Mikä kertakäyttökulutuksessa viehättää?

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Muutama viikko sitten päädyin keskustelemaan hyvän ystäväni kanssa vaatteista. Erityisesti juutuimme keskustelemaan siitä, mistä ostamme niitä. Kerroin ostavani useimmat vaatekappaleeni kirpputorilta.

”Mä en oo ikinä ostanu sieltä mitään, enkä tuu ostamaankaan”, ystäväni sanoi.

Aloin miettiä, kuinka paljon hänen jatkuvasti muuttuva tyylinsä vie häneltä rahaa, sekä sitä, miten hänen kulutustottumuksensa omaavat ihmiset voisivat vaikuttaa moniin ympäristön ongelmiin muuttamalla tapojaan. Tunsin itseni vähän tyhmäksikin. Olin ajatellut, että tietenkin hänenlaisensa ystävällinen ja rehellinen persoona miettii kulutuksessaankin ympäristöä ja ihmisiä.

Miksi ylikuluttaminen, shoppailu ja rahan tuhlaaminen on niin trendikästä? Miksi niin monet ihmiset käyttäytyvät itsekkäästi ja ajattelemattomasti ostaessaan kulutustavaraa?

Tuntuu, että nykyaikaisessa kulutusyhteiskunnassa onnellisuus ja elämänlaatu mitataan sillä, kuinka usein ja kuinka paljon saa haalittua itselleen uutta tavaraa. Tämä johtaa siihen, että ihmiset ostavat vain ostamisen vuoksi eivätkä ajattele ylikuluttamisen seurauksia. Monet päätyvät ostamaan epäeettisesti ja epäekologisesti valmistettuja tuotteita, sillä saahan halpaa ja huonolaatuista enemmän kuin kallista ja huolellisesti tuotettua.

Aina kun vuodenaika vaihtuu, lehdet ja muut mediat kehottavat minua ostamaan uusia vaatteita ja tavaroita, jotta pysyisin jatkuvasti muuttuvan muodin tasalla. Uusien älypuhelinten jonottaminen jopa yön yli on tullut viime vuosien aikana tutuksi ilmiöksi. Uuden ostaminen on kiehtovaa.

Olen itsekin tuntenut uuden tavaran ostamisen autuuden, mutta vaikka jokin vaate tai tavara onkin tuntunut ostohetkellä hyvältä, se on monesti vain päätynyt kaapin nurkkaan pölyttymään.

Ymmärrän, että joskus tekee mieli jotain uutta ja kiiltävää. Mutta ennen kuin juoksee kauppaan vain saadakseen hyvän olon tunteen onnistuneesta shoppailuretkestä, voisi kysyä itseltään seuraavat kysymykset: Tarvitsenko oikeasti tätä tuotetta? Tulenko käyttämään sitä jatkossakin? Miten se on tuotettu, ja onko sen valmistuksessa kunnioitettu eettisiä ja ekologisia arvoja?

Loppujen lopuksi hyvän olon tunteen saa monella muullakin tavalla kuin vain hamstraamalla uutta tavaraa – esimerkiksi pitämällä huolen muista ihmisistä ja ympäristöstä omalla jokapäiväisellä toiminnalla.