Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Nuorten kesätyöt ovat kiven alla

Tarmo Ylhävuori
Blogit Megafoni 7.5.2013 12:30

On liki yhtä todennäköistä voittaa lottovoitto yhdellä rivillä pelatessa kuin saada Helsingin kaupungilta 16–17-vuotiaille suunnattu kesätyöpaikka. Tulos väistämättäkin masentaa kesätyöpaikkaa hakevan mielen.

Kesätyöpaikan haku on varsinkin alle 18-vuotiaana melkoista uhkapeliä. En väitä, etteikö aikuisenakin työn hakeminen ole haastavaa, mutta erityisen vaikeaa se on kokemattomalle nuorelle.

Nuorella ei ole yleensä ehtinyt kummoisesti kertyä aiempaa kokemusta työstä tai sen hakemisesta. Työnantajat kuitenkin arvostavat työkokemusta, ja joidenkin kesätyöpaikkojen saamiseen edellytetään jopa aiempaa kokemusta. Miten nuorella voisi olla työkokemusta, jos hän ei ole saanut sitä ensimmäistäkään kesätyötä?

Aikaisin keväällä pitäisi olla aktiivisena hakemassa mahdollisimman moneen kesätyöpaikkaan, sillä mitä enemmän kirjoittaa hakemuksia sitä todennäköisempää on tietysti saada kesätyöpaikka. Hain itse yli 40 kesätyöpaikkaan. Valehtelematta hakemusten kirjoittamiseen meni useita tunteja.

Nuorilla ei ole kovin montaa eri vaihtoehtoa, mistä hakea kesätöitä. Kunnat ovat isoimpia työnantajia, joka palkkaavat nuoria. Lisäksi jotkin yritykset, kuten SOK ja Kesko ottavat nuoria esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluun. Pienemmät yritykset palkkaavat vain muutamia nuoria.

Ennen vanhaan nuori saattoi tehdä kesätyönä liki samaa työtä kuin aikuinenkin. Tiukentuneen työlainsäädännön, yritysten heikentyneen taloustilanteen johdosta ja negatiivisten mielikuvien perusteella alaikäisiä palkataan kesätöihin entistä nihkeämmin.

Kesätyön haussa oleellisia ovat aikaisemmin luodut suhteet. Ilman suhteita kesätöiden haku on erittäin haastavaa, sillä silloin pitäisi saada oma työhakemus erottumaan edukseen. Paljon helpompaa on päästä vanhemman työpaikalle kesätöihin kuin saada kesätyö vapailta työmarkkinoilta.

Tänä vuonna Helsingin kaupunki jakoi sosiaali- ja terveysviraston sekä varhaiskasvatusviraston kesätyöpaikat arpomalla. Näiden kesätöiden haussa työhakemuksella ei ollut väliä, vaan onni ratkaisi.

Miksi olisi tärkeää, että nuori saisi kesätöitä? Kesätyössä nuori pääsee konkreettisesti tutustumaan työelämään. Työelämään tutustumisen kaltaiset harjoittelut eivät anna yhtä realistista kuvaa työelämästä kuin kesätyö.

Moni nuori tietysti haluaisi kesätyön myös rahan takia. Nuorilla on monenlaisia isompiakin menoja, joihin rahaa tarvitsi. Lukiokirjat vievät melkoisen summan lukion kolmen vuoden aikana ja ehkä 18-vuotiaana haluaisi ajokortinkin.

Kaikista tärkein työstä saatava ansio on kuitenkin työtodistus. Etenkin nuorelle työtodistus on mittaamattoman arvokas. Positiivinen työtodistus on nuorelle avain seuraavaan kesätyöpaikkaan ja sitten isompana oikeaan työpaikkaan.

Olen onnekas, kun sain ensi kesäksi kesätyön Helsingin kaupungilta. Tänäkin vuonna tuhannet nuoret työnhakijat eivät saa mistään kesätöitä.

Veikkauksen nettisivujen mukaan lottovoiton todennäköisyys yhdellä rivillä on 3,1%. Helsingin kaupungin 16–17-vuotiaiden kesätyöpaikkoihin lähetettiin viime vuonna 30 536 hakemusta ja noin 1000 nuorta sai kesätyöpaikan. Silloin yhden kesätyöhakemuksen lähettämällä todennäköisyys saada työpaikka kaupungilta oli noin 3,3%.

Tarmo Ylhävuori

Keskustelu

Jaa että kiven alla? Muuan tuntemani poika oli 15-vuotiaana TET-harjoittelussa pääkaupunkiseudulla isossa firmassa, ja siellä sanoivat, että sitten tulet meille kesätöihin kanssa (vaikka ikärajana oli 18v). Poika teki työtä käskettyä, ja on samassa firmassa jo seitsemättä kesää kesätienesteillä, ylennettynä tietysti vaativampiin tehtäviin. Pikkuveli pääsi veljen maineen avittamana samaan firmaan, ja on siellä jo viidettä kesää. On se vähän kyvyistä ja asenteestakin kiinni.

Aiemmin luoduilla suhteilla on toki suuri merkitys työnhaussa. Kaikilla kuitenkaan näitä suhteita ei ole, jolloin kesätyön haku ei ole kovin helppoa. Oma TET-paikkani esimerkiksi ei voi ottaa ilman alan koulutusta kesätöihin. Vaikka kykyjä olisi ja asennetta riittäisi, niin siltikään sillä ei aina saa sitä kesätyötä. Kesätyöpaikkoja on vain yksinkertaisesti liian vähän nuorille.

Näitä luetaan juuri nyt