Nuoret puuttuivat EU:n nuorisokonferenssin estradilta

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Zahra Karimy

Suomen EU-puheenjohtajakausi alkoi nuorisokonferenssilla Helsingin Katajanokalla heinäkuun alussa.

Tavoitteena oli edistää vuorovaikutusta nuorten ja päättäjien välillä. Konferenssin teema oli nuorisotyön kehittäminen.

Konferenssi oli todella mielenkiintoinen. Seminaarissa oli viisi erilaista työpajaa, joissa käsiteltiin nuorisotyön kehitystä. Tapasin kolmen päivän aikana nuorisodelegaatteja eri Euroopan maista. Puhujiksi oli kutsuttu tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, Euroopan nuorisopolitiikan professori Howard Williamson, Euroopan komission koulutus-, kulttuuri-, nuoriso- ja urheilukomissaari Tibor Navracsics sekä muita tutkijoita ja päättäjiä.

Valitettavasti vuorovaikutus osallistujien ja päättäjien välillä jäi vähäiseksi. Olisin halunnut enemmän nuoria kertomaan omista asioistaan ja elämästään. Lisäksi olisin toivonut enemmän nuorten ja päättäjien välistä keskustelua. Sillä tavalla nuorten mielipiteet olisi voitu ottaa oikeasti huomioon. 

Tuntui oudolta, että suurin osa puhujista ja panelisteista olivat keski-ikäisiä. Kun keskustellaan nuorten elämästä, olisi hyvä, jos jotkut puhujat olisivat itse nuoria. Hehän ovat oman elämänvaiheensa asiantuntijoita. 

Monet nuorisodelegaatit eri puolilta Eurooppaa olivat pettyneitä siihen, että nuoria ei osallistettu tarpeeksi. Yleisöpuheenvuoroissa toivottiin, että nuoret olisivat mukana keskustelussa, joka liittyy heihin.

Toivoisin, että seuraavassa nuorisokonferenssissa Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa otettaisiin nuoret paremmin huomioon. Nuorten osallisuus paranisi sillä, että puhujiksi pyydettäisiin enemmän nuoria. Sillä tavalla myös nuoria koskevat päätökset voisivat olla parempia.

Olisimme kaivanneet konferenssiin enemmän kaltaistemme nuorten tarinoita ja kokemuksia nuorisotyöstä. Kuvassa Zahra Karimy puhumassa nuorille  EU:n konferenssin osallistujille. /KUVA: Hanna Oskarsson.