Odotusten täyttämiset odottakoot rauhassa

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Lokeroittain ihmisiä, verhoiltuna suurilla määrillä mielikuvia ja käyttäytymisodotuksia. Niitä minä löydän, kun kurkistan muistiini tai katsahdan bussin ikkunasta ulos.

Mielikuviin kääriminen, tai kääriytyminen, alkaa varkain. Se lähtee odotuksien täyttämisestä ja yhteisten sääntöjen noudattamisesta. Jossain vaiheessa ryhmän yksilöistä alkaa syntyä muille mielikuvia, mielikuvista odotuksia ja odotuksien rikkomisesta älähdyksiä, hämmennystä ja säikähdys sille, joka teki ”väärin”. Ryhmä alkaakin syöttää henkilökohtaisia, hiljaisia sääntöjä jokaisen yksilön kohdalle. Koska meille on opetettu, että sääntöjen noudattaminen on hyväksi, saatamme täyttää liiankin helposti ja mukisematta myös ryhmän asettamat henkilökohtaiset odotukset.

Vaikka kokisimme olevamme täysin omia itsejämme, monesti käy kuitenkin niin, ettemme huomaakaan mihin hiljaisiin odotuksiin pyrimme vastaamaan. Se ei ehkä tee meistä muita kuin olemme, mutta se rajoittaa sitä, mitä itsessämme näemme ja näytämme. Se syö persoonan osia.

Aivoissa itää rikollinen lause: ”Mitä muutkin tästä ajattelevat?”. Se juurtuu nopeasti ja syvälle, Nöyryytetty Pää on sille oiva kasvualusta. Se leviää helposti kaikille elämänalueille ja löytää paikkansa Ajatusten Puheenjohtajana. Lopulta muut ajatukset saavat puheenvuoron vasta Johtajansa luvalla. Jos ovat saadakseen. Moni ajatus voikin jäädä ajattelematta ja ilman niitä moni teko tekemättä.

Katselen suurella mielihyvällä ihmisiä, jotka eivät päästä moisia ajatustenvaltaajia päähänsä, ja ilahdun, kun huomaan että joku pääsee sisukkaalla tuuletuksella sellaisesta eroon. Olemisen vapautta ei saa kuitenkaan käyttää hyväkseen muiden kustannuksella. Joskus nimittäin näkee sellaista, että joku kohtelee toista ihmistä loukkaavasti perustellen sen sillä, ettei välitä mitä toinen itsestään ajattelee. Sääntö muiden kunnioittamisesta koskee aina kaikkia, eikä sitä sovi unohtaa. Jokaiselle tekee sen sijaan hyvää etsiä käsiinsä ne omat, hölmöt sääntönsä, joita ehkä vahingossakin noudattaa, ja kertoa niille, kuka itse asiassa on. Lopuksi nuo rajoitteet voi litistää vaikka hyiseen syyslätäkköön. Pienen pyörityksen ja prosessoimisen jälkeen ne haihtuvat lopulta ilmaan ja satavat Harmillisuuksien Hautuumaalle.