Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Miksei miehiin kohdistuvaan pilkkaan suhtauduta vakavammin?

Alma Smolander
Blogit Megafoni 13.3.2013 16:31

”On vaikeaa olla nainen, kun miehet ovat niin tyhmiä”, luki Armi Ratian suunnittelemassa postikortissa ruokakaupan hyllyllä.

Pystytkö kuvittelemaan vastaavaa korttia, jossa lukisi, että on niin vaikeaa olla mies, kun naiset ovat niin tyhmiä. Tällainen kortti tuskin pysyisi markkinoilla kauaa, sillä siitä nousisi valtava kohu. Lause olisi sovinistinen ja naisia alentava.

On olemassa jääkaappimagneetteja, julisteita, kangaskasseja ja t-paitoja, joissa vitsaillaan miehistä:

”Miehet ovat sikoja.”

”Miehet ovat yksinkertaisia.”

”Miehet ovat laiskoja.”

Mutta jos naisia sanoo tyhmiksi, on heti sovinisti, epäkorrekti ja rasisti. Tuottavatko markkinat meille sukupuolirooleja luovia tavaroita vai ovat sukupuolirooleja luovat kaupalliset tuotteet luotu meidän tarpeeseemme muodostaa sukupuolirooleja?

Sukupuolijärjestelmä on valtajärjestelmä. Sukupuolet nähdään kollektiiveina: ”kaikki miehet ovat alistajia”, ”kaikki naiset ovat alistettuja”.

Perinteinen nainen on päivisin lastensa kanssa kotona ja laittaa ruokaa. Moderni nainen käy töissä, matkustelee ja harrastaa. Perinteinen mies käy töissä, matkustelee ja harrastaa. Moderni mies on päivisin lastensa kanssa kotona ja laittaa ruokaa. Tasa-arvoisessa tilanteessa sanoja ”tyypillinen” ja ”normaali” ei ole olemassa. On normaalia olla epänormaali. On epänormaalia olla normaali. Hyötyykö kukaan todella sukupuolirooleista?

Länsimaissa sukupuolirooleista on vapauduttu jo hieman. Liian usein vapaus on kuitenkin annettu vain naisille. Naiset ovat saaneet sosiaalisen hyväksynnän housujen käytölle. Naiset ovat saaneet sosiaalisen hyväksynnän olla halutessaan poikamaisia. Naiset ovat saaneet sosiaalisen hyväksynnän töissä käynnille. Aivan kuin toinen sukupuoli olisi alemmalla tasolla. Naisella on mahdollisuus nousta ylöspäin miehen rinnalle, mutta miehen ei tarvitse laskeutua alemmas naisen tasolle. Tasa-arvoisessa tilanteessa meidän pitäisi vaatia sosiaalista hyväksyntää hameita ja huulipunaa käyttäville koti-isille. Onko miesten passiivisuus vaatia itselleen naisten oikeuksia osoitus siitä, etteivät ne ole yhtä arvokkaita kuin miesten oikeudet ja edut, joita naiset haluavat?

Jos miehet otettaisiin paremmin huomioon tasa-arvokysymyksissä, he olisivat ehkä innokkaampia auttamaan naisia tasa-arvoasioissa. Miesvihan pitäisi olla yhtä vakava asia kuin naisvihan. Naisten aseman paraneminen on miesten etu, miesten aseman paraneminen on naisten etu. Miksi haluamme niin kovasti erotella miehet ja naiset joka asiassa eri ryhmiksi, joukoiksi ja tapauksiksi?

Naisten aseman parantamiseksi ja tasa-arvon eteen on tehty valtavan arvokasta työtä. Tarkoitus on kuitenkin luoda tasa-arvoa, ei nostaa naista miestä korkeammalle. Tasa-arvoa ajava feminismi on aatteena erittäin tärkeä, mutta jos sitä toteuttaa väärillä keinoilla kuten miehiä pilkkaamalla ja syrjimällä, se syö omat lapsensa. Tasa-arvon pitäisi olla yhteinen – ei vain naisten asia. Miksi sukupuoli edes on tärkeämpi tekijä yhteiskunnassa kuin esimerkiksi silmien väri?

Alma Smolander

Keskustelu

Pitäisikö miehiin kohdistuvaan pilkkaan suhtautua vakavammin vai pitäisikö naisten ottaa enemmän mallia miehistä, jotka osaavat jättää turhanpäiväisen suunsoiton huomiotta?

Loukkaantumiskyky on ehtymätön luonnonvara. Vähän niin kuin hyttyset kesällä. Niiden olemassaolo on tosiasia, sen kanssa täytyy tulla toimeen ja löytää keinot niistä aiheutuvan riesan minimointiin. Ei oikea tie ole se, että miehetkin ryhtyvät suurennuslasin kanssa etsimään syitä loukkaantumiseen (valitettavasti sellaisia miehiä on jo nyt riittävästi). Oikea tie on se, että ne naiset, jotka etsivät suurennuslasin kanssa niitä loukkaantumisen syitä (onneksi heitä on lopultakin aika pieni osa naisista), heittävät sen suurennuslasin nurkkaan. Reipas sanailu puhdistaa ilmaa ja virkistää mieltä.

Mitä taas tulee näihin miesten ja naisten rooleihin ja niistä vapautumiseen. Pieni kurkistus kulttuurihistoriaan paljastaa, että näistä miesten ja naisten rooleista on puhuttu ja niistä on vapauduttu niin kauan kun kirjoitettua sanaa on käytetty muuhunkin kuin lakiteksteihin ja kirjanpitoon. Jokainen sukupolvi vuorollaan keksii tämän saman kysymyksen aivan uutena asiana ja löytää siihen omat ainutkertaiset ratkaisunsa, jotka historian tutkijat sitten aikanaan selittävät taloudellisten rakenteiden, lääketieteen saavutusten ja teknologian muutosten tuloksiksi.

”Miehet ovat sikoja.”

Meillä miehillä on yhä vanhastaan se pieni ylemmyyden tunne, vielä ainakin eittämättömän tasa-arvoisuuden, joka estää meitä ottamasta tuollaisia yleistäviä heittoja vakavasti. Voimme kuitata sen: ”Höh, sehän on vain naisten joutavuuksia”.

Miehinen itsetunto on yhä jotenkin voimissaan ainakin meissä vanhemmissa ikäluokissa. Meitä ei siis voi suuren ryhmän, kokonaisen sukupuolen edustajina loukata eikä vähätellä. Yksilöinä, henkilökohtaisesti ottaen tilanne on toinen. Silloin ei suuri ja vahva joukkomme ole henkisenä tukenamme.

Mutta miessukupuolen puolesta ei tarvitse vielä nousta barrikadeille eikä sitä sääliä.

hra K vei suunnilleen sanat näppäimistöltäni. Enimmäkseen huvittuneena olen pannut merkille saman asian, miehiä saa mollata ja esimerkiksi etenkin radiomainoksissa heidät esitetään tietämättöminä ressukoina joita vaimo/tyttöystävä sitten valistaa. Auta Armias jos naisia alettaisiin samaan malliin mollata ja kertoa millaisia he oikeasti olevat. Vääristynyt asianlaita ei tällaista vanhan liiton miestä saa suuremmin hermostumaan, koska tiedän kuitenkin, että miehet ovat oikeast sekä parempia että itsetunnoltaan vahvempia. Miesten karavaani kulkee, naisten rakkijoukko räksyttää.

Suomalaisilla tai pohjoismaisilla naisilla on tasa-arvoisin asema, mitä maailmasta löytyy. Ongelmia toki on, mutta pääsääntöisesti tasa-arvo toimii erittäin hyvin pohjoismaissa ja länsimaissa. Siitä huolimatta kiukkuisimmat feministit löytyvät juuri näistä maista, eivätkä Bangladeshista tai Etiopiasta, joissa tasa-arvo on heikoimmillaan. Miksi näin?

Feminismikin on aate, joka tarvitsee vastavoimaa, vihollista. Kun yhteiskunta on tasavertaistunut, viholliseksi on pakko kehittää uusia ongelmia. Länsimainen mies ei kuitenkaan enää ole se, joka vastustaa naisten tasa-arvoa, äärifeministi on se joka haluaa pitää tasa-arvoerottelua yllä. Mistä muusta äärifeministi eläisi, kuin epätasa-arvosta? On olemassa ihmisiä, jotka vastakkainasettelua haluavat pitää yllä.

A. Smolander: ”Tasa-arvoa ajava feminismi on aatteena erittäin tärkeä, mutta jos sitä toteuttaa väärillä keinoilla kuten miehiä pilkkaamalla ja syrjimällä, se syö omat lapsensa. Tasa-arvon pitäisi olla yhteinen – ei vain naisten asia.”

Minustakin feminismi aatteena (sinänsä tärkeänä) on vähän järsinyt itseään, koska tasa-arvo ei vaan koske vain naisia… Aate mieluummin löytää vastustajia ulkopuolelta kuin tutkii itseään, mihin ehkä olisi tarvetta…

Se on aina jotenkin huvittavaa, kun housuihin pukeutunut töissä käyvä ja avoliitossa elävä naisopettajaa käskee poikia ottamaan pipon pois päästä sisällä.

Miesten päähine etiketin kanssa samalta ajalta peräisin olevat naisia rajoittavat tapasäännöt ovat jo aikaa sitten kuopattu.

tko kirjoitti: ”Se on aina jotenkin huvittavaa, kun housuihin pukeutunut töissä käyvä ja avoliitossa elävä naisopettajaa käskee poikia ottamaan pipon pois päästä sisällä.”

Odotas kun ensimmäinen burkaan pukeutunut opettaja yrittää esittää pukeutumisohjeita oppilailleen.;)

Joka tapauksessa kiitokset kirjoittajalle, erittäin tarpeellisen sukupuolen edustajalle puolustamisestamme. Se lämmittää miehistä sydäntämme.

Jäin leskimieheksi, kaksi alakäistä lasta, toinen vammainen. Kelan päivärahoilla ja suorasähkölämmitystalo. Ei mittään haittoo, sanoi Heimo Haitto. Jostain syystä alkoi tulemaan ruokaa, ovista ja ikkunoista. Ajattelin, loppuu se joskus. Antaa naisten tehdä nyt miltä niistä tuntuu. Mutta ei se jäänyt siihen. Ruoka-apu loppui, apu jota en tarvinnut. Minulle oli jo katsottu uusi eukko, ja kun se ei sitten kelvannut, alkoi mieletön tivoli. Uhkailu lastensuojeluviranomaislla jne. Kela otti pois vammaisen lapsen korotetun hoitotuen, puoli vuotta vaimoni kuoleman jälkeen, perusteena oli, että tulomme olivat nousseet ja kulut vähentyneet. Allekirjoituksena muutama nainen. Olin ihmeissäni, miten niin tulomme olisivat nousseet ja menomme pienentyneet. Sähkön hinta ja ruoka olivat kallistuneet ja olin edelleen Kelan päivärahoilla kakaroitteni kanssa. Kävin oikeutta jotain kolme vuotta, hävisin. Aina, päätöksen takana oli pikkufeministi. OK, kerran tuli paperi, jonka allekirjoittaja komeili koko joukko miesten nimiä. Se näytti vain kopion kopiolta. Aloin selvittää näitä miehiä, en löytänyt heitä ainakaan netin kautta mistään. Varakkaat jotka saivat korotettua lasten hoitotukea, ihmettelivät, miksi ihmeessä minun vammaiselta lapseltani otettiin pois tuo korotettu hoitotuki ja vielä valheellisin perustein. Korotetun hoituen poistaminen lapseltani, aiheutti myöns kuntoutuskertojen vähenemisen. Sitten mielettömän mahan väännön jälkeen tuoli vakuutusoikeudesta kielteinen päätös, en kehtaa sanoakkaan kumman sukupuolen allekirjoittama. Ja, että tästä ei voi enää valittaa. Ha, ajattelin, onhan Suomessa Sosiaali- ja Terveysministeriön alainen Tasa-arvoyksikkö. Mielestä miestä oli loukattu aika pahasti. Menin tämän tasa-arvoyksikön sivulle. Kuusitoista naista mitä komeimmilla titteleillä ja luultavasti kovilla palkoilla. Ei yhtään miestä. Arvata vain sopii valitinko. Tuli sosiaalitoimelta kirje, että minulla on kaksi alaikäistä lasta ja alkoholiongelma. Juuri sitä kaipasinkin, jotain myönteistä päivieni kuluun. Täytyisi kuulemma mennä käymään tässä laitoksessa. Soitin sinne, että en aio sinne tulla ja meille voi tulla milloin vain ja ilman ajanvarausta. Sieltä kävi kaksi naista, eivät ole palanneet asiaan.

Naiset tekevät aika paljon hallaa itselleen tällä käyttäytymisellään. Eihän miehiä negatiivisesti kategorisoivaa naista voi kuin sääliä, tosissaanhan sellaista ei voi ottaa kukaan ja se aiheuttaa vain sen, että yleisemminkin naiskuntaa sitten pidetään herkkähipiäisenä kitisijänä, jota on vaikea ottaa vakavasti oikeissa asioissa. Yleensä naiset sitten ovatkin hiljaa seminaareissa tai palavereissa, puhujat ja kantojen muodostajat ovat miehiä. Naiset kuluttavat energiansa älyttömään tasa-arvokitinään.

Minun ei pitäisi kirjoittaa tähän mitään kun en ymmärrä mistä tällaisen keskustelun tarve on syntyisin.

En ole koskaan tuntenut ylemmyyttä enkä ole koskaan tuntenut alemmuuttakaan. En tunne tyhmiä miehiä enkä tyhmiä naisia…tunnen kyllä useita ”tyhmiä” ja useita viisaita ihmisiä.

Yksi syntymävamma minulla on…naiset ovat kauniita ja miehet rumia. Vamma on isiltä peritty.

Nipotan,

”On olemassa jääkaappimagneetteja, julisteita, kangaskasseja ja t-paitoja, joissa vitsaillaan miehistä:
”Miehet ovat sikoja.”
”Miehet ovat yksinkertaisia.”
”Miehet ovat laiskoja.”

Ehkä tällaisesta ei olisi pitänyt avata keskustelua. Jos yleistäminen, se että jonkin ihmisryhmän ajatellaan tai sanotaan koostuvan joissakin suhteissa samanlaisista yksilöistä, tuntuu luonnolliselta, niin mitäpä sellaisesta puhumaan.
Ainahan sopii vitsailla, vaikka sen varjolla luultavasti yleensä halutaan luoda tai vahvistaa ennakkoluuloja esimerkiksi etnisistä ryhmistä – tai sukupuolista. Se on vain huumoria…

Pakko kai tähän on sekaantua. Aloitan klassisesti; kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Naiset vain ovat vähän tasa-arvoisempia kuin muut.

Ollaanhan me miehet sentään entisiä ihmisiä, että koitetaan kestää. Sitä paitsi, hame hautoo niin pehmeästi.

Esimerkki:
– nainen: Oskarii, tuu jo pois, emmä enää o vihanen.
– mies: Miehellä on miehen sisu vaikka on sängyn alla, en tu pois!

Niin kauan kun toiseusväitöksillä tohtoroidaan miehet saavat ansaitsematonta arvonylennystä.

Hyvä kirjoitus!

Stereotypioilla ja niiden rikkomisella on hauska joskus leikkiä. Silloin, kun pilkka kohdistuu niihin, joilla on valta, irviminen on vain sanoja, vähän niin kuin heikompien tapa hakea revanssia räkyttämällä. Siksi poliitikkoja, yritysjohtajia ja miehiä mollaava teksti koetaan harmittomaksi ja sallituksi. Kun pilkka kohdistuu heikompiin, perinteisesti naisiin ja vähemmistöihin, sanat ovat vallankäytön väline, tapa oikeuttaa sorto. Vaikka nykypäivän Suomessakin valta on enemmän miehillä kuin naisilla, miesten mollaamista ei voida enää oikeuttaa sillä, koska pelkkä sukupuoli ei enää tee miehestä arvokkaampaa.

Tuosta Armi Ratian postikorttikommentista on aikaa ainakin parikymmentä vuotta. Sen voisi mielestäni jättää jo omaan arvoonsa. Olemme kuulleet vitsejä meidän naisten logiikasta vuosikausia: ne ovat tosi hauskoja ja pitävät usein kärjitettyinäkin paikkansa! Mitä sellaisesta pahastumaan.

Miehet ja naiset ovat aivan yhtä tyhmiä tai viisaita, ja molempien joukossa on niin alistajia kuin alistettuja. Sukupuolten välinen valtataistelu on kuitenkin ilmeisesti ihmisyyteen sisältyvä tosiasia, jonka hyväksyminen ehkä vie turhanaikaiselta valtataistelulta terävimmän kärjen. Toivottavasti, sillä se olisi kaikkien ja erityisesti lasten etu.

Jospa miehet ovat realisteja? Toimivat, eivätkä katso sivuille? Tein, näin ja voitin? Ei se aina näin mene, mutta yritystä pitää olla. Jos ei nyt onnistunut, niin ensi kerralla. Sitä odotellessa ja naista kuunnellen, terv. mies.

Miehiä pilkataan, koska heidän ajatellaan olevan kyllin vahvoja kestääkseen pilkan. Naisia ei pilkata, koska heidän ei ajatella olevan kyllin vahvoja kestääkseen pilkan. Miesten pilkkaaminen nostaa miehet naisten yläpuolelle.

”Miksei miehiin kohdistuvaan pilkkaan suhtauduta vakavammin?”

No siksi kun pilkka-keskustelut käydään naisten välillä, eikä miehiä kiinnosta keskustelu jossa nainen pilkaa yleisesti miehiä koska aihe menee ohi miehen henkilökohtaisen kokemuksen miehistä.

Miten vakavasti miehiin kohdistuvaan feministien esittämään pilkaan pitäisi suhtautua? Miksi siihen ylipäätään pitäisiä suhtautua vakavasti…?

Feministien on vaikea onnistua tavoitteissaan niin kauan kuin he pyrkivät voittoon eikä ratkaisuun…

Suurempi ero nykyään asenteissa naisten ihmisarvoon on sukupolvien kuin sukupuolten välillä. Feminismistä en tiedä kun en ymmärrä mitä missäkin asiayhteydessä lopulta tarkoittaa…

Yritin juuri käydä katsomassa Suomen Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikön henkilökuntaa. Tasa-arvoyksikön henkilökunnan paikalta löytyi Suomen Sosiaali- ja terveysministeriön talousyksikön henkilökunta ja Suomen Sosiaali- ja terveysministeriön talousyksikön paikalta ei löytynyt ketään.

Näitä luetaan juuri nyt