Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Mikä ”suomalainen juomakulttuuri”?

Nelli Kampman
Blogit Megafoni 1.5.2009 08:06

Vappu – tuo suomalaisen juomakulttuurin ruumiillistuma.

Juhlapäivä, jona koko kansa rynnistää lähimpään puistoon nauttimaan Alkon antimista. Mielestäni on naurettavaa puhua sukupolvien välisestä kuilusta, kun niin nuoret kuin vanhatkin viettävät kuitenkin yhdessä aikaa, ainakin pussikaljalla.

Miten Suomessa sitten ollaan päädytty tähän? Keski- ja Etelä-Euroopassa nautitaan viiniä ruoan kanssa, mutta Suomessa juodaan koko pullo puiston penkillä. Eikä edes hiiskahdusta siitä, että Koskenkorvaa laimennettaisiin, Suomen poika juo raakana!

Itse väitän, stereotyyppisenä teini-ikäisenä, että ongelma on vanhemmassa osassa väestöämme. Uskovatko vanhemmat todella, että mikäli kotona kuluu koko pakkki kaljaa illassa, niin lapsesta kasvaa absolutisti.

En puhu nyt alkoholistivanhemmista, vaan niistä tavallisista, jotka kuittaavat juomisensa sillä, että he käyvät töissä. Niistä, jotka luottavat siihen, että peruskoulun velvollisuutena on kasvattaa lapsista oikeaoppisia kansalaisia.

Nelli Kampman

Keskustelu

Vappu, alkavan kesän merkki, herättää myös ilonpidosta valittajat yhtä varmasti kuin lumi sulaa. Kyynisyys kukkii.

Kannattaisiko vähän katsoa tarkemmin. Koko kansa ei todellakaan käyttäydy kuvaamallasi tavalla. Ei edes siellä muiden vapun juhlijoiden seurassa. Hauskaa voi pitää myös selvin päin ja myös hilpeässä humalassa ilman örvellystä. Ja suurin osa niin myös tekee. Huonosti käyttäytyvät erottuvat räikeästi suurestakin joukosta. Roskaa ja sotkua kertyy kakissa suurissa juhlatilaisuuksissa.

Alkoholisteja on myös muissa maissa eikä suomalaisesta juomakulttuurista oikein voi puhua. Enään.
Typerät tyypit käyttäytyvät typerästi myös selvin päin ja viina ei heillä tilannetta paranna. Vanhempien esimerkki vaikuttaa lapsiin aina. Viinaa käyttävien vanhempien tapa juoda siirtyy helposti myös lapsille. Luulisin.

Tänään juuri uutisoitiin lehdessä siitä, miten raittiimpia nuoria on enemmän. Samalla kuitenkin he, jotka juovat, ottavat kerralla suurempia annoksia. Itseäni ainakin hirvitti lukea, miten parikymppinen nuori voi juoda viinapullon illan aikana. Itse kannatan kultaista keskitietä ja vanhempien näyttämää mallia. On hyvä opettaa sivistyneet juomatavat ja kohtuukäytön rajat eikä ainakaan piilotella alkoholinkäyttöä kokonaan.

Alkoholissa, kuten monessa asiassa mielestäni kohtuus kaikessa on oleellinen asia. Liiallinen juominen nuorille on erityisen epäterveellistä, koska elimistö on vielä kehittyvässä vaiheessa. Lasten kanssa turha alkoholin kulutus ei ole mielestäni mielekästä ja oheinen voi olla pelottavaa lapsille. Mikäli alkoholi on oleellisin asia vapussa, silloin mielestäni lapset voivat olla hoidossa. On myös tärkeää, että seurueessa on selviä aikuisia, joilta lapset voivat hakea turvaa, mikäli esimeriksi vappuna on tilaisuudessa, jossa on paljon humalaisia ihmisiä juhlimassa.

Mielestäni on mielekästä erilaisissa asioissa kuten alkoholinkäytössä ja juhlissa, että mielletään, että lapsilla on lasten jutut ja oikeus olla lapsia aikuisilla aikuisten jutut. Lapset ovat aikuisten vastuulla, eivätkä voi järjestää lastenvappua, mikäli aikuiset eivät tee oheisesta lapsille oikeutettua vaihtoehtoa.

Perhevappu voi ihan oikeasti olla erittäin mielekäs juhla ilman, että kohtuullinen alkoholinkäyttö on ongelma. Esimerkiksi lasi kuohuvaa tuskin tekee kenestäkään vanhemmasta känniääliöitä, kuten aikuisten vapussakaan. Huvittelu itsessään ei ole mielestäni kenellekään negatiivinen asia. Eikä aikuisten juhlissa alkoholin liiallinen kulutus välttämättä ole niin hauskaa kuin kohtuullisesti alkoholia sekä keväisestä vappujuhlasta oikeasti hulvaton vappu.

Tehokas keino voi joskus olla selvänä ihan humalassa olevien ihmisten kanssa niin ei niitä juttuja ihan mielettömän kauan jaksa sekä mieltää oheinen omalta osaltaan. Vähän huppelissa olevat aikuiset ihmiset voivat olla ihan riemukkaita, mikäli oheinen ei ole jatkuvaa, eli mikäli vanhemmat vappuna juovat lasillisen ja joskus järjestävät aikuisten juhlia esimerkiksi siten että lapset ovat hoidossa, juovat arkena yhden lasillisen harvakseltaan yms. ei oheinen vielä lapsista alkoholisteja tee. Ongelmakäyttöön voi hakea apua.

On mielestäni mielekästä esimerkiksi jokaisen aikuisen ja nuoren aikuisen arvioida, minkälainen alkoholinkulutus on itselleen terveysarvioiden mukaan kohtuullista erilaisista taulukoista.

En näkisi että ongelmana on niinkään viina vaan se miten suuri osa ihmisistä alkaa käyttäytyä ollessaan humalassa. Miksi ei osata tai haluta pitää vain hauskaa ja olla iloisia kuten esim. kesäfestareilla, vaan aletaan haastaa riitaa tai rikkomaan/sotkemaan paikkoja? Ja että tällaista suvaitaan ”normikäytöksenä”? Ei perskännin tarvitse olla negatiivinen kokemus (paitsi ehkä seuraavana aamuna), vaan se voi olla myös vapauttavaa ja rentouttavaa ja ennen kaikkea hauskaa.eikä sitä tarvitse viedä ns. konttausasteelle saakka jolloin menetetään kontrolli omasta itsestä.

Hyvä Nelli Kampman,
suomalainen alkoholikulttuurihan on kieltojen, lamennusten ja raittiustalibanajattelijoiden kuvaamaa kvasitodellisuutta, jossa – kuten todistit – Koskenkorva on kaiken pahan alku ja juuri.
Koskenkorva on Suomen valtion 100 % omistama alkoholibrändi, jota myydään Suomen valtiuo omistamasta putiikista nimeltään Alko, jonka ko. valtio omistaa 100 % omistusuhteella.

Kaikesta tästä ja Koskenkorvan käytöstä pitääkin syyllistää ainoastaan kuluttajaa ja kansalaista ikään katsomatta.
Fy Fan, ihan puistossa juodaan Suomen valtion addiktiotuotteita…….

Eikös tässä kirjoituksessa syyllistytä herjaukseen ja rasismiin tai joka kiihoituksesta kansanryhmää vastaan kun puhutaan ”suomalaisesta juomakulttuurista” :-)

Monesti kuultua ”lässytystä” nimimerkillä lempi. Suomalainen ei käsitä sanojen alkoholi ja kohtuus yhdistämistä.

Näitä luetaan juuri nyt