Nuoret kuskit tiukempaan valvontaan

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Ajokortti hankitaan usein heti 18-vuotiaana. Sen hankkiminen ei kestä kauaa – nopeimmillaan kortin voi saada kuukaudessa. On pelottavaa ajatella, että näin lyhyen ajan jälkeen ajokortillisella nuorella on kaikki oikeudet ajaa liikenteessä.

Tilastot kertovat, että nuorten kuljettajien kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Lisäksi kaikista nuorten kovavauhtisista liikenneonnettomuuksista 50 prosenttia sattuu nimenomaan juuri ajokortin saaneille.

Minkälaisia parannuksia voitaisiin tehdä, että nuorten ajaminen olisi turvallisempaa?

Helpointa olisi laittaa auton takaikkunaan laput, joista ilmenisi, että kuljettajana on tuore kuski. Laput olisivat pakollisia kaikille alle vuoden autoa ajaneille. Näin turvallisuus lisääntyisi, kun ainakin takana oleva kuljettaja osaisi varautua epävarmempaan ajotyyliin. Nyt on olemassa varoituskolmioita, jotka viestivät, että kuljettajana on vasta ajokorttiaan suorittava henkilö: miksei vastaavalla tavalla voitaisi turvata liikennettä myös jonkin aikaa kortin saamisen jälkeen?

Hankalampaa olisi ottaa käyttöön laki, joka velvoittaisi, että uusi kuljettaja ei saisi ajaa vuoteen yksin ilman, että pelkääjän paikalla istuisi kokenut kuski.Tämä varmasti edistäisi liikenneturvallisuutta. Toinen asia on kuitenkin se, kenellä olisi mahdollisuus pitää aina mukana tällaista henkilökohtaista avustajaa.

Entä jos annettaisiin uusien kuskien ajaa vain autoja, joilla ei olisi mahdollisuutta saavuttaa 100 km/h suurempaa nopeutta? Moottoriteiden nopeusrajoitukset ovat kesäisin 120 km/h, mutta mitä, jos ensimmäisenä ajovuotena ei sallittaisikaan ajaa niin kovaa? Näin kuljettaja voisi totutella ajamiseen pienemmillä nopeuksilla, mikä taas voisi johtaa alhaisempiin ajonopeuksiin myös jatkossa. Tehokasta olisi myös ottaa yleisesti käyttöön alkolukoilla varustetut autot. Monet nuoret hyppäävät humaltuneina rattiin, jolloin useimmat auto-onnettomuudet tapahtuvat.

Uudistusten tekemiseen kuluisi valtavasti rahaa, mutta näin säästäisimme ihmishenkiä. Voisiko rahaa paremmin sijoittaa?