Nykyajan nuorilla on niin helppoa

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Nykyajan nuorilla on niin helppoa. Elellään vanhempien rahoilla eikä edes herätä lauantaiaamuna kahdeksalta haravoimaan.

Kun nykyajan nuori saa opiskelupaikan hyvästä lukiosta kaukaa kotoa ja muuttaa Helsinkiin soluasuntoon lähes vuoden asunnonhakemisen jälkeen, hän on hemmoteltu piloille. Miksei jäänyt siihen lähilukioon, niin ei tarvitsisi itkeä vuokra-asumisen hankaluuksia.

Toisaalta, jos nykyajan nuori asuu vanhempien luona toisen asteen opiskelujen ja ehkä vielä armeijankin ajan, hän on laiska. Ei edes pyri itsenäistymään ja ottamaan vastuuta.

Nykyajan nuoren pitäisi mennä töihin, varsinkin sen yksinasuvan. Ei tarvitsisi pelkillä sossun rahoilla elellä. Eikä niitä sossun tukia saakaan, jos tekee tarpeeksi/liikaa töitä. Silti töitä olisi tehtävä, sillä opinto- ja asumistuki yhdessä riittävät juuri ja juuri soluasunnon vuokraan.

Ai et käy iltatöissä lainkaan? Vaikka olet koulussa vain 8.10-16.15 joka päivä ja teet sen jälkeen läksyt, luet kokeisiin, käyt kaupassa, laitat ruokaa, siivoat, hoidat vastuutehtäviä, yrität pitää peruskuntoa yllä urheilemalla, yrität nähdä edes silloin tällöin ystäviäsi ja nukut kuusi tuntia yössä? Etkä silti käy iltatöissä.

Kesätöitä sentään on, juhannuksesta eteenpäin. Kesäkuu menee kesälukiossa. Tosin kesätöiden palkka on alle 8 euroa tunti, mutta sitä on tehtävä mitä saa, muuten voi jäädä kokonaan ilman.

Abivuosi se vasta helppo on, ei koulusta tietoakaan. Ei tarvitse kuin kirjoittaa viisi ällää, niin sillähän pääsee kaikkialle. Ai et kirjoita matematiikkaa? Ei sinusta sitten voi lääkäriä tulla. Ai humanistiko olet? Ei sillä työllisty, turha vaiva.

Nykyajan nuori valittelee väsymystä. Yritä edes, mene töihin, hyödytä kansantaloutta. Lehdet uutisoivat nuorten masentuneisuuden lisääntymisestä, alkoholinkäytön lisääntymisestä, uupumisesta.

Yritä edes.

Abikevät menee töissä sekä lukiessa kirjoituksiin ja pääsykokeisiin. Opiskelupaikkaa ei irtoa lukemisesta huolimatta. Asunto menee alta, täytyy opiskella asuakseen opiskelija-asunnossa. Töitä saa jos saa, mutta palkka ei riitä korkeamman vuokran maksamiseen, täytyisi tehdä kahta työtä. Opintotuki loppuu, samoin matkakortin opiskelija-alennus.

Ai välivuosi? Ajattelisit joskus muitakin kuin itseäsi, katso elämääsi! Välivuosi, humanistiset opinnot, äitiyslomat, sairasloma burn-outin takia (tekosyy laiskuudelle). Ajattelitko jäädä varhaiseläkkeelle nelikymppisenä ja asua talvet Thaimaassa?

Minä olen hemmoteltu nykyajan nuori. Kiitän teitä äiti ja isä pilalle hemmottelun jaloimmasta muodosta, kuukausittaisesta ruokarahasta. Lupaan joskus tulla teille haravoimaan.