Näytösnuuska huulessa

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Sen huomaa. Rauhattomuus etenee hyökyaallon lailla luokan poikki heti ensimmäisellä tunnilla. Kun viimeinen tunti on ohi, tuntuu, että salaisuus on jo kaikkien huulilla. Bussin numerotkin ovat selvillä. Matka kulkee koulusta suoraan kaverin luo. Myyjän laukussa on se, mistä koko päivä on nyt hölisty – nuuskakiekot.

Kiekkokaveri on lätkätreeneistä tuttu. Maku ei kuulemma miellyttänyt ja kaveri päätyi myymään kelpo kauppatavaransa halpaan hintaan eteenpäin. Ruotsista nuuskaa ostaneelle 14-vuotiaalle oli jäänyt muitakin makuvaihtoehtoja matkamuistoksi.

Väitän, ettei äsken kertomani ollut monellekaan yllätys. Kouluterveyskysely kertoo, ettei 14-18-vuotiaiden poikien nuuskaaminen ole lainkaan epätavallista. 14% 14-vuotiaista ja 39% 18-vuotiaista pojista on kokeillut nuuskaa.

Illalla luistelukentän pukuhuoneessa nuuskaa aiemmin ostanut poika saa sankarin vastaanoton. Tusina nuoria hiljentyy kuuntelemaan nuuskaamisen ensikokemuksia.

”Ensin vähän huimas ja meinasin kaatua, mutta kyllä se sitten meni ohi.”

Leimaudun tietämättömäksi, kun selviää, ettei tilassa ole vain yhtä nuuskan tykittäjää. Nuuskan karkkiversio ”leikkinuuskakin” on selvästi kova juttu.

Julkisesti nuuskaa kannattavat ainakin RKP:n Henrik Lax ja Astrid Thors, rap-idolit Jare ja VilleGalle ja kiekkoilijoiden kavalkaadista mm. Timo Jutila. Myös prinsessa Madeleinen on huhuttu nuuskaavan, mutta hovi tietysti kieltää asian jyrkästi. Jo meillä nuorilla on siinä iso joukko esikuvia, joista pitää vain valita mieleisensä.

Nuuska vaikuttaa olevan tabuaihe ja sen avoimeksi käyttäjäksi voi ilmoittautua vain, jos on pokkaa tulla keskustelun aiheeksi. Avoimella nuuskaajalla täytyy olla tarpeeksi valtaa omassa yhteisössään, niin myös kertomallani pojalla. Näin henkilö välttää tuomituksi tulemisen. Vallan ja tuomitsemattomuuden ansaittuaan nuuskaaja lähenteleekin jo esikuvaa.

Minusta tuntuu, että nuuskan käyttöä ei oikeasti haluta estää.

EU:n myötä Suomeen tuli uusia nuuskaa koskevia lakipykäliä. Yksityishenkilö saa tuoda, vaikkapa ruotsinlaivalta, mukanaan edelleen puolitoista kiloa nuuskaa. Nuuskan myynti on kuitenkin kiellettyä Suomessa ja varsinkin alle 18-vuotiaille on asetettu tiukat rajat. Silti asiaa tunnutaan katsovan sormien läpi.

Luulen, että muutamallekin opettajalle selvisi asia parin päivän aikana. Kukaan heistä ei kuitenkaan ryhtynyt suoriin toimenpiteisiin.

Pahimman kohun jälkeen poika on kuitenkin lopettanut nuuskaamisen, sillä se ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta.Vielä katuessaankin poika pelkää käräytystä. Hänen mukaansa mahdollinen käräyttäjä olisi joku häntä läheltä seuraava ihminen, muttei kuitenkaan lähin ystävä. Jos lyhyeksi jäänyt nuuskakokeilu selviäisi vanhemmille, olisi seurauksena kuulemma ainakin kotiaresti ja rahattomuus.

Huomaan, että olisin sopiva käräyttäjäkandidaatti. Kun kysyn, miksi poika kuitenkin kertoo minulle nuuskaseikkailustaan, vastaus on kovin tuttu: Hän tahtoo estää muiden tyhmyydet. Kertomalla nuorille katuvista nuuskan käyttäjistä, olisi hänen oman nuuskauksensakin voinut kuulemma estää.

Tätä ei kuitenkaan kuulla luokassa istuvien kaverien kuullen – voisihan nuuskalla pinnalle noussut idoli rysähtää kertaheitolla alas.