Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Moderni perhe

Emilia Ahopelto
Blogit Megafoni 13.11.2012 14:42

Juhlapyhät eivät ole minulle koskaan perhejuhlia, koska en koskaan saa perhettäni saman pöydän ääreen. Joskus jos kaikki istuvat saman pöydän ääressä, voi syntyä todellinen helvetti, ja silloin toivoisin pääseväni adoptioon. Perhettään ei voi valita, mutta ystävät voi, sanoo eräs sanonta. Onko todella näin? En väitä, että haluaisin oikeasti vanhemmistani tai isovanhemmistani eroon. Olen onnellinen sekä äitini että isäni puolelta tulevista perheistä.

Pitääkö perheen tarkoittaa aina romanttista suhdetta ja yhteisiä tai toisen omia lapsia? Voiko perheen perustaa tuosta vain – vähän kuin yrityksen – ja olla onnnellinen?
Meitä asuu nyt saman katon alla kaksi. En olisi uskonut tätä vielä vuosi sitten, mutta jos juuttuu Yleisradiossa hissiin puoleksi tunniksi uuden ihmisen kanssa, siinä voi mieli muuttua monessa asiassa.

Jaamme saman asunnon sekä tavarat, ostamme yhdessä kotiin ruokaa sekä tarvikkeita ja tarvittaessa annamme toiselle rahaa. Meitä yhdistää horoskooppimerkki, huumorintaju, musiikkimaku sekä jonkinasteinen kahdenkympinkriisi. Olemme erilaisia monessakin asiassa, mutta suuret linjat jaamme yhdessä. Emme ole riidelleet vielä kertaakaan. Jokin viikko sitten totesin itsekseni, että taidamme olla kämppikseni, punatukkaisen oululaisen kanssa jonkinlainen perhe.

Lähes perheellisiä ryhmiä voi muodostua myös harrastusten kautta ja perheeseen voi adoptoitua. Pitkäaikaisen ystäväni isä kuulemani mukaan halusi laittaa ylioppilaskuvani esille; hän on kysellyt milloin tulen käymään heillä.

Orpona ei tarvitse koskaan olla. Perheen löytää aina – joskus ihan vahingossakin. Tällaisia modernia perheitä ei vain tunnusteta yhteiskunnallisesti. Ehkä jonain päivänä vielä?

Emilia Ahopelto

Keskustelu

Jaa-a, perhekäsitystä laajennetaan nyt sitten
Tas-arvoisuus on päivän sana, en vain usko kaiken ”tasaisuuden” paremmuuteen!

Mikä on perhe?
Isä äiti ja ,lapset muodostavat mielestäni ydinperheen, joka on yhteiskunnan tukipilari
Kun tulee avio-ero, joskus välttämätön , esim väkivaltaisuuden takia, perhe rikkoutuu
Lapset ovat yhteiskunnan tulevaisuus, se valtio, jossa synty vähän lapsia ,on tuhoon tuomittu

Mielestäni samaa sukupuolta olevat yhdessä asuvat eivät ole perhe
Vaikka ”synkkaisi” kuinka hyvin!
Kaikki on kohta ”nykymodernissa” maassamme yhtä mössöä, asiat hämärretään,
nimiä muutetaan, luullaan ettei absoluuttista totuutta ole
Absoluuttisesti kielletään absoluuttinen totuus, ei siinä ole päätä eikä häntää!

Todella aiheellinen kirjoitus, kiitos. Olen itsekin miettinyt paljon kodin ja perheen merkitystä omalla kohdallani, sillä en varmaan kymmeneen vuoteen ole puhunut vanhemmistani ja siskostani perheenä tai heidän asuinpakkaansa kotina, vaikka jokainen minulle tärkeä onkin.

Olen eri mieltä edellisen kommentoijan (rele) kanssa siitä, että perhe ei voisi olla muuta kuin miehen ja naisen muodostama instituutio. Mielestäni tällainen näkemys rajaa hyvin suurelta joukolta pois oikeuden olla osa henkisesti ja fyysisesti usein hyvin perustavanlaatuista yksikköä – ei vähiten niiltä, joilla ei ole biologista perhettä tai parisuhdetta.

Perhemalleja on useita: uusperheitä, yksinhuoltajaperheitä, samaa sukupuolta olevien perheitä, polyamorisia perheitä, kommuuneja, joissa suhde muihin voi olla huomattavasti läheisempi kuin suhde biologiseen perheeseen. Lisäksi perheitä voi olla useita: esimerkiksi lapsi, jonka vanhemmat ovat eronneet, voi hyvinkin kokea olvansa useamman perheen jäsen. Itse koen perheeni olevan tällä hetkellä avopuolisoni, sillä hänen kanssaan voin sanoa olevan aidosti kotona ja saavani tilan ja tuen olla se, millainen olen.

Olen iloinen, että olet löytänyt kämppiksen, josta olet löytänyt perheen. Noista juhlapyhistä vielä: itsekin käyn esimerkiksi jouluna kylässä vanhempieni luona, mutta itselleni varsinaiseksi perhejuhlaksi päivä muuttuu vasta, kun pääsen illalla avopuolisoni kanssa juomaan jouluglögiä ja suunnittelemaan seuraavaa vuotta, vaikka emme olekaan aiemmassa kommentissa mainittu ydinperhe.

Näitä luetaan juuri nyt