen varsinaista päivää. Muutamat yritykset hyödyntävät isänpäivää markkinoidessaan tuotteitaan, mutta varsinaista tyrkytystä ei ole havaittavissa. K-kauppa toivottaa ”Maikoisaa isänpäivää”, televisiossa multivitamiineja tarjotaan nimen omaan isien jaksamista ajatellen ja kirjoituksen otsikko on lainattu suoraan Stadiumin mainoksesta. Isänpäivämainontaa pystyy kuitenkin halutessaan välttelemään melko kiitettävästi, vaikka avaisikin päivän lehden tai katsoisi muutaman ohjelman televisiosta.

Nordean tekemän lahjatutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät 1,9 miljardia euroa lahjoihin vuodessa ja tästä noin 2 prosenttia menee isänpäivälahjoihin. Vähäinen mainonta vahvistaa isänpäivässä sitä vanhan ajan tuntua, kun kaikki oli vielä hyödyllistä ja itsetehtyä. Yhä tänä päivänä lapset askartelevat kouluissa ja päiväkodeissa kortteja ja pikkuruisia lahjoja eikä perinteinen aamiainen sänkyyn kakkukahveineen ole menettänyt hohtoaan. Kaupasta pakettiin päätyy lähinnä käyttötavaraa kuten alusvaatteita ja kirjoja, oma isänikin saa huomenna uudet Reinot vanhojen ja kuluneiden tilalle. Isien ihanuuden osoittaa myös se, että jokaisessa nettikeskustelussa, jonka aiheena on ”paras isänpäivälahja”, ainakin yksi isä on vastannut: ”Lapsen hymy kylmänä syysaamuna.”

Isille on omistettu vain päivä vuodesta, mutta lehtiä lukiessa huomaa, että maailmassa isiä on paljon. Suurimmaksi osaksi mediasta on kuultu pelkkää pahaa: yksi isä raiskasi tyttärensä, toinen tukisti poikaansa ja kolmas tappoi koko perheen. Avioeron jälkeen isä saa usein viettää vähemmän aikaa lasten kanssa kuin äiti ja työnarkomaani-isistä kuulee useammin kuin -äideistä. Tästä kaikesta huolimatta yleinen isäkäsitys on positiivinen. Mielikuvissamme isät ovat isoja ja turvallisia, pystyvät ratkaisemaan kaikki ongelmat, auttavat läksyissä ja opettavat rahan käytön jalon taidon. Isät ehdottomasti ansaitsevat päivänsä marraskuun toisena sunnuntaina.

Mukavaa isänpäivää kaikille isille!

Maija Koivistoinen

Keskustelu

Tossa se valitettavasti juo viinaa ja kusee ohi pöntön.

# Todellisuus

Eihän vaan Sinun aiheuttamastasi syystä ole kännissä ?

totuus suomalaisista isistä on tosiaan toisenlainen, ja jos mörköjen pelottelu on yksi merkittävimmistä tehtävistä niin hyvin isillä menee…

Ei ole yhtä eikä kahtakaan suomalaista isää. Meitä on moneksi.

Tuli jotenkin mieleen, etteikö tätäkään juttua pystynyt sitten julkistamaan ilman negatiivisia kommentteja isistä? How hard can it be? Kerran vuodessa positiivinen juttu.

# Maija Koivistoinen:

Kiitos yhdestä parhaimmista SKn tämän vuoden jutuista. Eipä ollut aihe likaviemäristä ongittua.
Itse sain taas kerran viettää – ihan sydän onnesta syrjällään – lämpimän ja rattoisan isänpäivän: isänä, puolisona ja isoisänä <3

Jollei joku ole kokenut, mitä vaikkapa pienen ihmistaimen öinen mörköpelko on ja millaista sen torjuminen on, paljon on häneltä jäänyt puuttumaan.

On isillakin painajaisensa, morkonsa.
Isi pelkaa etta ’vastuullinen polittiikka’ vie Suomen vessapontosta alas.
Eika henno kertoa pikkuiselleen etta tama tulee sitten makselemaan koko ikansa, myos hanen lapsensa ja lapsenlapset….vuosisatoja etta Suomi antoi kaiken muiden raiskattavaksi.
Itsenaisyytensa, kaiken varallisuutensa, vain jotta toteutettiin YLHAALTA tullutta mantraa: mita meista muualla ajatellaan.

Ja presidenttihan ilahdutti yli puolta miljonaa suomalaista:

Kaikki ne jotka aanestivat Perussuomalaista loytavat fasistin ja rasistin itsestaan.

Koko kansan presidentti, tama Tarja Halonen

Lähdössä todella kauaksi taas Isänmaan asialle.Isänpäivänä sain pojaltani (30 v) lahjaksi halauksen ja kirjan.Paremmalta ei olisi voinut tuntua.

Näitä luetaan juuri nyt