Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Miksi äänekkäät menestyvät paremmin?

Megafoni
Blogit Megafoni 10.6.2016 13:29

Huomaamme kaverini kanssa usein, että meitä äänekkäämmät oppilaat saavat suuremman huomion. Opettajat antavat parempia arvosanoja heille, jotka osaavat ja uskaltavat ilmaista omia mielipiteitään, kuin heille, jotka ovat epäsosiaalisempia ja hiljaisempia luonteeltaan.

Hiljaisuus vaikuttaa muutenkin ihmisen elämään monella tapaa. Hiljaisemman ihmisen voi olla huomattavasti vaikeampaa saada töitä. Hiljainen olemus työhaastattelussa voi vaikuttaa siihen, saako työn vai ei, vaikka olisi täysin pätevä töihin.

Vuonna 2007 Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että luonteenpiirteet selittivät noin 20 prosenttia nuoren kouluarvosanoista. Luonteenpiirteistä esimerkiksi sosiaalisuus, positiivisuus sekä iloisuus vaikuttivat myönteisesti nuoren koulumenestykseen.

Vaikka koulussa hiljaisuutta pidetään huonona asiana, se voi olla myös hyvä luonteenpiirre. Ihminen joka on hiljainen, on usein myös hyvä kuuntelija. Hiljaisuus ei tarkoita ettei olisi mitään sanottavaa. Sisäänpäin kääntyneen ihmisen luonteenpiirteitä ovat usein, herkkyys, hyvät kuuntelutaidot, empaattisuus, sekä harkitsevuus. Silti yhteiskunnassa suositaan kilpailunhaluisia sekä äänekkäitä, mutta miksi?

Omasta mielestäni siksi, että he haluavat olla esillä ja he ovat spontaaneja. Ehkä sosiaalisemman ihmisen kanssa uskotaan tulevan paremmin toimeen. Jokaisella, myös hiljaisella, pitäisi kuitenkin olla mahdollisuus menestyä.

Tilannetta pitäisi yrittää muuttaa ja antaa introvertille enemmän mahdollisuuksia. Oman mielipiteen sanominen ääneen voi hiljaisesta tuntua vaikealta, mutta jos siihen saa mahdollisuuden, olo on huomattavasti parempi kuin sellaisen, joka on tottunut olemaan äänessä.

Koulussa opettajien pitäisi ottaa huomioon kaikki oppilaat. Jotkut tehtävät, kuten esiintymiset, pitäisi olla vapaaehtoisia. Koulussa on ollut tilanteita, joissa oppilas on pelkästä  esiintymisjännityksestä lähtenyt pois kesken koulupäivän. Niin ei kuuluisi tapahtua.

Tämä saa tuntemaan vihaa ja ärtymystä sillä, ihmisen luonteenpiirteiden ei pitäisi vaikuttaa niin suuresti ihmisen elämään. Puheliaampien ihmisten pitäisi olla ymmärtäväisempiä ja huolehtia siitä, että hiljaisemmat ihmiset eivät joutuisi epäarvostettuun asemaan.

Megafoni

Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Keskustelu

Ihan selvä juttu. Ei työelämässä ole paljoa virkaa ihmisillä jotka istuvat palavereissa tuppisuina ja mutisevat sitten selän takana muiden tuppisuiden kanssa. En koskaan palkkaa tärkeään tehtävään ihmistä jonka on vaikea kommunikoida ja sanoa omaa mielipidettään. Jos ihmisellä on joku ajatus ja mielipide niin ei siitä ole kenellekään mitään hyötyä jos sen jättää sanomatta.

Todella isoissa firmoissa nämä äänekkäät ”kuumailmapuhaltimet” saavat huomiota erilaisissa meetingeissä, mutta hyvin äkkiä he myös putoavat kovan paikan tullen sinne nimettömien liigaan ja sieltä ei sitten enää pääse pois.
Omat kokemukseni isossa eurooppalaisessa yhtiössä yli 40 vuoden ajalta, oli juuri tuo, ”ne tekee, jotka osaa, muut antavat hyviä neuvoja”.

Näitä luetaan juuri nyt