Netikettiä Facebookissa

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Kirjautuessani Facebookiin ihmettelen aina minulle tulleiden kaveripyyntöjen määrää. Nytkin kaveripyynnön on lähettänyt 15 henkilöä, joista tunnen vain yhden.

Kaveripyyntöjä tuntemattomilta saapuu melkein päivittäin. Esimerkiksi viime viikolla sain kaveripyynnön tuntemattomalta tytöltä, jonka tiedoista näkyi että hän opiskelee koulussani. En hyväksynyt. Kuulin, että tyttö oli esittänyt kiusallisia kysymyksiä tututuilleni, ja myöhemmin selvisi, ettei häntä ole olemassakaan. Hän oli nettihäirikön kehittelemä mielikuvitusihminen. Ihmettelin, kuinka laajan kaveripiirin hän oli kuitenkin kerännyt, vaikka kukaan ei ollut koskaan kuullutkaan hänestä.

Antropologi Robin Dunbar on arvioinut, että ihminen ei pysty hallitsemaan kunnolla enempää kuin noin 150 ihmissuhdetta (lukua kutsutaan ”Dunbarin luvuksi”). Monet tuttuni ovat keränneet yli 500 kaveria, joista ilmeisesti eivät tunne suurinta osaa. Pidetäänkö Facebook-kavereiden määrää jonkinlaisena sosiaalisuuden mittana, vai miksi täysin tuntemattomien kaveripyyntöjä hyväksytään? Eräskin kaverini harmitteli, että hänen 120 kaveriaan on liian vähän, pitäisi hankkia enemmän. Ehkä varsinkin nuoret hyväksyvät kaikki kaveripyynnöt saadakseen lukumäärältään mahdollisimman suuren kaveripiirin ja sillä sosiaalista hyväksyntää.

Facebook tuntuu niin tutulta ja turvalliselta, että sinne voi helposti vuodattaa uudet kuulumiset joka päivä. Kuvien laittoa pitäisi mielestäni kuitenkin harkita tarkemmin. Ennen kuin julkaisee hauskoja otoksia lauantaisista bileistä tai perheen yhteisestä lomamatkasta, kannattaa miettiä, keille kaikille ne näkyvät. Vaikka Facebookiin laittaisi yksityisyysasetukseksi ”näkyy vain kavereille”, ei siitäkään ole apua, jos hyväksyy kaikki saapuneet kaveripyynnöt.

Netikettikin on hyvä muistaa kuvia julkaistessa. Muiden henkilötietojen levittäminen on kielletty. Vaikka en ole ikinä laittanut Facebookiin yhtäkään kuvaa itsestäni, minusta löytyy kymmeniä kuvia ystävieni laittamana. Koska kuva näkyy kaikille kuvan ottajan kavereille, en voi kontrolloida, mitä kuvia minusta näkyy ja keille kaikille. Tietenkin voin poistaa nimeni merkinnän kuvasta tai ilmiantaa sen, mutta yleensä silloin on jo liian myöhäistä. Moni on nähnyt jo kuvan.

Facebook on maailman suosituin sivusto, eikä syyttä. Sen avulla on helppoa jutella ystäville ympäri maailmaa. Kuvia ja kuulumisia on hauska levittää, kunhan muistaa kunnioittaa muiden yksityisyyttä. Sitä paitsi oikea elämä on toisaalla.