Mitä tehdä, jos rappukäytävässä oleskelee koditon?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Sisällä kodissa on on epätavallisen kylmä. Rappukäytävän ulko-ovi on ilmeisesti auki. Käytävästä kuuluu myös outoa kolinaa.

Asuntomme oven takana on nainen, joka mumisee itsekseen ja tutkii sisäpihan roskalavan tavaroita kantaen niitä sisälle rappukäytävään. Roskalavan tavaroiden tonkiminen ei minua haittaa, mutta nainen on tehnyt sitä kuulemma jo monta tuntia, vaikka lava on sinänsä aika tyhjä. Nainen ei myöskään asu rapussamme tai viereisissä rapuissa. Hän on koditon.

Tämä on epätavallinen näky rauhallisella alueella, vaikka Helsingin keskustassa ollaankin. Sisäpihaan on muutenkin vaikea päästä muiden kuin asukkaiden, sillä siihen vaaditaan joko avain tai ovikoodi.

Alan miettiä, miten tähän pitäisi suhtautua. Onko hyväksyttävää, että nainen on rappukäytävässämme tavaroineen? En itse asiassa tiedä.

Toisaalta se on harmitonta pienestä metelistä huolimatta, mutta toisaalta talon asukkaiden rappukäytävä kuuluu heille. Eikä se ole mikään ratkaisu, että kaupungin kodittomat tulevat asumaan rappukäytäväämme, joka on sisutettu roskalavojen tavaroilla. Toisaalta ei ole oikein, että nainen ei voi asua missään ja rappukäytävässä on sentään lämmin.

Mutta mitä pitäisi tehdä ja mitä naiselle pitäisi sanoa? Ymmärtäisikö hän edes, koska hän vaikuttaa melko sekavalta. En tiedä. En keksi. Haluaisin jotenkin kuitenkin auttaa, mutta miten?

Pitäisikö soittaa hätänumeroon? Ei. Nyt ei ole kyseessä hätätapaus, saati tapaturma.
Entä pitäisikö soittaa poliisit? Ei. Poliisit vain veisivät naisen joko pois takaisin kylmälle kadulle tai putkaan. Vaikka putkassa saisi viettää yhden yön lämpimässä, se ei ole ratkaisu kodittomuuteen.

Mihin pitää soittaa, jos haluaa kodittomalle kodin?
Mietin, että miksi samaan aikaan, kun asuntojen rappukäytävät, sisäpihat, yleiset vessat ja siltojen aluset täyttyvät asunnottomista, kaupungit pitävät tyhjillään kelpo kiinteistöjä.

En saa sanaa suustani naiselle ja lähden kävelylle. Päätän, että palattuani rohkaistun ja kysyn, että miten voin auttaa.

Kun palaan kävelyltä pari tuntia myöhemmin, nainen ei enää ole paikalla ja hänen roskalavalta tonkimansa tavarat on heitetty takaisin lavalle.

Joku on ”ratkaissut” asian puolestani.