Mitä vaaleissa ei luvata, mutta pannaan silti toteen?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Näin vaalien alla lupaillaan paljon. Samalla myös pohditaan, mitkä lupaukset toteutuivat viime vaalikaudella.

Pohdinta jää kuitenkin vajavaiseksi, koska harva jaksaa oikeasti perehtyä vanhoihin vaaliohjelmiin yksitellen ja selata jokaisen eduskunnan tekemän päätöksen ja etsiä vielä näiden risteämiskohdat. Monta näiden vaalien vaaliohjelmaa lukeneena voin kertoa, että se on raskas työ tehdä ”huvikseen” kaiken muun ohessa.

Toivoisin, että joku kuitenkin tekisi niin ja julkaisisi joka vaalikauden jälkeen tai puolivälissä selkeän ranskalaisilla viivoilla tehdyn koosteen. Näin saisimme tietoomme lupaus-toteutus -periaatteella, mitä on päätetty ja ennen kaikkea, kuka on päättänyt.

Mielenkiintoisinta mielestäni ei kuitenkaan ole se, mitkä lupaukset pidetään ja mitkä ei. Mielenkiintoisimpia ovat ne päätökset, joita kukaan ei lupaa, mutta ne pannaan silti toteen. Ne lupaukset ovat sellaisia, joita ei kehtaa sanoa ääneen vaalien alla.

Taannoinen alle 25 -vuotiaiden toimeentulotuen leikkaus on siitä hyvä esimerkki. Yksikään puolue ei varmastikaan luvannut vaalijulisteessaan seuraavaa:

”Leikataan toimeentulotukea” tai ”Otetaan massit pois niitä eniten tarvitsevilta”. Oikeudenmukaisuutta kyllä luvattiin ja tasa-arvoa.

Etenkin kokoomuslaiset olivat tämän leikkauksen kannalla. Nyt näiden päätösten jälkeen muun muassa peruspalveluministeri Paula Risikolla on pokkaa sanoa, että Kokoomusta tarvitaan ”Vähäosaisten puolustamiseen.”

Vaikka kyseisen ehdotuksen kohdalla opposition lisäksi myös hallituksessa oli vastustusta, kertoo lain päätös myös siitä, kenellä valtaa todellisuudessa on.

Ei pidä yksinkertaistaa päätöksentekoa sillä tavalla, että on oikeus syyttää jokaista puoluetta siitä, että lupaukset eivät pitäneet. Pienimmillä puolueilla kuin ei ole todellista valtaa pitää lupauksiaan.

Otetaan esimerkiksi Piraattipuolue tai Kommunistit. Jos Piraattipuolueesta pääsee kaksi edustajaa eduskuntaan ja Kommunisteilta yksi, ei heillä ole todellista valtaa. Ei sitä valtaa ole liioin Vasemmistoliitolla tai RKP:lläkään. Voiko heitä syyttää siitä, että lupaukset eivät toteutuneet? Voi varmasti osittain, mutta ei todellakaan samoissa mittakaavoissa kuin suurempia puolueita.


Pitää myös punnita suurten puolueiden keskinäinen suhde. Jos yksi on alakynnessä, voiko sitä pistää niin suurelle tilille? Sitten on vielä erikseen hallitus ja oppositio. Hallitus on se, joka on vastuussa enemmän. Suuremmilta puolueilta voi ja pitääkin vaatia enemmän.

Suomessa hallitsee puolueiden edustajien enemmistön ääni. Enemmistö tilille ja etenkin puhumaan suoraan: Keskustan, Kokoomuksen, SDP:n ja Perussuomalaisten tulee olla todella vastuusta lupauksistaan ja tavoitteistaan. Ne tulee kirjata ylös nyt ja katsoa, mikä on tilanne vuonna 2015.