Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Näytösnuuska huulessa

Helmi Rantala
Blogit Megafoni 12.3.2012 11:37

Sen huomaa. Rauhattomuus etenee hyökyaallon lailla luokan poikki heti ensimmäisellä tunnilla. Kun viimeinen tunti on ohi, tuntuu, että salaisuus on jo kaikkien huulilla. Bussin numerotkin ovat selvillä. Matka kulkee koulusta suoraan kaverin luo. Myyjän laukussa on se, mistä koko päivä on nyt hölisty – nuuskakiekot.

Kiekkokaveri on lätkätreeneistä tuttu. Maku ei kuulemma miellyttänyt ja kaveri päätyi myymään kelpo kauppatavaransa halpaan hintaan eteenpäin. Ruotsista nuuskaa ostaneelle 14-vuotiaalle oli jäänyt muitakin makuvaihtoehtoja matkamuistoksi.

Väitän, ettei äsken kertomani ollut monellekaan yllätys. Kouluterveyskysely kertoo, ettei 14-18-vuotiaiden poikien nuuskaaminen ole lainkaan epätavallista. 14% 14-vuotiaista ja 39% 18-vuotiaista pojista on kokeillut nuuskaa.

Illalla luistelukentän pukuhuoneessa nuuskaa aiemmin ostanut poika saa sankarin vastaanoton. Tusina nuoria hiljentyy kuuntelemaan nuuskaamisen ensikokemuksia.

”Ensin vähän huimas ja meinasin kaatua, mutta kyllä se sitten meni ohi.”

Leimaudun tietämättömäksi, kun selviää, ettei tilassa ole vain yhtä nuuskan tykittäjää. Nuuskan karkkiversio ”leikkinuuskakin” on selvästi kova juttu.

Julkisesti nuuskaa kannattavat ainakin RKP:n Henrik Lax ja Astrid Thors, rap-idolit Jare ja VilleGalle ja kiekkoilijoiden kavalkaadista mm. Timo Jutila. Myös prinsessa Madeleinen on huhuttu nuuskaavan, mutta hovi tietysti kieltää asian jyrkästi. Jo meillä nuorilla on siinä iso joukko esikuvia, joista pitää vain valita mieleisensä.

Nuuska vaikuttaa olevan tabuaihe ja sen avoimeksi käyttäjäksi voi ilmoittautua vain, jos on pokkaa tulla keskustelun aiheeksi. Avoimella nuuskaajalla täytyy olla tarpeeksi valtaa omassa yhteisössään, niin myös kertomallani pojalla. Näin henkilö välttää tuomituksi tulemisen. Vallan ja tuomitsemattomuuden ansaittuaan nuuskaaja lähenteleekin jo esikuvaa.

Minusta tuntuu, että nuuskan käyttöä ei oikeasti haluta estää.

EU:n myötä Suomeen tuli uusia nuuskaa koskevia lakipykäliä. Yksityishenkilö saa tuoda, vaikkapa ruotsinlaivalta, mukanaan edelleen puolitoista kiloa nuuskaa. Nuuskan myynti on kuitenkin kiellettyä Suomessa ja varsinkin alle 18-vuotiaille on asetettu tiukat rajat. Silti asiaa tunnutaan katsovan sormien läpi.

Luulen, että muutamallekin opettajalle selvisi asia parin päivän aikana. Kukaan heistä ei kuitenkaan ryhtynyt suoriin toimenpiteisiin.

Pahimman kohun jälkeen poika on kuitenkin lopettanut nuuskaamisen, sillä se ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta.Vielä katuessaankin poika pelkää käräytystä. Hänen mukaansa mahdollinen käräyttäjä olisi joku häntä läheltä seuraava ihminen, muttei kuitenkaan lähin ystävä. Jos lyhyeksi jäänyt nuuskakokeilu selviäisi vanhemmille, olisi seurauksena kuulemma ainakin kotiaresti ja rahattomuus.

Huomaan, että olisin sopiva käräyttäjäkandidaatti. Kun kysyn, miksi poika kuitenkin kertoo minulle nuuskaseikkailustaan, vastaus on kovin tuttu: Hän tahtoo estää muiden tyhmyydet. Kertomalla nuorille katuvista nuuskan käyttäjistä, olisi hänen oman nuuskauksensakin voinut kuulemma estää.

Tätä ei kuitenkaan kuulla luokassa istuvien kaverien kuullen – voisihan nuuskalla pinnalle noussut idoli rysähtää kertaheitolla alas.

Helmi Rantala

Keskustelu

Kärkäs ja tuore näkökulma olisi ollut vaatia nuuskaa laillistamista. Nuuskan myyntikielto on kaiken pahan alku ja juuri. Ilman kieltoa nuuskaamisessa olisi huomattavasti vähemmän hohtoa. Se ei kiehtoisi nuoria niin kuin nyt. Tyttöjen nuuskaaminen on räjähtänyt käsiin.
Itse olen käyttänyt nuuskaa 24 vuotta ja viime vuonnakaan ei hammaslääkärini huomannut mitään muutoksia suussani. Päinvastoin kehui miten voi olla näin vähän hammaskiveä ja kiille hampaissa näin vahva, reikiäkään ei ollut. Lääkäri oli tuttuni ja tarkastuksen jälkeen vaatimalla vaadin, että hän sanoisi jotain negatiivista, ei pystynyt sanomaan. Kysyin etkö olisi voinut kritisoida nuuskaamistani. Siitä vasta kalapaliikki syntyi: ”Käytätkö sinä nuuskaa? Näytäppä nyt vielä” Siinä sitä sitten tehtiin toinen tarkistus. Tuloksetta.
Nuuska takaisin hyllyovien taakse.
Valtio on menettänyt niin paljon verotuloja ettei kehtaa edes laskea. Kun kielto tuli voimaan purkki maksoi 29,90 markkaa ja suurin osa nuuskasta ostettiin kioskeista. Nyt katkeamattoman käytön aikana, eli saatavuus ollut hyvä, en ole kertaakaan maksanut purkista yli neljää euroa.

@raumlaine

Yksittäiset anekdootit ovat merkityksettömiä. Yhtälailla lienee mahdollista löytää puoli vuosisataa polttanut kejtutupakoija joka ei ole sairastunut keuhkosyöpään, mutta tällaisen henkilön olemassaolo ei silti tekisi tyhjäksi havaintoja, jotka vahvasti osoittavat että tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää ym sairauksia.

Toimittaja kuvasi todellisen ongelman hyvin. Nuuskan käyttäminen on tupakkalaissa määritelty ”tupakoinniksi” eli kaikki koulualueen tupakointikiellot koskevat myös nuuskan käyttämistä. Jos oppilaalla (tai opettajalla) on nuuska huulessa missä tahansa koulun alueella, jokaisella opettajalla on virkavelvollisuus puuttua asiaan välittömästi teon havaittuaan.

Nuuskakielto on yksi kaikkein typerimmistä suomalaispoliitikkojen EU-myötäilyistä. Kuten kaikki fiksut ihmiset tietävätkin, se palvelee vain ja ainoastaan ylikansallisten tupakkafirmojen markkinointia. Kun nuuska on lakaistu maton alle, voidaan olettaa poltettavien tupakkatuotteiden menevän kaupaksi niillekin, jotka muuten nuuskaisivat, voihan piipputupakasta suhteellisen yksinkertaisella, joskin aikaa vievällä tavalla valmistaa ihan kelvollista nuuskaa.
Niin kauan kuin poltettavan tupakan myynti on sallittua, pitäisi nuuskankin olla. Pitäisikö näitä tuotteita varten perustaa erillisiä myymälöitä, olisi paljon aiheellisempi kysymys. Ehkäpä se, ettei R-kioskilta saisi röökiä, olisi aika paljon kansanterveyttä edistävämpi uudistus kuin kaikin tavoin älytön nuuskakielto.

Jostain syystä tämä iljettävä tapa , joka on paljon pahempi ongelma kuin jokin energiajuomien juominen nuorisolle, on RKP:n erityisessä suojeluksessa.

@tieteellinen metodi
odotinkin tätä. en lähde vääntämään tämän enempää. Kirjoitushan kertoo yhdestä ”lätkä pojasta”. Sopiiko se ja voiko siihen vastata yhdellä?

Suomi on lakiuskovaisten maa, mutta on kaksi poikkeusta, joita tämä usko ei kosketa: kuningas alkoholi ja tupakkatuotteet. Niiden välittäminen lapsille on ihan ok, eikä juuri ketään kiinnosta, vaikka jopa niiden hallussapito on kielletty alaikäisiltä. Tämä johtuu siitä, että nuo kaksi ovat isolle osalle suomalaisista maailmankaikkeuden kaksi ainoaa tunnettua nautintoainetta ja ovat siten pyhiä.

Näitä luetaan juuri nyt