Naiset vs miehet

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Pienestä pitäen olen huomannut miten tyttöjä ja poikia kohdellaan eri tavoin. Nyt taas on ollut paljon puhetta siitä, miten huonosti miehillä onkaan asiat. Jotkut teksteistä suuttuttaa. Mutta pitäisikö niiden?

Kirjostossa käydessäni silmiini pomppasi Henry Laasasen kirjoittama Naisten seksuaalinen valta. Kirja kertoo sukupuolten välisestä tasa-arvosta, siitä miten naisilla onkin käsittämätöntä valtaa. Luin pari sivua eteenpäin ja tulin hyvin vihaiseksi. Miksi? Kirja tuntui syyttävän minua henkilökohtaisesti; käytänkö minä muka seksuaalisuuttani väärin?!

Mutta entäpä feministiset teokset? Olen lukenut puheenvuoroja feminismistä ja naisten oikeuksista, eivätkö ne sitten ole yhtä syyttäviä? En osaa ajtella tätä miehen näkökulmasta, mutta voin kuvitella, että ”tulta munille!” otsikko saattaa tuntua hyvin hyökkäävältä. Ehkäpä sen takia monet ihmiset kuvittelevatkin feministit liioitteleviksi miesten vihaajiksi. Onko näin?

Tasa-arvokeskustelu tuntuu jakautuvan aina asetelmaan miehet vastaan naiset. Milloin miehillä menee huonommin ja milloin naisilla. Keskustelussa heitetään turhaa provokaatiota, josta syntyy vain vihaista syyttelyä, eikä konkreettisia asioita saada päätettyä. Henry Laasasen kirjassa oli luku, joka kertoi, että naisen on ehkä vaikeampi ymmärtää tätä kirjaa. Mutta voiko naisten seksuaalisesta vallasta puhua ilman naisia? Mitä jos paneutuisimme tähän ongelmaan yhdessä?

Onko meillä pakko olla mies- ja naisasia järjestöjä? Syyttelystä syntyy vain sota, jota kukaan ei halua. Jospa me kaikki alkaisimme luomaan tasa-arvoista yhteiskuntaa yhdessä, enemmän mielipiteitä, enemmän vaihtoehtoja! Voisimme perustaa ryhmiä, jossa miehet ja naiset miettisivät yhteisiä ongelmia ja niihin ratkaisuja. Epätasa-arvo ei ole pelkästään naisten tai miesten luomaa, vaan koko yhteiskunnan, jonka ajattelutapoja pitäisi muuttaa. Miten se tapahtuu, sitä voisimme kaikki miettiä yhdessä.