Suomalaiset lapset ja nuoret, miksi valitatte?

Meillä on asiat hyvin.

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Meillä Suomessa on ilmainen koulutus ja kouluruoka, joista kehitysmaiden köyhät voivat vain haaveilla, kun heillä ei joillain ole varaa edes puhtaaseen veteen. Eikö kuulostakin siltä, että meillä on asiat hyvin ja ettei valituksen aihetta löytyisi? Suomessa on kuitenkin harvinainen koulunvastustuskulttuuri, johon kuuluu kouluruoan haukkuminen, opettajien vastustus, tunnin tahallinen häirintä ja niin edelleen.

Olen itsekin ala-asteella ollut pahimman asteen häirikkö: Minut siirrettiin monia kertoja ulos tunnilta ja olin rehtorin juttusilla usein, joten ymmärrän myös oppilaiden näkökulmaa. Muuttuva tekijä häiriköstä melkein kunnolliseksi oppilaaksi oli varmaan yllättävä kiinnostumiseni politiikasta, mikä herätti minut tajuamaan, että jos haluaa kunnon työn, pitää opiskella ja tehdä töitä saavuttaakseen tavoitteensa.

Ongelma on, että kaikki eivät ymmärrä omaa parastaan ja koulunkäynnin tärkeyttä. Omassa koulussani monet ymmärtävät koulunkäynnin tärkeyden, mutta monissa kouluissa koulunvastustuskulttuuri omaksutaan yläasteella, vaikka silloin viimeistään sen pitäisi loppua.

Koulut ovat tähän itse osin syypäitä, esimerkiksi  herättämällä lapset ja nuoret jo kahdeksaksi kouluun, minkä takia he eivät jaksa keskittyä ja häiriköivät. Kouluissa on monia hyvin mukavia opettajia, mutta sen lisäksi on kamalia kääkkiä, jotka huutavat oppilaille, jos nämä keskustelevat tunnilla. Opettajien pitäisi pystyä kestämään meteliä luokassa – sehän on selvää, jos huoneessa on lauma nuoria.

Myöskään ruoka ei ole itsestäänselvyys kaikkialla kaikille. Suomalaiset ovat onnekkaita, kun heillä on ilmainen kouluruoka. Tai eihän se ilmaista ole, kun vanhempamme sen verorahoistaan maksavat, mutta lasten ei siitä sentään tarvitse maksaa.

Suomalaisten kannattaisi tajuta, miten hyvään maahan he ovat syntyneet eikä aina haaveilla siitä Amerikasta, jossa on asiat oikeasti jopa huonommin kuin täällä Suomessa: Yhdysvalloissa kouluruoka lihottaa ja jopa maksaa. Kyllähän kaikki tietävät, ettei Helsingin Palmia ole maailman paras ruoanvalmistaja, mutta sekin on ihan perushyvää ruokaa ollakseen lapsille ilmaista.

Toivon että ajattelette tästä lähtien ennen kuin valitatte. Meillä on asiat hyvin. Vaikka tästäkin ylemmäs pääsisi, eletään silti tämän hetkisen tilanteen kanssa. Yritetään vaikuttaa asioihin, jotka ovat oikeasti tärkeitä, kuten ylikansallisten yhtiöiden tapoihin tuhlata ja ryöstää luonnonvaroja tai ilmastonmuutokseen.

– Johannes Ylimaa