Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Mitä tehdä, jos rappukäytävässä oleskelee koditon?

Ina Mikkola
Blogit Megafoni 20.11.2010 16:36

Sisällä kodissa on on epätavallisen kylmä. Rappukäytävän ulko-ovi on ilmeisesti auki. Käytävästä kuuluu myös outoa kolinaa.

Asuntomme oven takana on nainen, joka mumisee itsekseen ja tutkii sisäpihan roskalavan tavaroita kantaen niitä sisälle rappukäytävään. Roskalavan tavaroiden tonkiminen ei minua haittaa, mutta nainen on tehnyt sitä kuulemma jo monta tuntia, vaikka lava on sinänsä aika tyhjä. Nainen ei myöskään asu rapussamme tai viereisissä rapuissa. Hän on koditon.

Tämä on epätavallinen näky rauhallisella alueella, vaikka Helsingin keskustassa ollaankin. Sisäpihaan on muutenkin vaikea päästä muiden kuin asukkaiden, sillä siihen vaaditaan joko avain tai ovikoodi.

Alan miettiä, miten tähän pitäisi suhtautua. Onko hyväksyttävää, että nainen on rappukäytävässämme tavaroineen? En itse asiassa tiedä.

Toisaalta se on harmitonta pienestä metelistä huolimatta, mutta toisaalta talon asukkaiden rappukäytävä kuuluu heille. Eikä se ole mikään ratkaisu, että kaupungin kodittomat tulevat asumaan rappukäytäväämme, joka on sisutettu roskalavojen tavaroilla. Toisaalta ei ole oikein, että nainen ei voi asua missään ja rappukäytävässä on sentään lämmin.

Mutta mitä pitäisi tehdä ja mitä naiselle pitäisi sanoa? Ymmärtäisikö hän edes, koska hän vaikuttaa melko sekavalta. En tiedä. En keksi. Haluaisin jotenkin kuitenkin auttaa, mutta miten?

Pitäisikö soittaa hätänumeroon? Ei. Nyt ei ole kyseessä hätätapaus, saati tapaturma.
Entä pitäisikö soittaa poliisit? Ei. Poliisit vain veisivät naisen joko pois takaisin kylmälle kadulle tai putkaan. Vaikka putkassa saisi viettää yhden yön lämpimässä, se ei ole ratkaisu kodittomuuteen.

Mihin pitää soittaa, jos haluaa kodittomalle kodin?
Mietin, että miksi samaan aikaan, kun asuntojen rappukäytävät, sisäpihat, yleiset vessat ja siltojen aluset täyttyvät asunnottomista, kaupungit pitävät tyhjillään kelpo kiinteistöjä.

En saa sanaa suustani naiselle ja lähden kävelylle. Päätän, että palattuani rohkaistun ja kysyn, että miten voin auttaa.

Kun palaan kävelyltä pari tuntia myöhemmin, nainen ei enää ole paikalla ja hänen roskalavalta tonkimansa tavarat on heitetty takaisin lavalle.

Joku on ”ratkaissut” asian puolestani.

Ina Mikkola

Keskustelu

Olisiko sosiaalivirasto se paikka minne soittaa? En tiedä. Minä löysin kerran kodittoman nukkumasta kaupan roskiksesta. Kunnon viltti oli päällä sentään. Itse olin dyykkaamassa, mutta sen kaupan muut roskikset jäivät katsomatta – päätin jättää hedelmät roskiksen asukkaan otettavaksi.

Kysymys: Pakkoko on elää siellä kalliilla pääkaupunkiseudulla? Lapissa seisoo hyväkuntoisia kerrostalojakin tyhjillään.

On sanottu että Suomessa on maailman hyväkuntoisimmat köyhät. Leipäjonoissa käyvien ihmisten keskimääräinen painoindeksikään ei alipainoisen puolelle taida mennä.

Eipä taida kodittomalle olla mitään apua siitä, että Lapissa talot on tyhjillään. Siellä ei ole töitä. Ja jos on koditon, tarvitsee todennäköisesti kyllä aika paljon muutakin apua, kuin pelkän katon päänsä päälle.

Etelässä ei ole varaa asua, paskaduunin tienesteilläkään.

Ja kyllä myös köyhilläkin pitää olla mahdollisuus valita, missä päin Suomea haluaa asua. Eihän siitä tule mitään, että pääkaupunkiseutu on vain rikkaille ja lappi köyhille. Nyt onneks on vielä mahdollisuus pienituloisenkin asua helsingis, vaikka aika todella tuuria se kyl on, jos halpa asunno löytyy.
Annuskilta tosi hyvä pointti!

Mitä tehdä,kun ovella on papereita hypistelevä ja mumisena Puolueen edustaja, joka pyrkii sisään?
Omakotitaloissa voi jäädyttää kulkuväylät, niin saa hänet kaatumaan, mutta kerrostalossa pitää varmaan vaan poistaa ovikello.

Joopa joo, töiden perässhän ne kodittomat ovat maalta kaupunkiin muuttaneet. Uskoo ken tahtoo.

Mielenterveyspotilaalta vaikutti. Tiedän, että heillä eivät asiat kovin mukavasti nykyään ole – ovat avohoidossa eli heitteillä eivätkä useimmiten osaa itsestään huolehtia, jollei perhettä ole tai perhe ei huolehdi. Yhteiskunta säästää – potilaat ovat oikeasti tuuliajoilla ja joutuvat usein tavalla tai toisella hyväksikäytetyiksi.

Huumehörhökin voi olla – heilläkään ei kovin kiva elämä ole, mutta kuinka auttaa jos huumeet ovat aina päällimmäisinä mielessä…?

En osaisi auttaa minäkään.

Opin taas kerran etta pitaisi lukea kommentoitava artikkeli huolella.

Ehdin jo suositella kirjoittajalle, etta nuorena henkilona han ainakin tuntee kavereita jotka kayvat marssilla ja hyysaavat mummelimammeleita, tyoperaista romanimaahanmuuttoa (Vapaa Katto, vai mika se nyt on), moniosaajien kotouttamista…
Ehkapa joku maailmanhalaajien organisaatio olisi ottanut taman kodittoman hoiviinsa. Kenties joku ihan kotiinsa asumaan, voisi kerrankin tehda itse henkilokohtaisesti hyvaa.

Luin artikkelin uudestaan.
Selvisihan se. Ei tama onneton ollut seksikas mummelimammeli, ihonvarikaan ei liene oikea jos naama putsataan.
Suomalainen surkimus. Ei tallaisten kohtalo kiinnosta ketaan. Jo alusta lahtien saanut huonot kortit tassa elaman pelissa. Ei kuulu oikeaan kansaan, ei ole oikeanvarinen.
Suuri Mielipiteenmuokkaaja tuskin lienee taman nuoren kirjoittajan ansiokasta artikkelia lukenut. Ei tama onneton tuo lisapoinnteja kun leidi YK:n virkaan myohemmin haluaa.
Tuskin vahemmistovaltuutettu olisi hatiin tullut vaikka haneen olisi yhteys saatukin.

Mita tehda? En ainakaan mina tieda.

Sympatiaa ja empatiaa, sita riittaa. Se ei maksa mitaan. Kyyneleitakin voi lirautella.
Sana-sympatia on syanidin ja syfiliksen kanssa samalla sanakirjan sivulla. Ihan yhta hyodyllista.

”Ja kyllä myös köyhilläkin pitää olla mahdollisuus valita, missä päin Suomea haluaa asua.”

Jepjep. Ei ne kyllä mulle myy Westendistä asuntoa siihen hintaan, mihin mulla on vara ostaa. Eli tasa-arvoa ei voi täysin saavuttaa.

Mitä tuohon tapaukseen tulee – selviämisasema, katkaisuhoito, putka ja psykiatrin vastaanotto ovat kuulemma niitä paikkoja, joihin pääsee kun elämä on tarpeeksi viinanhuuruisesti sekaisin. Asuntoa ei tipu kauhean helposti jos ei pysty kantamaan toimeentulotukea vuokranantajan tilille vaan ryyppää ja rellestää rahat.

Säälihän siinä tulee kun tuollaisen ihmisen tapaa, mutta minkäs voit? Nisti se on alkoholisti.

Näitä luetaan juuri nyt