Onko nuorilla tarpeeksi tekemistä kymmenen viikon kesälomalla?

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Kesälomalla koululaisilla on paljon vapaa-aika, mutta mihin nuoret käyttäisivät sen? Joillakin tekemistä on paljon: joillain on harkat, toisella on työ, kolmas matkustaa toiseen maahan. Mutta vielä on sellaisia, joilla ei ole mitään tekemistä. Voi olla, että heillä on kavereita, joiden kanssa viettää aikaa, mutta ei välttämättä kaikilla.

Olisi hyvä, jos kesällä olisi paikka, mistä voisi löytää kavereita. Esimerkiksi kirjastossa on paljon ihmisiä, mutta siellä on kova meteli, kaikilla on kiire eikä kenelläkään ole aikaa. Toinen esimerkki on nuorisotalo. Asun Espossa Kivenlahdessa. Täällä on nuorisotalo, mutta se on kiinni koko kesän. Monet nuoret ovat kesäisin kotona pelaamassa tietokoneella tai ne, joilla  ei ole pelejä, tekemässä ihan mitä vain.

Olisi hyvä, jos oli sellainen paikka, mistä nuoret voisivat  löytää jotain tekemistä. Jos lapsilla tai nuorilla ei ole mitään tekemistä, sää voi tehdä lomasta vielä huonomman. Esimerkiksi kun kirjoitan tätä, ulkona on kylmä. Olen töissä tauolla vähän kävellyt enkä halua enää mennä ulos.

Jos nuorella ei ole tekemistä, nuori voi joutua väärille teille. Esimerkiksi hän voi löytää huonoja kavereita, aloittaa tupakanpolton tai, vielä pahempaa, juoda alkoholia. Sitten vanhemmat miettivät, että peli on pelattu. Mutta minä uskon, että jos vanhemmat katsovat nuorensa perään ja auttavat, näin ei tapahdu.

Nuorten vapaa-ajan viettoon vaikuttaa myös kulttuuri. Suomessa on paljon erilaisia kulttuureita ja perheet voivat olla rikkaita tai köyhiä, ankaria tai kilttejä. Nuoretkin ovat erilaisia: jotkut nuoret pitävät kesälomasta ja toiset eivät.

Jos vanhemmilla on aikaa ja rahaa, olisi hyvä, että perhe lähtisit lomalle ulkomaille, mutta jos ei ole rahaa eikä voi matkustaa, vanhempien täytyy itse keksiä jotain muuta tekemistä nuorille. Esimerkiksi mennä metsään katsomaan eläimiä tai puistoon.

Kesätöitä ei riitä kaikille, joten jos nuori haluaa työn, niin ei ole niin tärkeää, että siellä saa palkkaa. Vanhemmat voivat myös itse keksiä nuorille työn. Nuori voi esimerkiksi korjata jotain kotona ja vanhemmat voivat antaa siitä hänelle vähän rahaa tai jotain muuta, mistä nuori pitää. Jos nuorella on tylsää, anna hänelle työ, vaikea tai helppo, kaikki onnistuu. Tärkeää on se, että hän löytää jotain, mistä hän pitää.

Myös minä mietin, mitäs minä teen kesällä. Ihmettelin, että minulla ei ole mitään tekemistä. Nyt minulla on työpaikka yhdeksi kuukaudeksi. Työn jälkeen lähden vanhempien luo Saksaan. Kun tulen takaisin, lähden Kalajoelle  viikoksi. Mutta mieti, jos minulla ei olisi ollut mitään näistä. Joka päivä sama: herätä, syödä, nukkua. En minä haluaisi sellaista lomaa.