Miksei miehiin kohdistuvaan pilkkaan suhtauduta vakavammin?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

”On vaikeaa olla nainen, kun miehet ovat niin tyhmiä”, luki Armi Ratian suunnittelemassa postikortissa ruokakaupan hyllyllä.

Pystytkö kuvittelemaan vastaavaa korttia, jossa lukisi, että on niin vaikeaa olla mies, kun naiset ovat niin tyhmiä. Tällainen kortti tuskin pysyisi markkinoilla kauaa, sillä siitä nousisi valtava kohu. Lause olisi sovinistinen ja naisia alentava.

On olemassa jääkaappimagneetteja, julisteita, kangaskasseja ja t-paitoja, joissa vitsaillaan miehistä:

”Miehet ovat sikoja.”

”Miehet ovat yksinkertaisia.”

”Miehet ovat laiskoja.”

Mutta jos naisia sanoo tyhmiksi, on heti sovinisti, epäkorrekti ja rasisti. Tuottavatko markkinat meille sukupuolirooleja luovia tavaroita vai ovat sukupuolirooleja luovat kaupalliset tuotteet luotu meidän tarpeeseemme muodostaa sukupuolirooleja?

Sukupuolijärjestelmä on valtajärjestelmä. Sukupuolet nähdään kollektiiveina: ”kaikki miehet ovat alistajia”, ”kaikki naiset ovat alistettuja”.

Perinteinen nainen on päivisin lastensa kanssa kotona ja laittaa ruokaa. Moderni nainen käy töissä, matkustelee ja harrastaa. Perinteinen mies käy töissä, matkustelee ja harrastaa. Moderni mies on päivisin lastensa kanssa kotona ja laittaa ruokaa. Tasa-arvoisessa tilanteessa sanoja ”tyypillinen” ja ”normaali” ei ole olemassa. On normaalia olla epänormaali. On epänormaalia olla normaali. Hyötyykö kukaan todella sukupuolirooleista?

Länsimaissa sukupuolirooleista on vapauduttu jo hieman. Liian usein vapaus on kuitenkin annettu vain naisille. Naiset ovat saaneet sosiaalisen hyväksynnän housujen käytölle. Naiset ovat saaneet sosiaalisen hyväksynnän olla halutessaan poikamaisia. Naiset ovat saaneet sosiaalisen hyväksynnän töissä käynnille. Aivan kuin toinen sukupuoli olisi alemmalla tasolla. Naisella on mahdollisuus nousta ylöspäin miehen rinnalle, mutta miehen ei tarvitse laskeutua alemmas naisen tasolle. Tasa-arvoisessa tilanteessa meidän pitäisi vaatia sosiaalista hyväksyntää hameita ja huulipunaa käyttäville koti-isille. Onko miesten passiivisuus vaatia itselleen naisten oikeuksia osoitus siitä, etteivät ne ole yhtä arvokkaita kuin miesten oikeudet ja edut, joita naiset haluavat?

Jos miehet otettaisiin paremmin huomioon tasa-arvokysymyksissä, he olisivat ehkä innokkaampia auttamaan naisia tasa-arvoasioissa. Miesvihan pitäisi olla yhtä vakava asia kuin naisvihan. Naisten aseman paraneminen on miesten etu, miesten aseman paraneminen on naisten etu. Miksi haluamme niin kovasti erotella miehet ja naiset joka asiassa eri ryhmiksi, joukoiksi ja tapauksiksi?

Naisten aseman parantamiseksi ja tasa-arvon eteen on tehty valtavan arvokasta työtä. Tarkoitus on kuitenkin luoda tasa-arvoa, ei nostaa naista miestä korkeammalle. Tasa-arvoa ajava feminismi on aatteena erittäin tärkeä, mutta jos sitä toteuttaa väärillä keinoilla kuten miehiä pilkkaamalla ja syrjimällä, se syö omat lapsensa. Tasa-arvon pitäisi olla yhteinen – ei vain naisten asia. Miksi sukupuoli edes on tärkeämpi tekijä yhteiskunnassa kuin esimerkiksi silmien väri?